Bontonfilm – Modrý tygr

Společnost Bontonfilm doplní nabídku v úterý 23. října 2012 za 199,- Kč domácí komedie Modrý tygr. Film pro děti, jejich rodiče a zvířata.

Co se stane, když se ve městě objeví modrý tygr?

Dobrodružný, magický a humorný rodinný film vtáhne děti i jejich rodiče do světa fantazie. Středobodem všeho dění je trochu zapomenutá, ale stále kouzelná botanická zahrada, ukrytá uprostřed hlučícího rychle se měnícího města.

 

Na tomto "rajském ostrově" žije v zahradním domku devítiletá Johanka se svojí ráznou matkou a uklízečkou Žofií Geržovou. Johanka je malá, (na svůj věk opravdu hodně malá), hubená, nakrátko ostříhaná, trochu rozcuchaná a legračně oblečená holka. Ráda si čte, vymýšlí a používá svojí fantazii. Od svých vrstevníků za to sklízí posměch. Johanka je doma uprostřed zahrady bezprostřední a upovídaná. Ale ve škole, kde jí pro její odlišnost nemají rádi, je zakřiknutá, čte si pod lavicí dobrodružné knížky a brání se vymýšlením nevinných lží a vtipů, které si pak kreslí do deníku.

Správcem a jediným zahradníkem v botanické zahradě je nemluvný morous s divokým plnovousem Kytka, který obývá druhou polovinu zahradního domku se svým devítiletým synem Matyášem. Matyáš a Johanka jsou opravdoví kamarádi. Scházejí se v Matyášově výzkumné laboratoři a sní tam svoje dětské sny.

Městu vládne "un diable", mladý, velmi ambiciózní a bezskrupulózní starosta Rýp, který dětem ve škole představí svůj nový plán. Chce zbourat botanickou zahradu a na jejím místě postavit moderní zábavní centrum. Johanku ta zpráva zasáhne přímo u srdce, starostu veřejně urazí a raději uteče ze školy.

 

V beznadějné chvíli se ve městě, přímo uprostřed křižovatky objeví Modrý tygr. Je to iluze nebo skutečnost? Zrodil se z mozaiky na stěně starých lázní nebo z imaginace malé Johanky? Příchod modrého tygra rozpoutá ve městě hotovou smršť. Všichni hledají modrého tygra a doufají, že by jim mohl nějak prospět. Díky médiím se z něho bleskurychle stane legenda. Přisuzují se mu nejrůznější činy od nočních přepadení, přes supermanské kousky…

Město jakoby se díky němu na chvíli zastavilo. Modrý tygr neomylně vyhledá botanickou zahradu, je přijat Johankou a Matyášem, ukryt a začne dělat zázraky. Promění zahradu ve skutečný ráj plný bujících rostlin a lidé se začínají ptát, zda je opravdu nutné jí zbourat? Pro záměry starosty Rýpa se stal tygr skutečně nebezpečný. Rýp se domluví se svým poskokem a řidičem Kráčmerou a začnou pátrat sami.

Mise Modrého tygra, jehož přítomnost proměnila nejen zahradu, ale i morouse Kytku, může pomalu skončit. V noční bouři ve skleníku příběh vrcholí. Tygr je prozrazen, ale ještě než sám odejde, dodá odvahu malé Johance. Johanka díky zázračné moci fantazie a snu poznala, že si může ponechat svojí jinakost, a že může zůstat svá navždycky. Skutečný "rajský ostrov " pro bývalé obyvatele botanické zahrady bude pokračovat kdekoliv jinde…

 

Na csfd.cz 53 procent: Klasický rodinný film, jakých dnes moc nevzniká. Animované pasáže s dětskými představami jsou vtipné a zajímavé, ale scénář hrané části za moc nestojí.

Náhled zadní strany z webu PNS 

Žánr: Komedie / Rodinný / Animovaný

Země původu: Česká republika / Slovensko / Německo

Rok vzniku: 2012

Délka: 88 minut

Kinopremiéra v ČR: 23. února 2012

Režie: Petr Oukropec, Bohdan Sláma

Pomocná režie: Petr Samec

Dramaturgie: Bohdan Sláma, Martin Daniel, Miroslav Janek, Kristián Suda, Pavel Klusák

Námět: Juraj Horváth, Tereza Horváthová (stejnojmenná kniha – nakladatelství Baobab, Praha 2005)

Scénář: Tereza Horváthová, Petr Oukropec

Produkce: Ctibor Pouba, Milan Kuchynka, Petr Oukropec, Meike Martens (Blinker), Silvia Panáková (Arina), Erik Panák (Arina), Pavel Strnad, Jaroslav Kučera (ČT), Magdalena Sedláková (ČT), Ľubomír Čechovič (RTVS), Vít Komrzý (UPP)

Hudba: Markus Aust, Jakub Kudláč

Kamera: Klaus Fuxjäger

Druhá kamera: Jan Baset Střítezský

Střih: Jakub Hejna

Zvuk: Jan Čeněk

Kostýmy: Andrea Králová

Masky: Jana Bílková

Architekt: Heinrich Boráros

Výtvarník: Juraj Horváth

Animace: Michal Struss, Feel Me Film, Magic Lab.

Zvláštní efekty: Trick SFX

Vizuální efekty: Tomáš Kalhous, Boris Masník, UPP

Odborný poradce: Ludvík Berousek (práce s tygry), Karel Dvořák (práce s tygry)

Hrají: Jan Hartl (Kytka), Barbora Hrzánová (Gerzová), Libuše Havelková (babička Aničky), Daniel Drewes (starosta Rýp – dabing David Novotný), Anna Polívková (TV redaktorka), Jan Vondráček (architekt), Martin Myšička (muž v ponožkách), Linda Votrubová (Johanka), Jakub Wunsch (Matyáš), Stanislav Pitoňák (Kráčmera), Hynek Čermák (učitel), Valerie Rosa Hetzendorf (Kráčmerka), Jan Maršál (Zalabák), Vlastimil Kaňka (Lukeš), Štěpán Mikoláš (Šmíd), Tereza Bočková (spolužačka), Anna Čtvrtníčková (Anička), Lenka Vychodilová (Saň), René Přibil (ředitel školy), Petra Lustigová (učitelka), Daniela Voráčková (učitelka), Radim Vašinka (Podléška), Jiří Černý (TV osvětlovač), Jiří Zeman (TV kameraman), Zuzana Onufráková (elegantní blondýna), Jana Břežková (paní s brýlemi), Martin Faltýn (docent), Magdalena Zimová (pošťačka), Jana Drbohlavová (paní s psíčkem), Mojmír Maděrič, Kryštof Rímský, Lukáš Slatkovský, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: Fotogalerie; 3x film o filmu; O zahradě, o dětech, o tygrovi, Trailer