Magic Box – Poslední skaut

Jako připomínka díla nedávno život ukončivšího režiséra přichází z katalogu společnosti MagicBox v úterý 28. srpna 2012 za 199,- Kč v balení Retro edice thriller s Brucem Willisem Poslední skaut. Nelítostný střet s fotbalovou mafií v americkém akčním filmu.

Nikdo s nimi už nepočítal. Oni se ale dokáží vrátit do hry…

Poslední skaut, natočený podle scénáře Shanea Blacka a v režii Tonyho Scotta je Super Bowl mezi akčními filmy. Neustávající příval vzrušení, zvláštních efektů a neodolatelně cynického humoru se odehrává ve světě profesionálního fotbalu. Bruce Willis a Damon Wayans tu vytvářejí postavy ošuntělého soukromého detektiva a fotbalového obránce, který musel s hanbou opustit svůj tým. Tohle spojenectví je plné kličkování, sarkastických bonmotů a rozbitých čelistí. Když začne jít do tuhého, oni dokážou být ještě tvrdší. A zábavnější. Přišli hrát – a srovnat skóre v zuřivém zápase, kde více znamená lépe, škoda rány, která padne vedle – a zlí hoši už víc mrtví být nemohou.

Joe Hallenbeck býval elitním tajným agentem, který kdysi dokonce zachránil život americkému prezidentovi. To už je ovšem minulost. Nyní se živí jako soukromý detektiv, jehož nejvěrnější družkou se stala láhev levné whisky. Když mu přítel Mike Matthews dohodí jako kšeft ochranu barové tanečnice Cory, netuší Joe, že se ocitá ve smrtelném nebezpečí.

Nejprve totiž exploduje auto s Matthewsem a vzápětí je i přes veškerou jeho snahu Cora přímo na ulici zavražděna chladnokrevnými zabijáky a Joe si jen se štěstím zachrání holý život. Společně s jejím přítelem, černým fotbalistou Jimmym Dixem, který byl vyřazen zkorumpovaným manažerem Hřebců Marconem z fotbalového týmu, zjistí, že dívka se pokusila manažera vydírat s cílem dostat Jimmyho, který byl distancován kvůli drogám, zpět do hry.

Oba muži prohledají Coryin byt a naleznou důkazy o tom, že Marcone podplácel senátora Baynarda. Jenže tím, že našli materiály kompromitující Marconeho, stávají se sami cílem mafiánských zabijáků a Joe také podezřelým z vraždy Matthewse, protože policie zjistila, že byl milencem jeho ženy Sáry. Navzdory všem překážkám zjistí Joe, že Marconi se chystá zabít senátora Baynarda, předsedu komise rozhodující o sázkách na fotbalové zápasy. Přestože to byl právě on, kdo se postaral o Hallenbeckovo propuštění, když detektiv odhalil a překazil jeho sadomasochistické hrátky, riskuje Joe s pomocí Jimmyho život, aby atentátu zabránil.

Vždycky vědí, co mají dělat. Hrají hru, při níž v žilách tuhne krev, hru života a smrti, plnou létajících kulek, hru proti světu profesionálního amerického fotbalu. Když do téhle hry hodíte bombu, je to jednou provždy. Poslední skaut je svátkem pro milovníky akčních filmů, plošný nálet na diváka plný vzrušení, speciálních efektů a báječného humoru. Bruce Willis a Damon Wayans v hlavních rolích hýří vtipnými poznámkami a rozdávají ránu za ranou. Když je situace přitlačí ke zdi, také přitvrdí. A přitvrdí i jejich humor. Přišli si zahrát a skórovat v tomhle mači, kde platí, že čím větší, tím lepší, kde rány jsou tvrdé a syčáci končí krutou smrtí. Poslední skaut není jako jiné akční filmy. Na to se připravte!

Na imdb.com 68 procent, na csfd.cz 87: Skvělý sled akčních scén plný neuvěřitelných hlášek zcela bez servítků.

Zadní strana

Žánr: Akční / Komedie / Krimi / Thriller / Mysteriozní

Země původu: USA

Rok vzniku: 1991

Délka: 96 minut

Původní název: The Last Boy Scout

Světová premiéra: 12. prosince 1991 – USA, Westwood

Kinopremiéra v ČR: 22. května 1992

Režie: Tony Scott

Scénář: Greg Hicks, Shane Black

Produkce: Shane Black, Barry Josephson, Michael Levy, Steve Perry, Joel Silver, Carmine Zozzora

Hudba: Michael Kamen

Kamera: Ward Russell

Střih: Stuart Baird, Mark Goldblatt, Mark Helfrich

Kostýmy: Marilyn Vance

Společnost: Geffen Pictures / Silver Pictures / Warner Bros. Pictures

Natáčeno: Beverly Hills, Kalifornie, USA / Los Angeles Memorial Coliseum – 3911 S. Figueroa Street, Exposition Park, Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / San Marino, Kalifornie, USA / West Hollywood, Kalifornie, USA

Hrají: Bruce Willis (Joseph Cornelius „Joe“ Hallenbeck), Damon Wayans (James Alexander „Jimmy“ Dix), Chelsea Field (Sarah Hallenbecková), Noble Willingham (Sheldon Marcone), Taylor Negron (Milo), Danielle Harris (Darian Hallenbecková), Halle Berry (Cory), Bruce McGill (Mike Matthews), Badja Djola (zloděj v aleji), Kim Coates (Chet), Chelcie Ross (senátor Calvin Baynard), Joe Santos (Benjamin Bessalo), Clarence Felder (McCoskey), Tony Longo (Big Ray Walston), Frank Collison (Pablo), Bill Medley (sám sebe), Verne Lundquist (sám sebe), Dick Butkus (sám sebe), Lynn Swann (sám sebe), Billy Blanks (Billy Cole), Ken Kells (vrchní trenér), Morris Chestnut (dítě v šatně), Michael J. Fisher (zraněný hráč), Doug Simpson (zraněný hráč), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný PAL 4:3 (podle imdb.com 2,20:1)

Bonus: žádný