Bontonfilm – Hunger Games

I když opakované tituly stále jednoznačně převažují, některé dny se překvapivě sejde v trafikové nabídce poměrně hodně novinek. Bontonfilm v pondělí 15. října 2012 nabídne za 199,- Kč filmovou adaptaci celosvětového knižního fenoménu The Hunger Games. Svět se bude dívat.

V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games – zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska… Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

Film vznikl na motivy světoznámé trilogie Hunger Games, která se světem šíří jako oheň. Když například do Google zadáte „Katniss Everdeen“ vyjede Vám 1 150 000 odkazů. Série, která je plná dramatických situací, je zasazena do budoucnosti a vznikla díky televizi a mytologii. Autorka na námět přišla, když znuděně přepínala mezi televizními programy, z nichž na jednom běžela nějaká reality show a na druhém reportáž z války v Iráku. Na jednom programu lidé soutěžili o peníze, na druhém bojovali o své životy. Oba obrazy se jí v hlavě spojily v jeden a nápad byl na světě.

Pokud by římský císař měl televizi, z gladiátorů by byly televizní hvězdy – byla by to masová, velmi populární zábava. Autorka se také inspirovala oblíbenou pověstí o Theseovi a Minotaurovi, podle níž musely Atény po prohrané válce po řadu let vysílat a obětovat 7 chlapců a 7 dívek Minotaurovi, dokud Theseus, jeden z obětovaných, Minotaura nezabil.

Na imdb.com 73 procent, na csfd.cz 67: Nic původního, americká verze Battle Royale s hrdiny jak vystřiženými z Twilightu.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Akční / Dobrodružný / Sci-fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 2012

Délka: 137 minut

Původní název: The Hunger Games

Světová premiéra: 12. března 2012 – USA, Los Angeles

Kinopremiéra v ČR: 22. března 2012

Režie: Gary Ross

Námět: Suzanne Collins (knižní série)

Scénář: Gary Ross, Suzanne Collins, Billy Ray

Produkce: Diana Alvarez, Robin Bissell, Martin Cohen, Suzanne Collins, Chantal Feghali, Nina Jacobson, Jon Kilik, Louis Phillips, Aldric La’Auli Porter, Louise Rosner, Bryan Unkeless

Hudba: James Newton Howard

Kamera: Tom Stern

Střih: Christopher S. Capp, Stephen Mirrione, Juliette Welfling

Kostýmy: Judianna Makovsky

Společnost: Lionsgate / Color Force

Natáčeno: Cedar Mountain, North Carolina, USA / Barnardsville, North Carolina, USA / Black Mountain, North Carolina, USA / North Carolina, USA / Asheville, North Carolina, USA / Charlotte, North Carolina, USA / Concord, North Carolina, USA / DuPont State Forest, North Carolina, USA / Hildebran, North Carolina, USA / North Fork Reservoir, North Carolina, USA / Pisgah National Forest, North Carolina, USA / Shelby, North Carolina, USA

Hrají: Stanley Tucci (Caesar Flickerman), Wes Bentley (Seneca Crane), Jennifer Lawrence (Katniss Everdeenová), Willow Shields (Primrose Everdeenová), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne), Elizabeth Banks (Effie Trinketová), Sandra Ellis Lafferty (Hob Vendorová), Paula Malcomson (paní Everdeenová, matka Katniss), Rhoda Griffisová, Sandino Moya (Propaganda Film), Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Raiko Bowman (Peetaova matka), Dwayne Boyd (Peacekeeper #1), Anthony Reynolds (Peacekeeper #2) Judd Lormand (Peacekeeper #3), Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), Toby Jones (Claudius Templesmith), Kimiko Gelman (Venia), Nelson Ascencio (Flavius), Brooke Bundy (Octavia), Lenny Kravitz (Cinna), Amandla Stenberg (Rue), Dayo Okeniyi (Thresh), Leven Rambin (Glimmer), Jack Quaid (Marvel), Latarsha Rose (Portia), Donald Sutherland (prezident Snow), Alexander Ludwig (Cato), Isabelle Fuhrman (Clove), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, česky pro neslyšící

Obraz: barevný 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný