Magic Box – Horečka sobotní noci

Jeden z filmů, u nichž jsem nikdy nepochopil, proč by měly být tolik populární, vydává Magic Boxu ve středu 12. prosince 2012 v Retro edici, na pulty dorazí Horečka sobotní noci za 199,- Kč. John Travolta jako král diskoték, kterému žádná dívka neodolá. Poprvé s českým dabingem.

Stoprocentní disco film.

Vůně kolínské, květinová košile, gabardénové kalhoty a boty s vysokými podpatky, diskohudba Bee Gees, taneční parket jen pro sebe a svou dívku – taková je představa Tonyho o správně prožité sobotní noci po šesti dnech dřiny v obchodě s barvami. Život ale nejsou jen světla sobotních diskoték… Tony pod vlivem své partnerky Stephanie i svého bratra přestává pouze snít a hledá nové perspektivy tam, kde doopravdy jsou.

John Travolta v roli bravurního tanečníka a písničky skupiny Bee Gees rozpoutali v sedmdesátých letech obrovskou vlnu zájmu o disko a stali se na dlouhou dobu idoly miliónů lidí na celém světě.

John Travolta podává živočišný a inteligentní výkon v roli nespokojeného Tonyho Manera, který přes den prodává v obchodě s barvami v Brooklynu, v noci se však mění v suverénního krále parketu. Každou sobotu si Tony obléká košili se širokým límcem, kalhoty do zvonu a boty na podpatcích a vyráží na jediné místo, kde je králem a ne jen nějakým malým nýmandem. Ale kdesi v pozadí, daleko od blýskavých světel a zářivého parketu, se skrývá tragický příběh deziluze, násilí a hlubokého žalu.

Není pochyb o tom, že působivý herecký výkon udělal z Johna Travolty Hollywoodskou legendu, ale Horečka sobotní noci je víc než jen film, který definoval hudbu a módu jedné generace. Je to silná a provokativní městská tragédie, která má dnes stejný význam jako v roce 1977, kdy vznikla.

Na imdb.com 67 procent, na csfd.cz 68: Tanec, soupeření, láska.

Zadní strana

Žánr: Hudební / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1977

Délka: 114 minut

Původní název: Saturday Night Fever

Světová premiéra: 14. prosince 1977 – USA, New York

Režie: John Badham

Scénář: Nic Cohn, Norman Wexler

Produkce: Milt Felsen, Kevin McCormick, Robert Stigwood

Hudba: Barry Gibb, Maurice Gibb, Robin Gibb

Kamera: Ralf D. Bode

Střih: David Rawlins

Kostýmy: Patrizia von Brandenstein

Společnost: Robert Stigwood Organization

Natáčeno: 221 79th Street, Bay Ridge, Brooklyn, New York City, New York, USA / 86th Street, Brooklyn, New York City, New York, USA / Bay Ridge, Brooklyn, New York City, New York, USA / Bensonhurst, Brooklyn, New York City, New York, USA / Brooklyn Bridge, New York City, New York, USA / Brooklyn Heights Promenade, Brooklyn Heights, Brooklyn, New York City, New York, USA / John J. Carty Park, Bay Ridge, Brooklyn, New York City, New York, USA / Kelly’s Tavern – 9259 Fourth Avenue, Bay Ridge, Brooklyn, New York City, New York, USA / Lenny’s Pizza – 1969 86th Street, Bensonhurst, Brooklyn, New York City, New York, USA / Manhattan, New York City, New York, USA / Phillips Dance Studio – 1301 W. Seventh Street, Bensonhurst, Brooklyn, New York City, New York, USA / Verrazano-Narrows Bridge, New York City, New York, USA

Hrají: John Travolta (Tony Manero), Karen Lynn Gorney (Stephanie), Barry Miller (Bobby C.), Joseph Cali (Joey), Paul Pape (Double J.), Donna Pescow (Annette), Bruce Ornstein (Gus), Julie Bovassová (Flo), Martin Shakar (Frank Jr.), Sam Coppola (Dan Fusco), Nina Hansen (babička), Lisa Peluso (Linda), Denny Dillon (Doreen), Bert Michaels (Pete), Robert Costanzo (zákazník v obchodě s barvami), Robert Weil (Becker), Shelly Batt (dívka na diskotéce), Fran Drescher (Connie), Donald Gantry (Jay Langhart), Murray Moston (prodavač Haberdashery), William Andrews (detektiv), Ann Travolta (dívka s pizzou), Helen Travolta (paní v obchodě s barvami), Ellen Marchová (barman), Monti Rock III (Deejay), Val Bisoglio (Frank Sr.), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 maďarsky, 5.1 polsky

Titulky: česky, maďarsky, polsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,78:1, podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný