Filmy Karla Zemana v digitalizované podobě poprvé na DVD

Snad každý, kde se ještě dnes motá alespoň trochu kolem placek, dodávaných do prodejní sítě trafik, zaznamenal skutečnost, že bychom se na domácí půdě měli dočkat vydání filmů domácího režiséra světovéh dosahu. Zatím jsou plánována tři DVD (informace o nich už dávno proběhly na Zóně či u Pavla M.).

V souvislosti s prvním titulem diskuzními fóry proběhla v dnešní době těžko uvěřitelná (a těžko ověřitelná) informace, že by snad měl být vylisován náklad ve výši 160.000 kusů. K tomu lze jen citovat vyjádření Pavla M.:

Náklady jiných vydavatelů jsou kolem 3 000 až 7 000 ks. Aby si Muzeum Karla Zemana nenabilo hubu a jeho první vydané DVD nebylo zároveň posledním. Sice se jedná o legendární snímek, ale dnešní děti jsou někde jinde. Je to film spíš pro pamětníky, kteří jej koupí z nostalgie. Nejvíc DVD prodá pravděpodobně samotné muzeum, většina nákladu by mohla mířit pro filmové sběratele do zahraničí. Ale i tak je náklad 160 000 ks DVD extrémně vysoký…

A ještě tiskovou zprávu vydavatele, kterým je nedávno otevřené Muzeum Karla Zemana v Praze:

Praha 21.11.2012 – Muzeum Karla Zemana vydává první tři filmy z filmografie Karla Zemana. Cesta do pravěku vychází již 27. listopadu, o týden později pak Vynález zkázy, po Novém roce pak přibude i Baron Prášil.

 

Filmy můžete zakoupit v Muzeu Karla Zemana a po dobu dvou týdnů od vydání i ve Vašem novinovém stánku. Vychází poprvé v digitalizované podobě zpracované s použitím původních filmových materiálů. Cesta do Pravěku, Vynález Zkázy a Baron Prášil jsou součástí nové dlouhodobé edice Filmový klub Karla Zemana. Muzeum tak plní své předsevzetí o zachování filmového odkazu tohoto génia českého a světového filmu.

Filmy jsou opatřeny anglickými titulky a bohatými bonusy, ve kterých nechybí krátké dokumentární filmy speciálně připravené Muzeem Karla Zemana, archivní dobové materiály a rozhovory s tvůrci či hudebně vizuální bonus virtuální prohlídky muzea s hudbou Clarinet Factory ve formátu 5.1.

Pro Muzeum Karla Zemana provedl digitalizaci tým společnosti UPP – Universal Productions Partner v čele s Ivo Marákem, který stojí i za rekonstrukcí filmů jako je Markéta Lazarová nebo dokumenty Jana Špáty. Příprava pak probíhala pod supervizí Ludmily Zemanové. Koncept jednotlivých DVD připravil Jakub Fabel a Ondřej Beránek. Authoring, premastering DVD a kreativní zpracování menu realizoval Tomáš Frelich. Cena DVD je 129 Kč.