Páteční Šíp s DVD – Balto 2

Páteční Šíp přináší 4. dubna 2008 za 42,– Kč animovaný příběh Balto II – Na vlčí stezce. Vzhledem k existenci dílu Balto III – Wings of Change je otázkou, kde zůstal díl první a bude-li zmíněný díl třetí.

Dle informací na jednom diskuzním fóru je Balto třídílný animovaný film o psech, žijících na Aljašce v městečku Nome.

První díl z roku 1995 je natočený podle skutečné události, která se udála v roce 1925. V Nomu vypukl záškrt a hodně lidí poumíralo. Díky Baltovi, který přivezl léky, se podařilo většinu lidí a převážně dětí zachránit.

A jiný hlas – když člověk neviděl první díl, tak je někdy v tom druhém poněkud vedle, protože nezná všechny souvislosti a než se je dozví, uplyne spousta času.

Proto tedy něco vyčtených podrobností – film vypráví o dceři čistokrevné haski Jenny a psa Balto, jehož otec byl pes a matka vlčice. Dcera Aleu jako jediná ze šestice štěňat je více podobná vlkům. Když je štěňatům osm měsíců, najdou nové domovy, ale Aleu nikdo nechce. O rok později, když je málem zabita lovcem, jí Balto prozradí pravdu o jejím vlčím dědictví. A tak není divu, že v hněvu a smutku od otce uteče hledat své místo na světě. V ten čas Balto bojuje s divokými sny, které jsou plné havranů, ledových ker a žlutookých vlků. Neví, co znamenají, ale jakmile zjistí, že Aleu není k nalezení, vydá se ji hledat, aby ji přivedl domů.

V původním znění stojí za pozornost minimálně dvě jména – hledejte sami.

Žánr: Animovaný / Rodinný / Dobrodružný
Země původu: USA
Rok vzniku: 2001
Délka: 75 min
Původní název: Balto II: Wolf Quest
Světová premiéra: 19. února 2002
Režie: Phil Weinstein
Scénář: Dev Ross
Produkce: David W. King, Phil Weinstein
Hudba: Adam Berry
Animační studio: Universal Cartoon Studios

 
Hrají: hlasy v angličtině – Maurice LaMarche (Balto), Jodi Benson (Jenna), Lacey Chabert (Aleu), David Carradine (Nava – vlčí šaman, vůdce smečky), Mark Hamill (Niju – zlý vlk), Charles Fleischer (Boris), Peter MacNicol (myš Muru), Rob Paulsen (terriér / Sumac – Nijův pomocník / rosomák 2), Nicolette Little (Dingo), Melanie Spore (Saba), Kevin Schon (Muk – polární medvídě / Luk – polární medvídě / rosomák 1), Joe Alaskey (lovec / Nuk – Nijův pomocník), Monnae Michaell (Aniu – bílý vlk, snový Baltův průvodce a jeho matka), Mary Kay Bergman (liška / rosomák 3), Jeff Bennett (Yak – Nijův pomocník)

V českém znění: Miloslav Mejzlík, Jana Páleníčková, Radka Stupková, Alice Bardová, Ladislav Novák, Marek Libert, Antonín Navrátil, Ivo Novák, Tomáš Juřička, Martin Velda, Karel Gult, Martin Kolár, Inka Šecová, Radka Malá, Kateřina Halešová, Ludvík Král

Příbuzné texty:
• DVD z pátečního Šípu