Magic Box – Maska

Ediční plán se nám pod rukama kroutí jako gumová hadice a tituly skáčou z jednoho dne na druhý, třetí, patnáctý. V jedné z verzí se s předstihem tvrdilo, že MagicBox v úterý 21. srpna 2012 za 199,- Kč chystá v balení Retro edice do trafik komedii Maska. Od trouby k hrdinovi. A nakonec rozpis distribuce PNS tento titul na uvedený den potvrdil.

Šílená filmová smršť v bláznivé komedii o nesmělém úředníčkovi, který se pod starobylou maskou změnil ve ztřeštěného supermana.

Když ožije karikatura Texe Averyho, je to úplná smršť. Geniální komik Jim Carrey , oblečen v obleku a nabit nakažlivou energií, zde ztvárnil roli Stanleyho Ipkisse, uťáplého úředníka, ze kterého se, v okamžiku, kdy si nasadí masku, stane hrdina. Pod veškerou touto bláznivou zábavou se skrývá podstata filmu: Potřebuje Stanley skutečně masku, aby se stal člověkem, jakým toužil vždy být?

 

Nesmělý bankovní úředník Stanley Ipkiss, je životní nemotora, nešika a smolař, který si nechá všechno líbit od svého nepříjemného nadřízeného i protivné domovnice, a marně sní o pravé lásce. Jednoho dne se v bance objeví atraktivní blondýnka Tina Carlyle, aby se poradila o otevření účtu – a k překvapení všech se obrátí na Stanleyho. Nikdo netuší, že to byl záměr, protože dívka má pro svého milence, krutého gangstera Doriana Tylera, zachytit miniaturní kamerou bezpečností zařízení banky, kterou zločinec hodlá vyloupit a poté odstranit svého bose, všemocného gangstera Nika. Po dni plném smůly, jehož jedinou světlou stránkou bylo setkání s Tinou, se ale Stanleyho život zcela změní. Cestou z práce mu na mostě vypoví službu auto a on zahlédne v řece starobylou dřevěnou masku plovoucí na hladině.

Když pak během osamělého večera, kdy mu dělá společnou pouze jeho pes Milo a kreslené grotesky v televizi, podlehne nutkání a přiloží si ji na tvář, promění se nečekaně v bizarního chlapíka se zelenou tváří a supermanskými schopnostmi postaviček z kreslených grotesek, které neomezují žádné přírodní zákony.

V masce je z něj úplně jiný člověk – v šíleném tempu plném bláznivých kousků a svérázného humoru vytrestá bytnou i líné mechaniky v autoopravně. Druhý den před detektivem Kellawayem předstírá, že o ničem neví. Ostatně sám si není jist, jestli se mu všechno jenom nezdálo. Pro jistotu masku vyhodí. Ta se však k němu opět vrátí. Protože Stanley neodolá, řádí další noc v ulicích města opět ztřeštěný superman, který naštěstí netrpí supermanovským komplexem dobročinnosti a realizuje především svá tajná přání, ukrytá hluboko pod slupkou ostýchavého úředníčka.

Překazí Dorianovi vyloupení banky, kterou vyloupí sám, v Dorianově baru vtrhne na jeviště a s překvapenou Tinou předvede hostům fantastické taneční vystoupení. Dorian se ho marně pokouší zabít a sám skončí v rukou policie. Stanley opět vše popírá, Kellaway však začíná tušit pravdu. Dorian je odhodlán se Masce pomstít a v záchvatu zuřivosti vyhodí Tinu, protože se do bláznivého supermana zamilovala. Zmatený Stanley se svěří novinářce Peggy, ta však pracuje pro Doriana, který se díky ní zmocní Stanleyho i masky a promění se ve vraždící monstrum, odhodlané ovládnout město. Dokáže Stanley Doriana zastavit, přestože s maskou přišel o všechny své nadpřirozené schopnosti?

Na imdb.com 67 procent, na csfd.cz 72: To ještě byly doby, kdy se člověk komediím s Carreym od srdce smál.

Zadní strana 

Žánr: Komedie / Akční / Krimi / Fantasy / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1994

Délka: 97 minut

Původní název: The Mask

Světová premiéra: 29. července 1994 – Kanada / USA

Režie: Chuck Russell

Námět: Michael Fallon, Mark Verheiden

Scénář: Mike Werb

Produkce: Ann Burgund, Michael De Luca, Robert Engelman, Carla Fry, Mike Richardson, Chuck Russell

Hudba: Randy Edelman

Kamera: John R. Leonetti

Střih: Arthur Coburn

Kostýmy: Ha Nguyen

Společnost: Dark Horse Entertainment / New Line Cinema

Natáčeno: 6th Street Viaduct, Los Angeles, Kalifornie, USA / Ambassador Hotel – 3400 Wilshire Boulevard, Los Angeles, Kalifornie, USA / Burbank, Kalifornie, USA / Fire Station 23 – 225 E. 5th Street, Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / San Pedro Bay, Kalifornie, USA / Spring Street Towers – 650 S. Spring Street, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Jim Carrey (Stanley Ipkiss), Peter Riegert (poručík Mitch Kellaway), Peter Greene (Dorian Tyrell), Amy Yasbeck (Peggy Brandtová), Richard Jeni (Charlie Schumaker), Orestes Matacena (Niko), Tim Bagley (Irv Ripley), Nancy Fish (paní Peenmanová), Johnny Williams (Burt Ripley), Reg E. Cathey (Freeze), Jim Doughan (detektiv Doyle), Denis Forest (Sweet Eddy), Cameron Diaz (Tina Carlyleová), Joseph Alfieri (policejní důstojník), B. J. Barie (punkerka), Catherine Berge (dívka s cigaretou), Phil Boardman (ochranka), Krista Buonauro (policistka), Blake Clark (Murray), Christopher Darga (zdravotník), Suzanne Dunn (reportérka), Joely Fisher (Maggie), a další

V českém znění: Martin Dejdar – Jim Carrey, Lucie Zedníčková – Cameron Diaz, Jan Šťastný – Peter, Zdeněk Mahdal – Peter, Soňa Dvořáková – Amy Yasbeck, Martin Kolár – Richard Jeni, Jan Přeučil – Orestes Matacena/Ben Stein, Michal Suchánek – Tim Bagley, Milena Dvorská – Nancy Fish, Vlastimil Zavřel – Johnny Williams, Josef Carda – Denis Forest, David Suchařípa, Zdeněk Žák a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 5.1 VO polsky, 5.1 VO rusky

Titulky: česky, anglicky pro neslyšící, polsky, rusky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus:

  • Komentář režiséra
  • Komentář tvůrců
  • Návrat do Edge City
  • Představujeme Cameron Diaz
  • Animované grotesky
  • Psí trénink
  • Vikingové
  • Smrt Peggy
  • Filmová upoutávka