North Video – Oběť

Nejrůznějšími posuny, odklady a úpravami edičních plánů se nakonec od společnosti North Video sejdou v pátek 14. září 2012 na pultech hned dvě premiérové novinky, k nimž patří i čínský historický velkofilm Oběť za 149,- Kč. Výpravné historické drama o krvavé pomstě.

Přežil smrt svých rodičů. Teď chce císařskou dynastii zpět.

Mladého generála Zhao Shua, který se vrací z vítězné bitvy, nadšeně zdraví celé město. Pro ješitné srdce bývalého velitele císařských armád Tu’ana Gua to je krutý okamžik. Jelikož se vrtošivý císař síly svých generálů obává, využívá každé příležitosti, aby je poštval proti sobě. Tu’an Gu se proto rozhodl císaře odstranit, a jeho alchymista již chystá lektvar, který Tu’ana brzy zbaví všech příkoří… Krvavý palácový převrat a smrt císařských rodičů přežije jen nemluvně, kterého se ujme doktor Cheng Ying. Tu’an Gu tuší, že se někde skrývá poslední potomek jeho nepřátel, přikáže zabavit všechny novorozence, ale poslední Zhao mu unikne. Podaří se tomuto sirotkovi pomstít celou dynastii?

Výpravné historické drama o krvavé pomstě je dílem Kaige Chena, prvního čínského režiséra, který získal Zlatou palmu v Cannes. Ve svém posledním filmu sleduje historické drama o pomstě. Snímek se v roce 2011 dočkal významných ocenění také na festivalu asijských filmů.

Drama, v němž se postavy podobají těm ze shakespearovských tragédií, mělo v Číně obrovský úspěch a pečlivým obsazením dokáže zaujmout i bez spektakulárních bojových scén.

Na imdb.com procent 63 procent, totéž na csfd.cz: Rozvleklá historická freska s minimem akce a podstatně lepší první polovinou. Pokud si člověk zvykne na manýristický styl (střihové přepínání kamer, bezdůvodné zpomalovačky) a neustále vzpomínkové sekvence, dá se na to koukat.

Zadní strana

Žánr: Drama / Historický

Země původu: Čína

Rok vzniku: 2010

Délka: 122 minut

Původní název: 赵氏孤儿 / Zhào Shì Gū Ér

Světová premiéra: 18. prosince 2010 – Čína

Režie: Kaige Chen

Námět: Ji Junxiang, čínská opera Orphan of Zhao

Scénář: Ningyu Zhao, Kaige Chen

Produkce: Hong Chen, Qin Hong, Zhonglun Ren, Qiuyun Long, Hong Tan

Hudba: Shangyou Ma

Kamera: Shu Yang

Střih: Derek Hui, Hongyu Xu

Kostýmy: Tongxun Chen

Společnost: 21 Century Shengkai Film / Shanghai Film Group / Stellar Megamedia / TIK Films

Hrají: You Ge (Cheng Ying), Xueqi Wang (generál Tu’an Gu), Xiaoming Huang (Han Jue / Han Xianzi), Bingbing Fan (princezna Zhuang Ji, Zhao Shuova žena), Hai-Qing (Cheng Yingova žena), Vincent Zhao (generál Zhao Shuo / Zhao Zhuangzi), Bao Guo’an (kancléř Zhao Dun / Zhao Xuanzi), Li Dongxue (Ti Miming, Zhao Dunův bodyguard), Zhao Wenhao (Zhao Wu / Zhao Wenzi), Wang Han (mladý Zhao Wu), Peng Bo (vévoda Ling z Jinu), William Wang, Fengyi Zhang (Gongsun Chujiu), Man Cheuk Chiu (Zhao Dun), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 kantonsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: fotogalerie