Hollywood Classic Entertainment – Sopka zkázy Krakatoa

Po vskutku dlouhé době tu máme zástupce žánru, který dříve býval v trafikách relativně častým hostem. Společnost Hollywood Classic Entertainment plánovala původně do prodeje ve čtvrtek 20. září 2012 za 199,- Kč televizní „dokumentární" rekonstrukci z produkce BBC. Mocné drama podle skutečnosti, nabyté speciálními efekty … explozivní záležitost. A já dodávám, že „Ypsilon" ve slově nabité na původním obalu je vskutku explozivní! Nakonec došlo k nečekanému – změnil se datum vydání, název filmu a obal. Takže nakonec ve středu 25. září 2012 má dorazit DVD s názvem Sopka zkázy Krakatoa namísto původního Krakatoa – Poslední dny.

On i ten další text stojí za to:

Původní vzhled obalu 

Explozivní BBC documentární drama, ve ktrém ožívá nechvalně proslulá katastrofální erupce z roku 1883.

„V dramatu jsou napínavé záběry soupeření s planetou zemí. Přílivové vlny obřích velikostí polykají lodě, vesnice pokryté popelem, a majáky hroutící se do oceánů…" Daily Mirror

Jestli by u H.C.E. neměli zaměstnat někoho, kdo umí česky? I dále ponechávám text v „původním znění".

 

Toto velkolepé drama vychází z výpovědi očitých svědků, aktuálních rozhovorů a moderní vědy aby vyprávělo skutečný, úžasný příběh o jedné z nejhorších přírodních katasrof v historii.

Dne 26. srpna 1883, na malém sopečném ostrově vybuchl vulkán, který rozpoutál sérii děsivých tsunami, explozí a žhavých mraků popela. Během 48 hodin zničil stovky měst a vesnic, zanechaje za sebou více než 36.000 mrtvých.

Film zobrazuje čtyři příběhy, které se navzájem propojují: Holanskýého dispečera Willema Beijerincka s manželkou Johanou , snažící se zachránit svojí rodinu. Vědce Rogiera Verbeeka který si až příliš pozdě uvědomí rozsach katasrofy a důsledky jeho selháni při varování populace. Strážce majáku Jacoba Schuita, odmítající opusit svůj post když je pobřeží záplaveno popelem. A hrdiny kapitána Lindemana zodpovědného za životy cestujících se kterými uvízl na lodi v moři.

Živá rekonstukce jevu, která je mnohými považována za první globální mediální událost. Krakatoa: Poslední dny je autentická rekonstrukce toho ce se dělo během budování, děsivé vyvrcholení a devastující násedky výbuchu.

Nová verze obalu prošla silnou ozdravnou kůrou a mohu-li soudit, žádné pravopisné chyby se na něm už nevyskytují. I ta úvodní věta v nové verzi už dává smysl:

„V dramatu jsou napínavé záběry soupeření s planetou zemí. Přílivové vlny obřích velikostí polykají lodě, vesnice jsou pokryté popelem a majáky se hroutí do oceánů…" Daily Mirror

Na imdb.com 70 procent, na csfd.cz 67: Na televizní poměry nadprůměrně vydařené, od triků po herce nenudí.

Původní zadní strana 

Nová zadní strana z webu PNS 

Žánr: Drama

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2006

Délka: 98 minut

Původní název: Krakatoa: The Last Days

Světová premiéra: 7. května 2006 – Velká Británie

Režie: Sam Miller

Scénář: Colin Heber-Percy, Michael Olmert, Lyall B. Watson

Produkce: Gaynelle Evans, Alan Eyres, Richard Green, Michael J. Mosley, Fiona Scott, Greg Smith

Hudba: Tim Atack

Kamera: Giulio Biccari

Střih: Victoria Boydell

Kostýmy: Dianna Cilliers

Společnost: British Broadcasting Corporation

Natáčeno: Anak Krakatau, Sunda Straight, Indonésie / Durban, KwaZulu-Natal, Jižní Afrika / Krakatoa, Sunda Straight, Indonésie / Nosy Be, Madagaskar

Hrají: Rupert Penry-Jones (Willem Beijerinck), Olivia Williams (Johanna Beijerincková), Kevin McMonagle (Rogier Verbeek), Ramon Tikaram (Tokaya), David Dennis (Karim), Lee-Ann Van Rooi (Babu), Angelique Kotze (Wilhelmina Beijerincková), William Miller (Pieter Beijerinck), Declan Dreyer (Baby Beijerinck), Robert Hobbs (Jacob Schuit), Janine Wood (Catharina Schuitová), Conner Dowds (Josef Schuit), Jeremy Crutchley (Jansen), Bill Flynn (Gerrit Schuit), Darrell D’Silva (kapitán Lindeman), Michel Johannessen (Tokayaova žena), Muzzammil Moosa (Tokayaův syn 1), Azhar Mohamed (Tokayaův syn 2), James MacEwan (Johannes), Hayley Neethling (Njai), Desmond Lai Lan (Chang), Farouk Valley-Omar (Jereomeidi), Dominika Jablonska (Elisabeth), Tim Plewman (cestující 1), Michael Brunner (cestující 2), Vera Clare (starší společnice), Sam Miller (hlas vypravěče), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,77:1, podle imdb.com 1,78:1)

Bonus: žádný