Bontonfilm – Můj vůdce

Ve čtvrtek 30. srpna 2012 posílá společnost Bontonfilm do trafik zástupce poněkud kontroverzního žánru, válečnou komedii Můj vůdce za 99,- Kč.

Skutečně skutečná skutečnost o Adolfu Hitlerovi.

Píše se prosinec 1944. TotalKrieg je prakticky skoro prohranou záležitostí, ale Goebbels se nechce jen tak lehce vzdát. Na Nový rok má vůdce pronést k lidu další bojovnou řeč. Celé to má jen malý háček – vůdce toho není schopen. Nemocný a deprimovaný se vyhýbá společnosti. Teď už pomůže jen jeden – jeho bývalý dvorní herec Adolf Grünbaum, který je ale žid. Goebbels ho nechává i s celou rodinou přivézt z koncentračního tábora Sachsenhausen rovnou do vůdcovy kanceláře. Čas běží a vůdce musí být do pěti dnů zpátky ve formě…

 

Do konce roku 1944 zbývá pět dnů a Adolf Hitler propadá depresím. Prvního ledna má před zraky tisíců Berlíňanů a filmovými kamerami pronést novoroční řeč – bojovnou, údernou a ráznou. Jenže má deprese a na nějaké řečnění nemá ani pomyšlení. Třetí říše se hroutí a Adolf také. Jeho nejbližší spolupracovník a ministr propagandy Joseph Goebbles však potřebuje svého vůdce v dobré kondici. S přípravou novoročního projevu má Hitlerovi pomoct jeho bývalý dvorní herec Adolf Grünbaum, který je ale židovského původu. Goebbels ho nechává i s celou rodinou přivézt z koncentračního tábora rovnou do vůdcovy kanceláře. Čas běží a vůdce musí být do svého projevu zpátky ve formě.

Adolf Hitler se jako komické postava ve filmu objevil už několikrát, ale ještě nikdy v celovečerním německém snímku. Hned po svém uvedení v německých kinech vyvolal film mimořádnou vlnu mediálního zájmu. Ozvaly se židovské i pravicové organizace, církve, oběti holocaustu… a ti všichni měli pocit, že film jejich životy jaksi poškozuje. Ne tak režisér a autor scénáře Dani Levy. Tento Švýcar židovského původu, který se tématem holocaustu zabýval i ve svých předchozích snímcích, totiž Adolfa Hitlera ukazuje jako bezbranného imbecila, s jehož mentálním rozpoložením může pohnout jen distingovaný židovský profesor.

Můj vůdce v sobě spojuje příběh těch několika dnů, kdy se Hitler potácí ode zdi ke zdi ve svém sídle, a příběh profesorovy rodiny, která je stejně jako on uvězněna v koncentračním táboře a jejíž život se profesor snaží zachránit. Komedii tedy střídá drama, ovšem také v komediálních kulisách.

Výrazné herecké výkony nedávno zesnulého Ulricha Müheho a Helge Schneidera (přední německý komik, improvizátor a satirik) z filmu činí šokující komedii, doprovázenou mrazivým pocitem nepatřičnosti. Současný film se s druhou světovou válkou vypořádává jako s akčním dramatem, thrillerem nebo srdceryvným melodramatem. Ale Levy se s ní vypořádává po svém – v duchu nejlepších tradic německé satiry, která si z Hitlera a nacismu utahovala před i po jeho nástupu k moci, dokud to tedy ještě šlo. Možná i díky této návaznosti patří v Německu Můj vůdce i přes svou kontroverznost k divácky nejúspěšnějším filmům letošního roku.

Diváci opět s reklamními slogany příliš nesouhlasí, na imdb.com 54 procent, na csfd.cz 43: Jako komedie průměrné, jako satira nedotažené.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Komedie / Válečný

Země původu: Německo

Rok vzniku: 2007

Délka: 87 minut

Původní název: Mein Führer – Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler

Světová premiéra: 11. ledna 2007 – Německo

Kinopremiéra v ČR: 13. září 2007

Režie: Dani Levy

Scénář: Dani Levy

Produkce: Stefan Arndt, Barbara Buhl, Marcos Kantis, Lena Amanda Koch, Bettina Reitz, Andreas Schreitmüller

Hudba: Niki Reiser

Kamera: Carl-Friedrich Koschnick, Carsten Thiele

Střih: Peter R. Adam

Kostýmy: Nicole Fischnaller

Společnost: Arte / Bayerischer Rundfunk / Westdeutscher Rundfunk / X-Filme Creative Pool / Y Filme Directors Pool

Natáčeno: Berlín, Německo

Hrají: Helge Schneider (Adolf Hitler), Ulrich Mühe (profesor Adolf Israel Grünbaum), Sylvester Groth (Joseph Goebbels), Adriana Altaras (Elsa Grünbaumová), Stefan Kurt (Albert Speer), Ulrich Noethen (Heinrich Himmler), Lambert Hamel (Obergruppenführer Rattenhuber), Udo Kroschwald (Martin Bormann), Torsten Michaelis (eSeSák Moltke), Axel Werner (Erich Kempka), Victor Schefé (Rottenführer Puffke), Lars Rudolph (Heinz Linge), Wolfgang Becker (KZ-Kommandant Banner), Bernd Stegemann (Dr. Morell), Shawn Karlborgová (Adam Grünbaum), Paula Knüpling (Judith Grünbaumová), Daniel Morocha (Jakob Grünbaum), Leonard Altaras (Benny Grünbaum), Regine Hentschel (kuchařka Constanze), Bruno Apitz (stráž KZ), Hinnerk Schönemann (gestapák), Ueli Jäggi (SS-Rottenführer), Natascha Bub (herečka UFA), Andrea Bongersová (sekretářka von Bannera), Matthias Matschke (stráž ZK), Blondi, Ilja Richter (Kurt Gerheim), Katja Riemann (Eva Braunová), Meret Beckerová (sekretářka), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 německy, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1, podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný