Amercom – Kosmos 46

Od pondělí 10. září 2012 je ke koupi pravděpodobně poslední číslo edice Kosmos. Vydavatelství Amercom už zřejmě na českém území řadu nedokončí a zůstaneme tak u čísla 46, které má podtitul Amatérští astronomové: Objevujeme tajemství noční oblohy. Cena je obvyklých 75,- Kč.

Planety sluneční soustavy jistě potěší oko každého astronoma, ať už je nadšený amatér nebo špičkový odborník. K pozorování většiny z nich není třeba zvláštního vybavení a mnohdy postačí i triedr. Koho více zajímají hvězdy, jejich soustavy či hvězdokupy, může svůj dalekohled zaměřit právě na ně; k tomu je ale třeba znát i jednotlivá souhvězdí.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Nezapomenutelné zážitky však přináší i pozorování Mléčné dráhy, Měsíce či meteorických rojů, stejně jako sledování vzácných úkazů, jako jsou zatmění Měsíce a Slunce. Další kapitoly filmu se pak věnují nejzajímavějším jevům a objektům, které lze na nočním nebi spatřit v jednotlivých měsících roku.

Obálka časopisu 

Podle webu vydavatele se skutečně jedná o poslední číslo z této ediční řady, takže na poličkách nám zůstane ze hřbetů čitelný nedopsaný nápis „KOSMO". Co se dá dělat. V Polsku sice seriál pokračuje dále, ale kdoví, zda mají DVD i český dabing – pokud ano, oželel bych klidně za nižší cenu časopis.

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Rok vzniku: 2007

Délka: 54 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské

Nastavení zvuku a titulků