Bontonfilm – Svatá čtveřice

Bontonfilm v neděli 16. prosince 2012 posílá na pulty nový český film, popravený jak většinou kritiky, tak diváky. Svatá čtveřice bude v prodeji za 199,- Kč. Tohle si od Viewegha nepřečtete, to musíte vidět.

Nudíte se v posteli? Inspiraci můžete načerpat u režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Michala Viewegha. Ti spolu stvořili příběh o dvou párech, které se rozhodly vyřešit ubíjející stereotyp manželské erotiky poměrně originálním způsobem. To vše v exotickém prostředí karibského ostrova, kde se komedie Svatá čtveřice z velké části odehrává.

„Ostrov Salt Cay se vyhýbá veškerým klišé, která vás napadnou pod souslovím „ostrov v Karibiku". Prakticky tu nejsou silnice, skoro žádné stromy, počet oslů je vyšší než počet lidských obyvatel. Jsou tam jen dva bary, které vypadají spíše jako chatrče. Jediný trochu větší hotel zdevastoval hurikán. A i ten jsme pak při natáčení vzali do hry," říká režisér Jan Hřebejk.

 

Hrdinové Svaté čtveřice, kolegové elektrikáři Ondra a Vítek, dostanou nabídku na exotickou „brigádu" na karibském ostrově, kde hurikán poničil elektrické vedení. Ondra s Vítkem jsou kamarádi a navíc sousedi z dvojdomku, ve kterém oni a jejich rodiny žijí v naprosté harmonii. Jejich manželky, Dita a Marie, se mají rády, Ondrovi dospívající synové chodí s Vítkovými dospívajícími dcerami, prostě všeobjímající idyla, kterou narušuje jediná věc. V úvodu zmíněná postelová nuda. Když tedy osud hodí mužům rukavici v podobě zahraniční služební cesty, zvednou ji i ženy a do Karibiku je doprovodí. A právě tam, v exotickém ráji, se v jejich hlavách zrodí plán, po kterém už jejich sexuální život nebude nikdy stejný. A nudný. Chcete-li vědět víc, zajděte na film, jehož žánr definuje scenárista rafinovaně. „S Honzou jsme si slibovali, že natočíme milostnou komedii – a tohle je milostná komedie. Jemná milostná komedie. Jemně nemravná," říká Viewegh.

Na csfd.cz 46 procent: Bývalí hitmakeři jsou na dně. Zlatí Bakaláři…

Žánr: Komedie / Romantický

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2012

Délka: 78 minut

Kinopremiéra v ČR: 23. srpna 2012

Režie: Jan Hřebejk

Druhá režie: David Jančar

Scénář: Michal Viewegh

Produkce: Adam Polák, Rudolf Biermann

Hudba: Eggnoise (Ondřej Galuška, Ondřej Kopička)

Kamera: Martin Šácha

Druhá kamera: Jan Malíř, Miloslav Holman

Střih: Vladimír Barák

Zvuk: Pavel Rejholec, Tomáš Zůbek, David Titěra, Igor Rattaj, Michal Pajdiak

Kostýmy: Katarina Bieliková

Architekt: Milan Býček

Společnost: In Film Praha

Hrají: Jiří Langmajer (elektrikář Vítek), Luděk Munzar (otec Ondry), Hynek Čermák (elektrikář Ondra), Marika Procházková (Marie), Viktorie Čermáková (Dita), Jana Gýrová (matka Ondry), Valerie Šámalová (Anička), Jenovéfa Boková (Johanka), Václav Marhold (Lukáš), Gregor Bauer (Adam), Marek Slavík (Honza z dětského domova), Oliver Cox, Tomáš Jereš, Barbora Poláková, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: žádný