Magic Box – Policejní akademie

Společnost MagicBox v pátek 31. srpna 2012 za 199,- Kč v balení Retro edice nabídne první z dlouhé ságy komedií o úspěšných strážcích zákona Policejní akademie. Zazněla výzva – a rekruti se dostavili.

Policejní kadeti napříště nemusejí splňovat žádné podmínky, ať už jde o výšku, váhu či cokoli jiného. I inteligence je čistě dobrovolná. Nedokážete hláskovat IQ? Neznáte číslo 158? Nevadí. Absolventi Policejní akademie jsou připraveni hájit zákon a nepořádek.

Policejní akademie, založená na tradici bláznivých policejních komedií, vedoucí až ke Keystonským strážníkům, zplodila šest pokračování a dva televizní seriály (jeden animovaný, jeden hraný). Nyní se vrací úvodní díl série a k novému setkání vás zvou Mahoney (Steve Guttenberg), Thompsonová (Kim Cattrall), Harris (G. W. Bailey), Hightower (Bubba Smith), Jones (Michael Winslow), Lassard (George Gaynes) a další. Nejsou to poldové. Jsou to pseudopoldové, ale dělají ze světa veselejší místo.

 

Na počátku všeho je rozhodnutí nově zvolené starostky, podle něhož mohou všichni, bez ohledu na velikost, váhu, pohlaví, vzhled či fyzickou sílu, vstoupit do místní policejní akademie a po jejím absolvování se stát ochránci pořádku. Když velitel akademie, major Lassard, spatří nové adepty na místa policistů, směsici roztodivných postaviček, podivínů, nemotorů a nekňubů, přikáže svým podřízeným, aby jim dali pořádně zabrat a vyhnali jim z hlavy přání být policisty. Každý totiž může kdykoli školu opustit. Z davu dychtivých čekatelů na policejní odznak postupně vystupuje do popředí několik svérázných figurek: mohutný a poněkud těžkopádný černoch Moses Hightower háklivý na každou narážku týkající se barvy kůže, lehce trhlý imitátor zvuků Larvell Jones, drobná a nesmělá černoška Laverne Hooks s tichounkým dětským hlasem, bojácný tlouštík Leslie Barbara, fanatický pistolník Tackleberry a samozřejmě zlodějíček a povaleč Corey Mahoney.

Ten jediný ovšem nemůže ze školy odejít dobrovolně, skončil by totiž ve vězení. Může však být vyhozen. A tak je zcela jisté, že začíná válka nervů, kde na jedné straně stojí Mahoney, na druhé důstojníci akademie v čele s poručíkem Harrisem. Jenže mezi kadety je také sympatická Karen Thompson a Mahoneyho odhodlání být vyhozen se pomalu hroutí. Po náročném výcviku, ve kterém jde o to, kdo s koho (a to nejen na cvičišti), se nezkušení nováčci ocitají v ulicích města, kde poměrně nevinný spor postupně přerost v masové nepokoje vedoucí až k drancování.

Na imdb.com 65 procent, na csfd.cz 79: První díl blázniviny, která si na nic nehraje, patří k těm, které je možné vidět několikrát a stále se u nich smát.

Zadní strana 

Žánr: Komedie / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1984

Délka: 93 minut

Původní název: Police Academy

Světová premiéra: 23. března 1984 – USA

Režie: Hugh Wilson

Scénář: Neal Israel, Pat Proft, Hugh Wilson

Produkce: Paul Maslansky

Hudba: Robert Folk

Kamera: Michael D. Margulies

Střih: Robert Brown, Zach Staenberg

Kostýmy: Christopher Ryan

Společnost: The Ladd Company / Warner Bros. Pictures – A Warner Communications Company

Natáčeno: Brampton, Ontario, Kanada / Humber College – 3199 Lake Shore Blvd, Toronto, Ontario, Kanada / Toronto, Ontario, Kanada

Hrají: Steve Guttenberg (Carey Mahoney), Kim Cattrall (Karen Thompsonová), G. W. Bailey (poručík Thaddeus Harris), Bubba Smith (Moses Hightower), Donovan Scott (Leslie Barbara), George Gaynes (velitel Eric Lassard), Andrew Rubin (George Martin), David Graf (Eugene Tackleberry), Leslie Easterbrook (seržant Debbie Callahanová), Michael Winslow (Larvell Jones), Debralee Scott (paní Facklerová), Bruce Mahler (Douglas Fackler), Ted Ross (kapitán Reed), Scott Thomson (Chad Copeland), Brant Von Hoffman (Kyle Blankes), Marion Ramsey (Laverne Hooksová), Georgina Spelvin (šlapka), Doug Lennox (zloun), George R. Robertson (Hurst), Don Lake (pan Wig), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital mono anglicky, česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1, podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: žádný