Filmexport Home Video – Holka nebo kluk?

Společnost Filmexport Home Video nabídne ve středu 14. listopadu 2012 za 99,- Kč předválečný titul Holka nebo kluk? Česká filmová komedie o zarputilém nepříteli žen a mladíkovi, který nebyl tím, čím se zdál být.

Adině Mandlové to sluší i v pánském obleku.

Tři nepovedená manželství udělala ze statkáře Orlického zapřisáhlého nepřítele všech žen. Na jeho panství mohou pracovat pouze staří mládenci a k témuž údělu nutí i svého synovce a univerzálního dědice Ríšu, který s ním žije. Poté, co zjistí, že se Ríša tajně schází s dívkou, rozlítí se, rozhodne se ho ze závěti vyškrtnout a uvažuje o vhodnějším dědici.

Statkář zahlédne v novinách fotografii Ady Bártů, kabaretního tanečníka a zpěváka. Uvědomí si, že by mohlo jít o syna jeho sestry, která se kdysi provdala proti přání rodičů. S příbuznými se potom léta nestýkala, a tak starý pán nemá ani tušení, že domnělý synovec Ada je ve skutečnosti rázná a podnikavá neteř.

Pošle proto do Prahy svého tajemníka Kropáčka. Ten zjistí, že jde skutečně o potomka sestry Orlického a že má dokonce hospodářskou školu, ale že je to bohužel dívka. Ada jenom vystupuje v mužském převleku v divadle. Ada přinutí Kropáčka, aby ji v mužském obleku vzal s sebou. Strýc uvěří, že jde o chlapce, ale Ada má brzy se svým převlekem potíže, protože se zamilovala do Ríši. Ten podvod brzy prohlédne a její city opětuje. Strýc, který si Adu oblíbil, se nakonec se vším smíří, zvláště když mu mladí lidé slíbí, že mu jejich děti budou říkat dědečku.

Na csfd.cz 66 procent: Naivňoučká komedie, u které je zapotřebí nebrat na vědomí fakt, že vytrhané obočí a prsa by u Adiny přehlédl jen opravdový dement. Já se musím jít napít!

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1938

Délka: 100 minut

Premiéra v kinech ČR: 3. února 1938

Režie: Vladimír Slavínský

Asistent režie: Antonín Kubový

Námět: Vladimír Slavínský

Scénář: Vladimír Slavínský

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: Josef Stelibský

Kamera: Jan Roth

Střih: Gina Hašler, Antonín Zelenka

Architekt: Štěpán Kopecký

Zvuk: Josef Zora

Společnost: Slavia-film

Hrají: Adina Mandlová (Ada Bártů), Marie Blažková (matka Ady Bártů), Theodor Pištěk (statkář Jaroslav Orlický, strýc Ady), Václav Trégl (Anatol Kropáček, tajemník Orlického), Růžena Šlemrová (statkářka Jindřiška Lenská), Raoul Schránil (Ríša, syn paní Lenské), Nina Strnadová-Jarková (Anička, dcera paní Lenské), Bedřich Veverka (dr. Viktor Zeman), Ferenc Futurista (komorník Alois), Fanča Foltová (Emča Kučerová, Ríšova snoubenka), Ota Motyčka (sluha Emil), Vladimír Štros (řidič Ferda), František Černý (kuchař), Jindřich Láznička (zahradník), Jan W. Speerger (lesník), František Kabeláč (boxer Gusta Brož), Eduard Šimáček (inspicient Špaček), Václav Švec (podomek), Jaroslav Tryzna (zřízenec), Josef Fuksa (tanečník v duu), Iška Košťálová (tanečnice v duu), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný