Filmexport Home Video – Maskovaná milenka

Společnost Filmexport Home Video ve středu 28. listopadu 2012 vydává za 99,- Kč romantický film Maskovaná milenka. Melodrama s Lídou Baarovou a Gustavem Nezvalem o lásce skryté pod maskou.

Romantický příběh vznešené dámy, která chtěla žít bez manželských pout, ale touha po dítěti ji zavedla – pečlivě zamaskovanou – do náruče mladého šlechtice. Teprve po letech uvěřila jeho lásce a dala se poznat. V roce 1940 měly premiéru čtyři filmy režiséra Otakara Vávry – v lednu Dívka v modrém, v srpnu Pacientka dr. Hegla a v říjnu Pohádka máje a Maskovaná milenka. Všechny tyto filmy byly na svou dobu nadprůměrné.

Na maškarním plese se seznámí Leon z Costy s neznámou krásnou dámou, která odmítá odložit svou masku. Žena prožila velké zklamání v lásce, a proto se již nechce nikdy znovu zamilovat. Leon ji ale upoutá natolik, že se ho rozhodne pozvat k sobě domů. Než však dojde ke schůzce, uplyne několik týdnů.

Zamilovaný muž musí nejprve podepsat závazek, že se podrobí všem podmínkám a po schůzce nebude po neznámé pátrat. Se zavázanýma očima je odvezen do domu své milé, kde spolu stráví noc v ložnici se zhasnutými světly. Nazítří neznámá dopisem Leonovi vysvětlí, že po zkušenosti se svým zemřelým manželem, sobcem a hrubiánem, nechce již jiného muže, že toužila jen po jednom – mít dítě.

Když mu po čase krásná neznámá pošle polovinu prstenu na znamení, že právě porodila jejich dceru, Leon je hluboce nešťastný a přihlásí se dobrovolně do války a vyhledává úmyslně smrt. Těžce zraněný se pak ocitne na zámku hraběnky, aniž by tušil, že právě ona je jeho neznámou maskovanou milenkou. V průběhu léčby si Costa zamiluje ji i její dceru Leonku. Protože jeho cit opětuje, prozradí mu Lenka nakonec, že je jeho ztracenou maskovanou milenkou a Leonka jeho dcerou.

Maskovaná milenka byla pokusem o český velkofilm kosmopolitního ražení. Předlohou se stala novela Honoré de Balzaca. Na velkolepé podívané, kterou chtěl Otakar Vávra oslnit diváka, se podílel i kameraman Ferdinand Pečenka, náročné stavby v barrandovském studiu navrhl a postavil architekt Jan Zázvorka – oba získali Národní cenu v roce 1941. Hlavní role vytvořili Lída Baarová a Gustav Nezval, dále si zde zahrál Ladislav Pešek, Jiřina Šejbalová a Jiří Steimar. I když film nedosáhl plnokrevnosti literární předlohy, podařilo se dokázat, že česká kinematografie je i v protektorátních poměrech schopna vytvořit dílo, schopné mezinárodní soutěže. A to v oněch podmínkách nebylo nijak málo…

Na csfd.cz 60 procent: Dobově nejnákladnější kostýmní film, naivní a sentimentální příběh.

Žánr: Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1940

Délka: 88 minut

Premiéra v kinech ČR: 11. října 1940

Režie: Otakar Vávra

Asistent režie: Rudolf Stahl, František Urbánek

Námět: Honoré de Balzac (novela L‘ Amour masquée)

Scénář: Otakar Vávra

Produkce: Oldřich Papež

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Ferdinand Pečenka

Střih: Jan Kohout

Kostýmy: V. Sejček, Hana Podolská, Lambert Hofer

Architekt: Jan Zázvorka

Výtvarník: Prokop Pěkný

Zvuk: František Šindelář

Choreografie: Jelizaveta Nikolská

Odborný poradce: J. M. Gottlieb

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Lída Baarová (baronka Lenka Rossetti), Gustav Nezval (kapitán kavalerie Leon z Costy), Ladislav Pešek (sluha u Leona Ferdinand), Jiří Steimar (Albert hrabě Angely), Jiřina Šejbalová (Evženie hraběnka Angely), Rudolf Deyl st. (generál Perucci), Karel Černý (plukovník), Alon Kassuk (černý sluha baronky), Jana Konůpková (Leonka, tříletá dcera baronky), Karel Hradilák (pán z Lanty), Karel Dostal (lékař), Milada Horutová (dáma ze společnosti), Josef Bělský (soudce), Eman Fiala (Artur, maskovaný muž na plese), Jiřina Steimarová (Emilie, maskovaná žena na plese), Anna Steimarová (stará dáma), Božena Šustrová (komorná), Jiřina Hladíková (žena v divadelní loži), Miloš Šubrt (drožkář), Darja Hajská (chůva), Jan Černý (komorník), Jelizaveta Nikolská (primabalerína), Jiří Fiala (dirigent), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný