North Video – Zručná Marja – kouzelná tkadlena

North Video omezilo své premiérové tituly před koncem roku na staré sovětské pohádky, další z nich vychází v pátek 7. prosince 2012 a jde opět o ukázku tvorby režiséra populárního Mrazíka, Zručná Marja – kouzelná tkadlena za 99,90 Kč. Je třeba znovu upozornit na skutečnost, že i tento film je nabízen jen v původním znění s českými titulky.

Kouzelné podmořské království ožívá a s ním i Vodomír XIII aneb Jak vysloužilý tambor přemohl zlého vodníka.

Vojna skončila a strýček Kuzma, vysloužilý tambor armády báťušky cara, se s písničkou vrací domů. Když prochází strašidelným lesem, kde ani ptáček nezazpívá, potká malého Ivanušku, jehož maminku tkadlenu Marju zaklel zlý vodník Vodomír XIII. a unesl ji do své magické říše na dně jezera. Dětské slzy nejdou s veselou notou starého vysloužilce do akordu, a tak Ivánkovi slíbí, že se s ním vypraví za Jeho Mokrým Veličenstvem, aby Marju ze zlého zakletí osvobodil. Ovšem Jeho Mokročenstvo se zručné tkadleny Marji, která umí překrásně šít a tkát, nechce jen tak vzdát… Na tuto fantastickou cestu do podvodního království plného roztodivných tvorů vás zve legenda ruské pohádkové klasiky Alexandr Rou, autor populárního Mrazíka.

Na imdb.com 69 procent, na csfd.cz 70: Typický představitel ruského pohádkového stylu, plno barev a fantaskních bytostí, tanců a zpěvů, prostě parádní podívaná.

Zadní strana

Žánr: Pohádka

Země původu: SSSR

Rok vzniku: 1959

Délka: 75 minut

Původní název: Марья-искусница / Marya-iskusnitsa

Světová premiéra: 24. března 1960 – Rusko

Režie: Alexandr Rou

Scénář: Jevgenij Švarc

Hudba: Andrej Volkonskij

Kamera: Dmitrij Surenskij

Společnost: Gorkij Film Studios

Hrají: Michail Kuzněcov (starý voják), Viktor Perevalov (Ivanuška, syn Marjy), Niněl Myškova (Marja, tkadlena), Anatolij Kubackij (vodní čaroděj Vodomír XIII.), Olga Chačapuridze (Aljonuška, vnučka vodního čaroděje), Georgij Milljar (Kvák), Věra Altajskaja (tetička-Nepogoduška), Sergej Troickij (pokladník Altyn Altynyč), Alexandr Chvylja (mlčenlivý mudrc), a další

Сюжет: Отставной солдат-барабанщик возвращается в родные края. Два медвежонка попросили его выручить из капкана их деда. Далее солдат натолкнулся на спящего Иванушку. Иванушка рассказал солдату, что ищет свою мать (Марью-искусницу, похищенную водяным царём Водокрутом Тринадцатым.

Жанр: сказка

Страна: СССР

Год: 1939

Длительность: 72 минут

Премьера: 24 марта 1960

Режиссёр: Александр Роу

Автор сценария: Евгений Шварц

Композитор: Андрей Волконский

Оператор: Дмитрий Суренский, Леонид Акимов

Художник: Евгений Галей

Звукооператор: Анатолий Дикан

Текст песен: Владимира Лифшица

Комбинированные съёмки:

Художники: Арсений Клопотовский, Владимир Никитченко

Оператор: Леонид Акимов

Оркестр Управления по производству фильмов, Дирижёр (Арнольд Ройтман

Директор картины: Борис Краковский

Творческая мастерская: Леонида Лукова

Кинокомпания: Киностудия им. М. Горького

В ролях: Михаил Кузнецов (отставной солдат), Виктор Перевалов (Иванушка, Марьин сын), Нинель Мышкова (Марья-искусница), Анатолий Кубацкий (водяной Водокрут XIII), Оля Хачапуридзе (Алёнушка, внучка Водокрута), Георгий Милляр (Квак), Вера Алтайская (Тётушка-Непогодушка), Сергей Троицкий (казначей Алтын Алтыныч), Александр Хвыля (Мудрец-молчальник), Никита Кондратьев (надменный придворный, Морской Петух), Александр Алёшин (пират), Александр Баранов (пират), Валентин Брылеев (пират), Николай Кузнецов (одноглазый пират), Константин Немоляев (пират), Владимир Пицек (пират), Константин Старостин (пират), Эль Трактовенко (эпизод), Михаил Щербаков (пират), Владимир Клунный (пират – в титрах не указан), и другие

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: