North Video – Oklamaný

Mezi opakovaným uváděním starších titulů v množství větším než malém North Video v pátek 9. listopadu 2012 uvede další premiérový film a nabídne netradiční western Oklamaný za 199,- Kč. Zraněný voják Unie nachází dočasné útočiště v jižanské dívčí škole. Jak přijmou jeho obyvatelky nepřítele – ale i jediného muže v okolí?

Jeden muž… sedm žen… v podivném domě!

Během občanské války Severu proti Jihu je těžce zraněný voják Unie John McBurney od jisté smrti zachráněn mladou dívkou Amy z nedaleké jižanské internátní školy. Když se rozhodne ukrýt ho v bezpečí internátu, jsou zdejší ženy a dívky zprvu šokované, ale nakonec se vojákovi rozhodnou pomoci, ačkoli se jedná o nepřítele. Ředitelka je rozhodnuta předat ho, jakmile bude vyléčen, jako nepřítele úřadům. Přítomnost jediného muže na "ženském" území však zcela změní chování učitelek i žákyň.

John se postupně zotavuje a ženy v jeho okolí začínají být jedna po druhé okouzleny jeho nezaměnitelným šarmem a jeho mužným kouzlem. Atmosféra ve škole začíná houstnout, ve vzduchu visí příznaky žárlivosti, lsti i zrady.

 

Legendární herec, režisér a skladatel Clint Eastwood zde předvádí opravdu vyjímečný herecký výkon, který dle mnohých světových kritiků patří mezi jeho nejlepší. Toto dílo je navíc nejoblíbenějším filmem režiséra Dona Siegela (Drsný Harry, Útěk z Alcatrazu).

Na imdb.com 72 procent, na csfd.cz 78: Výborný a originální film s postavami na ostré hraně mezi dobrem a zlem a hutnou atmosférou nenormálna.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Romantický / Válečný / Western

Země původu: USA

Rok vzniku: 1971

Délka: 105 minut

Původní název: The Beguiled

Světová premiéra: 31. března 1971 – USA, New York

Režie: Don Siegel

Námět: Thomas Cullinan (román)

Scénář: Albert Maltz (aka John B. Sherry), Irene Kamp (aka Grimes Grice), Claude Traverse

Produkce: Jennings Lang, Don Siegel, Claude Traverse, Clint Eastwood

Hudba: Lalo Schifrin

Kamera: Bruce Surtees

Střih: Carl Pingitore

Kostýmy: Helen Colvig

Společnost: The Malpaso Company

Natáčeno: Ashland-Belle Helene Plantation – State Highway 75, Geismer, Louisiana, USA / Baton Rouge, Louisiana, USA / Geismer, Louisiana, USA

Hrají: Clint Eastwood (John McBurney), Geraldine Page (Martha), Elizabeth Hartman (Edwina), Jo Ann Harris (Carol), Darleen Carr (Doris), Mae Mercer (Hallie), Pamelyn Ferdin (Amy), Melody Thomas Scott (Abigail), Peggy Drier (Lizzie), Patricia Mattick (Janie), Charlie Briggs (první kapitán Konfederace), George Dunn (Sam Jefferson), Charles Martin (druhý kapitán Konfederace), Matt Clark (Scrogins), Patrick Culliton (Miles Farnswoth), Wayne ‚Buddy‘ Van Horn (voják), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: fotogalerie