Bontonfilm – Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

Čistě náhodou zrovna v době, kdy H.C.E. posílá na pulty opakovaně neprodané zásoby televizního zpracování románu C. S. Lewise, má se na pultech trafik objevit v pátek 17. srpna 2012 za 199,- Kč další díl filmové verze Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka. A aby těch zmatků nebylo málo, zatímco předchozí dva disky poslal do prodeje Magic Box, tohle DVD má ve svém katalogu Bontonfilm. Kouzelný svět Narnie se vrací!

Edmund a Lucinka, dvě nejmladší z dětí Pevensieových, tráví prázdniny u svých příbuzných společně se svým nesnesitelným bratrancem Eustacem. Často tu vzpomínají na Narnii a na dobrodužství, které tam zažili, když jednoho dne z ničeho nic ožije obraz lodi, který visí v Lucinčině pokoji a oni se skrz něj dostávají zpátky do Narnie. Bohužel i s bratrancem Eustacem.

Z moře, kam se pomocí obrazu přenesli, je zachraňuje král Kaspian desátý, kterému děti v předchozím díle, společně se sourozenci Petrem a Zuzanou, pomohly ke královskému trůnu. Nyní se mladý král na své lodi s podivným názvem Jitřní Poutník vydává splnit svou přísahu a najít sedm ztracených lordů z Narnie, kteří se kdysi dávno ztratili během nebezpečné výpravy. Pevensieovi si samozřejmě takové dobrodružství nemohou nechat ujít, jsou štastni, že jsou zpět v kouzelném království, a tak opět stanou po Kaspianově boku a plují s ním podél nebezpečných ostrovů, ale také přátelskými vodami a všude zažívají veliká dobrodužství. Na konci své cesty stanou až na samém konci světa…

 

Kniha "Plavba Jitřního poutníka", která vyšla v roce 1952, je třetí z sedmi knih epického dobrodružství C.S. Lewise nesoucí název "Letopisy Narnie". Události třetí knihy se odehrávají přibližně 3 narnijské roky po předchozím příběhu "Princ Kaspian". Dva starší sourozenci z rodiny Pevensieových jsou pryč – Petr se připravuje na přijímačky na vysokou a Zuzana je na prázdninách v Americe. Mladší Lucinka a Edmund jsou ne úplně dobrovolně na návštěvě u příbuzných v Anglii. Je válka, přibližně rok 1943. Nejhorší úkol, se kterým se musí sourozenci porvat, je jak vycházet s otravným bratrancem Eustacem Clarence Scrubbem. Dokud se neocitnou před obrazem majestátní lodi inspirované draky nesoucí jméno Jitřní poutník.

Plátno s obrazem náhle a nevysvětlitelně ožije, voda zaplaví celý pokoj a všichni tři se ocitnou ve Východním moři Narnie, kde je zachrání král Kaspian a jeho posádka na lodi Jitřní poutník, který je na vlas stejný jako loď na obraze. Edmund a Lucy jsou nadšení, že jsou zpět v zemi, kde kdysi vládli jako Jeho veličenstva Král a Královna, zatímco nováček, věčně kňourající Eustace je mnohem méně nadšený. Trio se brzy dozví pravý cíl Kaspianovy cesty na východ: Rozhodl se splnit slib nalézt sedm ztracených lordů z Telmaru, kteří byli nejlepšími přáteli jeho zavražděného otce. Cesta je postupně zavede na 5 ostrovů, kde na ně čeká nebezpečí i dobrodružství a kde každé z míst má vlastní utajené tajemství. Kaspian a jeho muži objeví nepřátelskou, zelenou mlhu, která dokáže unést nejen lidi, ale i jejich mysl. Moudrý kouzelník Coriakin prozradí Kaspianovi a dětem, že ke zničení tohoto prokletí musí nalézt sedm lordů a získat zpět všech sedm mečů, které jim dal lev Aslan, aby ochraňovali Narnii. Až budou všechny meče schovány pod Aslanovým stolem, podaří se jim porazit mlhu i Čarodějnici. Bez spojení mečů bude celá Narnie zničena.

Mořeplavci musí na své cestě rozbouřeným mořem překonávat mnohá nebezpečí, z nichž nejhorší je mořský had. Na osudové cestě, která jim navždy změní život, je prověřována jejich odvaha a přesvědčení. Obecně se má za to, že první ze sedmi knih je nejoblíbenější a nejznámější, ale mnozí fandové jsou přesvědčeni, že právě třetí je nejlepší.

Scénárista Stephen McFeely říká, že na nejnovější adaptaci bylo nejtěžší zachovat specifický nádech každého ostrova a s ním souvisejícího dobrodružství, aniž by se film stal příliš epizodní. Nováček v sérii, režisér Michael Apted vysvětluje, proč ho projekt zaujal. "Film je o dvou paralelních cestách. Jedna je dobrodružství po nebezpečných a neprobádaných mořích a ta druhá je dovnitř vlastního já, během které postupují k dospělosti. Sotva se vypořádají s temnými silami, už se musí postavit pokušením, díky čemuž objeví svoji pravé já. To je to, co se naučí v Narnii, takže na konci příběhu můžou odejít a začít žít vlastní život. To je univerzální téma, které se prolíná celou sérií Lewisových knih."

Tvůrci museli udělat ve filmové adaptaci několik úprav. Apted vysvětluje: "V knize se hlavní nebezpečí odehrává kolem sedmi Lordů, ve filmu jde především o sedm mečů. Nebezpečná Zelená mlha se ve třetí knize vůbec neobjeví, čtenáři se s ní setkají až v následujícím díle."

Filmaři se pečlivě drželi knižní tématické integrity. "Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka je příběh o pokušení," říká Douglas Gresham, nevlastní syn autora knih, který si filmové ztvárnění knižní ságy stanovil jaké svůj celoživotní úkol. "Celá posádka je na cestě zkoušena nejrůznějšími pokušeními, každý musí odolávat těm svým, které byly naznačeny i v předchozích dílech. Film nám připomíná, že se musíme znát, abychom si poradili s vlastním strachem a pokušením. To je také součástí dospívání." Producent Mark Johnson dodává: "Každá z knih má své téma. První byla o víře. Druhá byla o ztrátě a znovunabytí této víry. Třetí je o překonávání pokušení."

Na imdb.com 63 procent, na csfd.cz 56: I když se vyměnila produkční společnost a takřka komplet tvůrčí tým, nepomohlo to a je to pořád jen průměrné fantasy s otravnými dětskými hrdiny.

Zadní strana 

Žánr: Dobrodružný / Fantasy / Rodinný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2010

Délka: 113 minut

Původní název: The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader

Světová premiéra: 2. prosince 2010 – Austrálie / Hong Kong / Singapur

Kinopremiéra v ČR: 9. prosince 2010

Režie: Michael Apted

Námět: C. S. Lewis (román)

Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely, Michael Petroni

Produkce: Andrew Adamson, Todd Cogan, Douglas Gresham, Mark Johnson, Cort Kristensen, Jose Ludlow, Perry Moore, Philip Steuer, Jessie Thiele

Hudba: David Arnold

Kamera: Dante Spinotti

Střih: Rick Shaine

Kostýmy: Isis Mussenden

Společnost: Fox 2000 Pictures / Walden Media / Dune Entertainment

Natáčeno: Cleveland, Queensland, Austrálie / Gold Coast, Queensland, Austrálie / Mount Tamborine, Queensland, Austrálie / Southport, Queensland, Austrálie / Warner Bros. Movieworld – Pacific Highway, Oxenford, Queensland, Austrálie / Whakaari/White Island, Nový Zéland / Yatala, Queensland, Austrálie

Hrají: Georgie Henley (Lucy Pevensieová), Skandar Keynes (Edmund Pevensie), Ben Barnes (Kaspian), Will Poulter (Eustace Clarence Scrubb), Gary Sweet (Drinian), Terry Norris (Lord Bern), Bruce Spence (Lord Rhoop), Bille Brown (Coriakin), Laura Brent (Liliandil), Colin Moody (licitátor), Tilda Swinton (Bílá čarodějnice), Anna Popplewell (Susan Pevensieová), William Moseley (Peter Pevensie), Shane Rangi (Tavros), Arthur Angel (Rhince), Arabella Morton (Gael), Rachel Blakely (Gaelina matka), Steven Rooke (faun), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, slovensky

Titulky: česky, anglicky, slovensky, řecky, rumunsky

Obraz: barevný 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Komentář režiséra Michaela Apteda a producenta Marka Johnsona, Vynechané scény