Bontonfilm – Faunovo velmi pozdní odpoledne

Bontonfilm chystá na pondělí 10. září 2012 další domácí titul Faunovo velmi pozdní odpoledne za 199,- Kč. Hořká komedie o stárnoucím seladonovi, mladých dívkách a promarněných životech, které nelze vrátit.

Komediálně laděný film, natočený na motivy povídky Jiřího Brdečky, lze označit jako groteskní moralitu. Zachycuje výjevy ze života stárnoucího elegána a svůdce mladých dívek, který se ze strachu před stářím a smrtí zoufale snaží urvat, co se ještě dá. Postupně si však uvědomuje, že jeho počínání je marné a bláhové, že ve svém životě spíše ztrácel, než získával. A tak se z Fauna, na první pohled šarmantního a úspěšného muže, stává tragikomická figura zbytečného člověka. Člověka se slabošským charakterem, který po celý život chtěl jen brát a dostávat, aniž příliš riskoval. Jeho životní styl, úzkostlivě uzavřený do soukromí, je zdánlivě přitažlivý, ale jak sám hrdina zjišťuje, ústí do samoty a prázdnoty.

Autorky scénáře Věra Chytilová a Ester Krumbachová usilovaly o jakousi moderní commedii dell´arte. Vrstvením komediálních i vážných situací odkrývají hlubší jádro problému, téma stáří a téma zmarněného života. Kromě režisérčina rukopisu dominuje snímku obrazové zachycení Prahy 80. let minulého století a vynikající herecký výkon Leoše Suchařípy.

 

Faun, křestním jménem Karel, má všechny špatné vlastnosti, které jen mohou ženy na mužích objevit. Je ješitný, sobecký, samolibý, zbabělý a poněkud infantilní, slaboch a snob, který chce jen brát a dostávat. Není schopen skutečného citu a ženy pouze zneužívá, zcela lhostejný k tomu co ony cítí, očekávají nebo si myslí. Žije v pečlivě udržovaném půdním bytě na Malé straně v Praze, pracuje v podniku zahraničního obchodu a myslí jen na svá milostná dostaveníčka. Jediné, čeho se zestárlý svůdce mladých dívek děsí, je stáří. Snad právě proto se snaží "urvat" od života co ještě jde a bezhlavě se vrhá do každého potenciálního milostného dobrodružství, které se kolem něj mihne. Ať už je to zkušená Vendula, extravagantní Tereza nebo mladičká Petra, spolužačka dcery jeho přítele Josefa. Teprve díky řadě neúspěchů a hořkých proher, kdy jediným výsledkem jeho milostných pokusů je výsměch, si začne uvědomovat, jak marné a bláhové je jeho počínání, jak marný, prázdný a zbytečný byl jeho život.

Na csfd.cz 75 procent: Životní role Suchařípy a jeden z nejlepších filmů Chytilové.

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1983

Délka: 99 minut

Kinopremiéra v ČR: říjen 1984

Režie: Věra Chytilová

Pomocná režie: Miroslav Khun

Asistent režie: Eva Solařová

Námět: Jiří Brdečka (povídka Faunovo příliš pozdní odpoledne)

Scénář: Ester Krumbachová, Věra Chytilová

Produkce: Karel Kvítek, Šárka Podlipná

Hudba: Miroslav Kořínek, Jiří Stivín

Kamera: Jiří Malíř

Druhá kamera: Ivan Skopec

Asistent kamery: Jiří Rolínek

Střih: Alois Fišárek

Zvuk: Zbyněk Mikulík

Kostýmy: Tereza Kučerová

Architekt: Zbyněk Hloch

Společnost: Krátký film Praha

Natáčeno: Praha

Hrají: Leoš Suchařípa (Faun), Libuše Pospíšilová (šéfka), Vlasta Špicnerová (Vlasta), Jiří Hálek (Faunův přítel), PhDr. Ivan Vyskočil (kolega), František Kovářík (stařík), Erna Červená (Houdková), Věra Pávková (sestra Houdkové), Zuzana Solařová (Vendulka), Alena Ambrová (Alenka), Monika Křištová (Monika), Tereza Kučerová (Tereza), Ivana Chýlková (Kateřina), Stanislava Coufalová (Zdenička), Marie Vápeníková (Petra), Eva Činčerová (dívka ve výtahu), Dagmar Vlčková (nová sekretářka), Jana Špaňůrová (dívka na mostě), Jiří Konečný (lesník), Ella Šárková (Anita), Robin Čep (student), Alexandra Kačírková (studentka), Lucie Polívková (domovnice), Eva Kačírková, Vladimír Tesař, Karel Bělohradský, Jitka Kašparová, Jitka Grösslerová, Milan Gargula, Olga Dudová, Irena Hahnová, Robert Kuhn, Tereza Brdečková, Vendula Svobodová, Olga Michálková, Pavla Michálková, Dana Boháčková, Michal Luterer, a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: