Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (36. díl) – srpen 1942

V rozvozovém plánu PNS se objevil odložený titul vydavatelství Codi, další díl cyklu Válka den po dni má do trafik dorazit ve středu 14. srpna 2012. Za 59,- Kč bude v prodeji disk Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (36. díl) – srpen 1942. Bonusem má být tentokrát dokument Válka na moři. 

  

Ojedinělý projekt v ČR. Každý den 2. světové války na DVD – podívejte se, co se dělo před 70 lety… 

Série 72 DVD mapující vývoj konfliktu.

Text opět opisován ze zveřejněného náhledu obalu u PNSkym, takže s rezervou a opatrností:

 

V Sovětském svazu pokračuje německá letní ofenziva "Fall Blau". Vojska Armádní skupiny Jih, rozdělená na dvě samostatná uskupení, táhnou jednak na jih k ropným polím Kavkazu, jednak se chystají k útoku na Stalingrad. Prozatím se jejich postup jeví jako nezastavitelný.

 

Na frontě v Severní Africe je prozatím, vyjma drobných přestřelek a leteckých útoků, klid. Obě strany jsou bojem vyčerpané a čekají na posily a zásoby. Mezitím se velení nad spojeneckými vojsky v Africe a Blízkém Východě ujímá generál Sir Harold Alexander a energický generál Bertram Montgomery přebírá velení nad 8. armádou.

 

V tichomoří začíná první spojenecká ofenziva. Americká námořní pěchota se spolu s vojáky Austrálie, Nového Zélandu a britských tichomořských držav vyloďuje na Šalamounových otrovech, kde se Japonci snaží vybudovat své základny.

 

Do Moskvy přijíždí britsko-americká delegace vedená premiérem Winstonem S. Churchillem, která má projednat strategické plány Spojenců, seznámit vedení Sovětského svazu s plánem invaze do severní Afriky a také zdůvodnit, proč není možné otevření druhé fornty v západní Evropě. Přes Stalinovo odmítnutí britsko-amerických argumentů a návrhů a jistou rozladěnost všech tří stran je nakonec konference úspěšná a vede k posílení spojenecké spolupráce.

 

Pokračuje bitva o Maltu, která je pro plány Spojenců vysoce důležitá, i bitva o Atlantik, kde německá ponorková válka dosáhla vrcholu.

 

Válka pokračuje, ale na obzoru se již začínají objevovat první paprsky věštící, proztím ještě nesměle, budoucí vítězství Spojenců.

 

Zadní strana 

Údaje o DVD:

Délka: 62 minut 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 

Bonus: z nabídky Codi, dokument Válka na moři