Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (38. díl) – říjen 1942

V nově nastoleném rytmu bychom se od vydavatelství Codi v trafikách měli dočkat dalšího dílu cyklu Válka den po dni, ve středu 7. listopadu 2012 má být za 59,- Kč v prodeji disk Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (38. díl) – říjen 1942. Bonusem má být tentokrát dokument Krok za krokem k Filipínám.

  

Ojedinělý projekt v ČR. Každý den 2. světové války na DVD – podívejte se, co se dělo před 70 lety… 

Série 72 DVD mapující vývoj konfliktu.

Boje ve Stalingradu jsou čím dál divočejší. Generál Friedrich Paulus, pln obav z blížící se zimy, se snaží bitvu o město duchů plné rozvalin, kráterů po bombách a rozkládajících se mrtvol co nejrychleji ukončit a vrhá do boje všechny své bojeschopné vojáky. Oč prudčí jsou útoky, o to zuřivější je sovětská obrana.

 

Sovětské velení, které shromažďuje vojska a materiál k zahájení velké protiofenzívy, vysílá do bitvy jen tolik vojáků, kolik je třeba k udržení nejdůležitějších pozic na západním břehu Volhy. Tak na přelomu října a listopadu mají vojska Třetí říše a jejích spojenců v rukou devadesát procent města.

 

Ze základen ve Spojených státech a později i z Velké Británie vyplouvají konvoje vezoucí invazní síly operace Torch-Pochodeň, invaze do severozápadní Afriky. Zatím generál Montgomery, po týdnech příprav, zahajuje operaci Lightfoot, druhou bitvu u El Alameinu, jejímž cílem je vyhnat vojska Osy z Egypta a poté postupovat dál na západ přes Libyi, vstříc spojeneckým jednotkám, které se vylodí při operaci Torch.

 

Na Guadalcanalu pokračují neúspěšné pokusy Japonců obsadit Hendersonovo letiště a vyhnat Američany z ostrova. Trvá také pomalý japonský ústup po Kokodské stezce od Port Moresby na Papui-Nové Guinei, který je občas přerušovaný úspěšnými pokusy o nový protiútok na australské a papuánské jednotky.

 

Válka na moři zuří v Atlantiku i v Tichém oceánu. Německé ponorky potopily v říjnu sto pět lodí a čtrnáct dalších vážně poškodily. Pomalu stoupá i počet potopených německých ponorek – v říjnu to bylo šestnáct lodí. K tragickým střetům dochází mezi loďstvy Japonska a Spojených států, zejména v souvislosti s konvoji mužů a materiálu, které se obě strany snaží dopravit na Guadalcanal.

 

Bomby dopadají na Německo ve stále větším množství. Ale i německá Luftwaffe nepřestává bombardovat britská města.

 

Nicméně další významný bod zlomu ve válce se neodvratně blíží.

Údaje o DVD:

Délka: cca 60 minut 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 

Bonus: z nabídky Codi, dokument Krok za krokem k Filipínám