Magic Box – Zlaté věže

Magic Box v úterý 4. prosince 2012 přináší ještě jeden trafikově premiérový titul, kterým je DVD Zlaté věže za 199,- Kč v edici Největší filmové klenoty. Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.

Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy.

 

Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness, jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář).

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

A jinými slovy totéž (nechápu, proč Magic Box má na svých stránkách oficiální text 50 na 50 bez hacku a carek):

Holland je nesmělý muž důchodového věku, pracující v bance jako zástupce bankovních převodů zásilek se zlatými cihlami. Jednoho dne potka Pendleburyho, který si živí výrobou suvenýrů. Holland přijde s myšlenkou, že s Pendleburyovým tavícím náčiním by se dalo zlato přetvořit na neškodně vyhlížející miniaturní Eiffelovy věže a zlato by se tak dalo propašovat do Francie. Když se jim navíc jako komplici nabídnou profesionální zločinci Lacker a Shorty, nachystají velkolepý zločin, aniž by tušili, že se řítí přímo do pasti. V jedné z menších rolí uvidíte i slavnou Audrey Hepburn.

Na imdb.com 77 procent, na csfd.cz 79: Prostě britská komedie, vynikající a inteligentní podívaná.

Zadní strana 

Žánr: Komedie / Krimi

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1951

Délka: 79 minut (1:18:05)

Původní název: The Lavender Hill Mob

Světová premiéra: prosinec 1973 – Velká Británie

Režie: Charles Crichton

Scénář: T. E. B. Clarke

Produkce: Michael Balcon, Michael Truman

Hudba: Georges Auric

Kamera: Douglas Slocombe

Střih: Seth Holt

Kostýmy: Anthony Mendleson

Společnost: J. Arthur Rank Organisation / An Ealing Studios Production

Natáčeno: Bank Underground Station, Londýn, Velká Británie / Bank of England, Threadneedle Street, Londýn, Velká Británie / Blackfriars, Londýn, Velká Británie / Bramley Arms Pub, Bramley Road, Notting Hill, Londýn, Velká Británie / Bramley Road, Notting Hill, Londýn, Velká Británie / Carlton Road, Ealing, Londýn, Velká Británie / Cheapside, Londýn, Velká Británie / Ealing Studios, Ealing, Londýn, Velká Británie / Gunnersbury Park, Londýn, Velká Británie / Notting Hill, Londýn, Velká Británie / Paříž, Francie / Queen Victoria Street, Blackfriars, Londýn, Velká Británie / RAF Northolt, Ruislip, Londýn, Velká Británie / Seine River, Paříž, Francie / Threadneedle Street, Londýn, Velká Británie / Tour Eiffel, Champ de Mars, Paris 7, Paříž, Francie

Hrají: Alec Guinness (Holland), Stanley Holloway (Pendlebury), Sid James (Lackery), Alfie Bass (Shorty), Marjorie Fielding (paní Chalková), Edie Martin (slečna Eveshamová), John Salew (Parkin), Ronald Adam (Turner), Arthur Hambling (Wallis), Gibb McLaughlin (Godwin), John Gregson (Farrow), Clive Morton (seržant na stanici), Sydney Tafler (Clayton), Marie Burke (Senora Gallardoová), Audrey Hepburn (Chiquita), William Fox (Gregory), Michael Trubshawe (britský ambasador), Ann Hefferman (dívka v kiosku), Jacques B. Brunius (celní úředník), Eugene Deckers (celní úředník), Paul Demel (celní úředník), Andreas Malandrinos (celní úředník), Cyril Chamberlain (velitel), Tony Quinn (zástupce velitele), Moultrie Kelsall (detektiv superintendant), Christopher Hewett (inspektor Talbot), Meredith Edwards (P. C. Williams), Patrick Barr (divizní detektiv inspektor), David Davies (městský policista), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: černobílý PAL 4:3 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: Úvod Martina Scorseseho (3:38), Hezké odpoledne: Mavis zpovídá T. E. B. Clarka (24:43), Před a po digitální úpravě (4:01), Trailer (2:25)

Bonusová výbava

Úvodní slovo

Rozhovor

Restaurování obrazu

Trailer