Aha! – Pod Jezevčí skálou

Ve středečním Aha! dne 2. dubna 2008 vychází první díl z „lesní“ trilogie s dětskou filmovou hvězdou konce sedmdesátých let minulého století Tomášem Holým. Film se jmenuje Pod jezevčí skálou a jeho cena je 41,- Kč.

DVD již dříve vyšlo v podobě příbalu jako příloha časopisu Květy dne 20.09.2007 za cenu (i s časopisem) 119,– Kč.

Dobrodružství pražského kluka v hájence uprostřed krásné šumavské přírody. Ten kluk se jmenuje Vašek a rodiče jsou nuceni nechat ho nějaký čas u dědy, hajného Straky, který žije sám a svého vnuka vůbec nezná, protože se synem se kdysi rozešel ve zlém a s jeho rodinou se od té doby nestýkal. Ani nyní se mu vůbec nelíbí, že by se měl o vnuka postarat. Však mu také hned první den Vašek téměř podpálí chalupu, když se pokouší vařit vejce. Hajného nelibost však přece jen poněkud usmiřuje Vaška bezprostřednost a jeho zájem o přírodu a zvířata, a tak ho bere na své pochůzky a ukazuje mu les a krásy zimní Šumavy. Při stopování lišky, kdy se Strakův pes nechá strhnout a pronásleduje jezevce až do nory, kde mu jezevec zatarasí zpáteční cestu, aby ho zahubil. Nebezpečné okamžiky, které Vašek se Strakou zažijí při pokusech o záchranu psa nakonec oba přece jen definitivně sblíží.

Pod Jezevčí skálou je dětský film natočený režisérem Václavem Gajerem v roce 1978. Film pojednává o vztahu hajného (Gustáv Valach) zvyklého na samotu a jeho vnuka (Tomáš Holý), kterého mu z města přiveze snacha na prázdniny. Děda moc nadšený není, ale kluk je zvídavý a děda je nakonec rád, že může někomu své zkušenosti předávat.

Jedná se o první části volné trilogie o dobrodružstvích malého Vaška uprostřed šumavské přírody. Následovaly filmy Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem.

Tomáš Holý byl v zahraničí srovnáván s nejproslulejší představitelkou dětských rolí Shirley Templeovou-Blackovou. Točil od svých 7 do 14 let. Hrál mj. ve filmech Marečku, podejte mi pero!, Ať žijí duchové, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny, Tajemství ocelového města, Útěky domů, Prázdniny pro psa. Miloval koně a knížky Oty Pavla.

Žánr: dětský, rodinný

Země původu: Československo

Rok vzniku 1978

Délka: 75 minut

Režie: Václav Gajer

Námět: Josef Pohl, Karel Urbánek

Scénář: Josef Pohl, Václav Gajer

Hrají: Jana Brejchová, Josef Vinklář, Jan Pohan, Tomáš Holý, Zdeněk Buchvaldek, Gustáv Valach, Milan Kindl, Vladimír Míka a další.

Hudba: Luboš Sluka

Kamera: Rudolf Milič

Architekt: Miroslav Hrachovec

Premiéra: 1. prosince 1978

Údaje o DVD:

Obraz: barevný, PAL, 4:3

Regiony: ALL

Zvuk: český DD 2.0

Titulky: české