Bontonfilm – Bourneův odkaz

Bontonfilm v neděli 16. prosince 2012 posílá na pulty Bourneovku bez Bournea Bourneův odkaz za 299,- Kč. Nikdy nebyl jen jeden.

Agent bez paměti Jason Bourne nebojoval s tajnými službami sám. Byl tu ještě jeden muž s vražednými instinkty, o němž však on neměl ani tušení. Studio Universal se rozhodlo navázat na jednu z nejúspěšnějších akčních sérií současnosti velmi neobvykle. Hlavního hrdinu v podání Matta Damona odstavilo na vedlejší kolej a místo něj povolalo do akce Jeremyho Rennera. Ten si v pokračování nazvaném Bourneův odkaz zahrál elitního zabijáka Aarona Crosse, jehož příběh se odehrává paralelně s dějem předchozího dílu. Dá se tedy říct, že to, co Bourne prožívá a koná ve svém ultimátu, bezprostředně ovlivňuje život Aarona Crosse.

„Na rozdíl od Bournea Cross od samého začátku ví, o co se tu hraje. Do programu elitních agentů vstoupil jako bývalý voják zcela dobrovolně. Ze všeho nejdůležitější pro něj je, aby jeho práce dávala smysl. Když ho ztratí, musí na to nějak reagovat," popisuje Renner svou postavu.

 

V Bourneovu ultimátu agent Jason Bourne zlikvidoval tajný a kontroverzní vládní program společně s jeho tvůrci. Šlo však jen o špičku ledovce, pod níž se ukrývá mnohem sofistikovanější systém tajných operací, kterému šéfuje Byer. Chladnokrevného profíka události kolem Jasona Bournea rozhodně nenechávají chladným, a tak se pro jistotu rozhodne bezpečně pohřbít podobný program dřív, než mu taky přeroste přes hlavu. K jeho smůle však jinak precizní čistící operaci přežije právě Aaron Cross a také vědkyně Marta Shearing, která měla na starost jeho vědeckou část. Ti dva se navíc spojí a to je pro Byera smrtící hrozba, mnohem větší než ta, kterou představuje Bourne. Cross je taky z pořádně nepoddajného materiálu a oproti Jasonovi má tu výhodu, že si všechno pamatuje.

Aby předešla hrozbě, že Bourneovka bez Bournea zcela ztratí návaznost na úspěšnou trilogii, angažovala produkce jako scenáristu Tonyho Gilroye, který je podepsán pod předchozími třemi díly. Úspěšný režisér Michaela Claytona a Dvojí hry dostal navíc nabídku svůj scénář zrežírovat. Se skromností sobě vlastní Bourneův odkaz za svou one man show nepovažuje. „Bylo to celkem praktické rozhodnutí. U předchozích dílů se scénář často dopisoval přímo na place, aby se lépe přizpůsobil vybraným lokacím. Když si tuhle úpravu může udělat sám režisér, spoustu věcí to usnadní," říká Gilroy.

Na imdb.com 68 procent, na csfd.cz 67: Solidní řemeslo, ale Bourne je Bourne.

Zadní strana 

Žánr: Akční / Dobrodružný / Mysteriozní / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2012

Délka: 129 minut

Původní název: The Bourne Legacy

Světová premiéra: 30. července 2012 – USA, New York

Premiéra v ČR: 9. srpna 2012

Režie: Tony Gilroy

Námět: Robert Ludlum (série o Bourneovi)

Scénář: Dan Gilroy, Tony Gilroy

Produkce: Patrick Crowley, Jennifer Fox, Frank Marshall, Henry Morrison, Ben Smith, Jeffrey M. Weiner

Hudba: James Newton Howard

Kamera: Robert Elswit

Střih: John Gilroy

Kostýmy: Shay Cunliffe

Společnost: Universal Pictures / Relativity Media / The Kennedy-Marshall Company / Captivate Entertainment / Dentsu / Bourne Film Productions / Bourne Four Productions

Natáčeno: Chicago, Illinois, USA / Kaufman Astoria Studios – 3412 36th Street, Astoria, Queens, New York City, New York, USA / Calgary, Alberta, Kanada / Camp Pouch, Staten Island, New York City, New York, USA / El Nido, Palawan, Filipíny / Gangnam-Gu, Seoul, Jižní Korea / Long Island, New York, USA / Manila, Metro Manila, Filipíny / New York City, New York, USA / Filipíny / Seoul, Jižní Korea

Hrají: Jeremy Renner (Aaron Cross), Scott Glenn (Ezra Kramer), Stacy Keach (penzionovaný admirál Mark Turso, USN), Edward Norton (penzionovaný plukovník Eric Byer, USAF), Donna Murphy (Dita Mandyová), Michael Chernus (Arthur Ingram), Corey Stoll (Zev Vendel), Alice Gainer (Lean Forward, hlasatel MSNBC), Prue Lewarne (CNN reportér), Howard Leader (MSNBC analytik), James Joseph O’Neil (Sterisyn-Morlanta Gateman), Rachel Weisz (Dr. Marta Shearingová), Tony Guida (Dr. Benezara), Sonnie Brown (Dr. Lieberburgová), Neil Brooks Cunningham (Dr. Dan Hillcott), Zeljko Ivanek (Dr. Donald Foite), Robert Christopher Riley, Noel Wilson, Albert Finney (Dr. Albert Hirsch), Dennis Boutsikaris (Terrence Ward), Oscar Isaac, David Strathairn (Noah Vosen), Corey Johnson (Ray Wills), Jennifer Kim, Page Leong (paní Yunová), John Douglas Thompson (generál Paulsen), Adi Hanash, Robert Prescott (důstojník Air Force), David Wilson Barnes (specialista), Don Guillory (pilot), Patrick Vincent Marro (stráž), Ali Reza (Dr. Talwar), Gita Reddy (Dr. Chandraová), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: česky, anglicky, dánsky, finsky, maďarsky, islandsky, norsky, švédsky, hebrejsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný