Muzeum Karla Zemana – Vynález zkázy

Muzeum Karla Zemana pokračuje v edici Filmový klub Karla Zemana a ve středu 5. prosince 2012 vychází Vynález zkázy za 129,- Kč. Fantastický film podle stejnojmenného románu Julese Verna.

Zlotřilý hrabě a dobrodruh Artigas, který zbohatl na krádežích podmořských pokladů, unesl profesora Rocha na zdánlivě opuštěný ostrov. Zde v podzemních laboratořích a továrnách dokončí Roch svůj vynález. Netuší, že jeho objev má být zneužit bandou zločinců k ovládnutí celého lidstva.

Mladý profesorův asistent ing. Hart, který byl unesen zároveň se svým učitelem, prohlédne Artigasovy nebezpečné plány a rozhodne se je překazit. Pomocí malého balónu pošle lidem zprávu o hrozícím nebezpečí a lidstvo se sjednotí v obraně proti bezohlednému nepříteli. Hartovi se podaří uprchnout v pozorovacím balónu spolu s Janou, která byla rovněž Artigasovým vězněm.

Artigasovi lidé dokončují instalaci obřího děla na pobřeží ostrova. Teprve tehdy si profesor Roch uvědomí, k čemu má sloužit jeho vynález v Artigasových rukou. Obětuje proto vlastní život a celý ostrov vyhodí do povětří…

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Slavný film Karla Zemana vznikl v roce 1958 na motivy románů Julese Vernea. Kombinace kresleného a hraného filmu dosáhla zde neobyčejného sjednocení díky detailně propracovanému výtvarnému pojetí, které začínalo u kreslených kulis a končilo u kostýmů a masek hereckých představitelů. Záměrně naivizující triky se inspirovaly stařičkými postupy francouzského průkopníka trikového filmu Georgese Méliese. Půvab tohoto snímku, který se řadí mezi světovou klasiku, podtrhl i poetický scénář Františka Hrubína s vtipem odlehčenými dialogy Milana Váchy a Jiřího Brdečky.

Snímek obletěl doslova celý svět, byl ověnčen cenami a stal se jedním z nejvýznamnějších filmů 20. století. Mimo jiných ocenění získal Velkou cenu na světové výstavě EXPO v Bruselu.

Jedná se o první film Karla Zemana natočený na motivy Julesa Verna. Autor si zde vyzkoušel nový výtvarný styl, jímž oživuje v černobílém provedení rytiny prvních Verneových knih Édouarda Riouna a Léona Benetta. Tento styl pak celý život rozvíjel a uplatňoval v něm svůj vizionářský pohled.

Vernův nadčasový příběh o zneužitém vynálezci, jehož dílo v rukou zločinců ohrozí celý svět, papírové kulisy a výrazná stylizace – to vše se podílí na unikátní vizuální podobě a neopakovatelné atmosféře díla.

Na csfd.cz 87 procent: Geniální dílo, skvělá zábava.

Náhled zadní strany z webu PNS 

Žánr: Dobrodružný / Sci-fi / Rodinný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1958

Délka: 81 minut (1:18:04)

Kinopremiéra v ČR: 22. srpna 1958

Režie: Karel Zeman

Pomocná režie: Milan Vácha

Asistent režie: Zdeněk Rozkopal

Námět: Jules Verne (román Tváří v tvář praporu vlasti)

Scénář: Karel Zeman, František Hrubín, Vácha Milan /dialogy/, Jiří Brdečka

Vedoucí výroby: Zdeněk Novák, Jan Stráník

Hudba: Zdeněk Liška

Kamera: Jiří Tarantík

Asistent kamery: Vlček František, Arne Parduba

Střih: Zdeněk Stehlík

Zvuk: František Strangmüller, Hanuš Silvera

Architekt: František Mádl

Výtvarník: Karel Zeman, Josef Zeman, Zdeněk Ostrčil

Kostýmy: Karel Postřehovský

Masky: Oldřich Mach, František Havlíček

Trikové snímky: Jiří Tarantík, Antonín Horák, Bohuslav Pikhart, Arnošt Kupčík, Jindřich Liška, František Krčmář

Společnost: KF Praha / Studio loutkových filmů Gottwaldov

Hrají: Arnošt Navrátil (profesor Thomas Roch), Lubor Tokoš (inženýr Simon Hart, Rochův asistent), František Šlégr (kapitán pirátů), Miloslav Holub (vůdce pirátů Artigas), Václav Kyzlink (inženýr Serke), Jana Zatloukalová (Jana – dabing Alena Kreuzmannová), Felix le Breux (hlas primáře), Otto Šimánek (muž ve vlaku), František Řehák (námořní důstojník)

Lokalizace disku

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

 

Nastavení titulků 

 

Obraz: černobílý PAL DVD9 16:9

Bonus:

Zrození filmové legendy

Proč Karel Zeman film natočil

Moře objektivem Karla Zemana

Nejlepší trikové scény I

Nejlepší trikové scény II

Legenda pokračuje

Životní příběh Karla Zemana

Filmografie Karla Zemana

Cesta za Karlem Zemanem (Clarinet Factory mix 5.1)

Muzeum Karla Zemana

Bonusová výbava