Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (39. díl) – listopad 1942

Někteří vydavatelé se postupně vytratili, někteří upadli do zimního reedičního cyklu, někteří nabírají zpoždění. Codi hodlá nabídnout další díl cyklu Válka den po dni až ve středu 12. prosince 2012, kdy měl být za 59,- Kč v prodeji disk Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (39. díl) – listopad 1942. Bonusem má být tentokrát dokument Bitva o Mariánské ostrovy. DVD se v přehledu distribuce PNS zatím posunulo na pátek 14. prosince 2012, tak uvidíme.

  

Ojedinělý projekt v ČR. Každý den 2. světové války na DVD – podívejte se, co se dělo před 70 lety… 

Série 72 DVD mapující vývoj konfliktu.

Německé plány na vítězství u Stalingradu se definitivně rozplývají. Jak se zvyšuje množství sovětských vojsk přesunutých na stalingradské bojiště, jsou protiútoky Sovětské armády stále úspěšnější a kolem německých vojsk ve „Stalingradském kotli“ se začínají svírat kleště, jejichž severní rameno tvoří vojska Donského a Jihozápadního frontu, která překročila Don, a jižní rameno vojska Stalingradského frontu, postupující severozápadním směrem. 19. listopadu se obě křídla Rudé armády setkávají západně od Stalingradu a obkličují kolem dvou set padesáti tisíc německých, rumunských a chorvatských vojáků včetně třiceti pěti tisíc sovětských dobrovolníků bojujících na straně Třetí říše. Při následných protiútocích německých jednotek se podaří přibližně padesáti tisícům vojáků z kotle uniknout, ale zbytek vojsk je v kotli definitivně uzavřen.

 

Říšský maršál Goering slibuje, že zásobování těchto vojsk zajistí leteckým mostem, což je ovšem zcela nereálné. Také v severní Afrce začíná Třetí říši zvonit hrana. Ofenzíva u El Alameinu zdárně pokračuje druhou fází nazvanou „operace Supercharge“ a 8. listopadu začíná vyloděním v Tunisku, Alžírsku a Maroku operace „Torch“. Náhle se Rommelův Afrikakorps ocitá mezi dvěmi mohutnými vojenskými uskupeními Spojenců, kterým nebude schopen dlouho odolávat.

 

Na Guadalcanalu zatím americké jednotky pomalu přecházejí do útoku na hlavní centra japonského odporu. Japonci se snaží o výrazné posílení svých vojsk a vysílají k ostrovu jedenáct transportních lodí s mužstvem, zásobami a výzbrojí pod silnou námořní ochranou. Konvoj se střetává se třemi americkými operačními svazy, z nichž jeden veze na ostrov americké posily. Američané dosahují významného strategického vítězství, když potápějí dvě bitevní lodi a čtyři další válečné lodi, ale zejména všech jedenáct dopravních lodí i se zásobami a posilami. Japonci již nikdy nebudou schopni posílit své jednotky na Guadalcanalu tak, aby odsud Spojence vyhnali.

 

Karta se začíná obracet.

Údaje o DVD:

Délka: cca 60 minut 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 

Bonus: z nabídky Codi, dokument Bitva o Mariánské ostrovy