Filmexport Home Video – Týden v tichém domě

Společnost Filmexport Home Video nabídne ve středu 16. ledna 2013 za 99,- Kč poválečnou komedii Týden v tichém domě. Poetické ohlédnutí za Malou Stranou, jaká už není, a za jejími svéráznými obyvateli, kteří i v 19. století prožívali své lásky, nesváry i radosti.

První celovečerní film režiséra J. Krejčíka o osudech nájemníků jednoho malostranského domu v 60. letech 19. století. Jsou to postavy lidské, prosté i vážné. Je to malý svět sám pro sebe, s vlastními právy, zákony i slabostmi.

Seznámíte se s mladým domovnickým synkem Václavem Bavorem, studentem a básníkem, který je svým způsobem vtělením samotného Nerudy, s jeho rodiči, přepjatou paní domácí Eberovou, která společně se svým manželem, zadluženým majitelem "tichého" domu, předstírá neexistující bohatství, a nechybí pochopitelně ani jejich vdavekchtivá, zatrpklá a beznadějně stárnoucí dcera Matylda. A samozřejmě ani celá řada dalších svérázných postaviček…

Malostranský dům U dvou slunců je svědkem drobných i větších událostí, které prožívají jeho obyvatelé. Na střeše domu předčítá mladý Václav Bavor, větroplach a poeta, své verše a sní o dráze novináře. Jeho staří rodiče vlastní pouze malý koloniál, a tak musí Václav pracovat v nudném zaměstnání v c. a k. úřadě. Maminka Bavorová má v noci živý sen a čísla, vyhledaná ve snáři, vsadí do lotynky. Václavův kolega majitel domu Ferdinand Ebr má spoustu starostí. Nákladný život, který vede, aby byla jeho rodina považována za honoraci, ho přivedl do dluhů. Zatrpklá stárnoucí dcera Matylda se snaží udržet si za každou cenu ženicha, rytmistra Korzinecka. Ten je však sám zadlužený a zruší zasnoubení, když zjistí, že s nevěstou nezíská očekávané věno. Půvabná švadlenka Josefinka má před svatbou. Právníka Loukotu vmanipuluje obratně jeho bytná paní Lakmusová do sňatku se svou dcerou Klárkou. Václav má v úřadě aféru. Jeho karikatury a posměšné poznámky o nadřízených způsobí, že je propuštěn z práce. Matka Bavorová vyhrála v lotynce a koupí si vysněný mandl. Bručlavý otec Bavor se smiřuje s tím, že jeho syn bude spisovatelem.

Na csfd.cz 72 procent: Kouzelná stará Praha v režisérově debutu a půvabné Nerudovské perličky o „drobných" lidech.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1947

Délka: 100 minut

Premiéra v kinech ČR: 22. srpna 1947

Režie: Jiří Krejčík

Námět: Jan Neruda (povídky Povídky malostranské); Karel Vetter, J. A. Novotný

Scénář: Jiří Krejčík, J. A. Novotný

Produkce: Otakar Sedláček, Vladimír Kabelík, Antonín Kubový, Jaroslav Prokop, Josef Pitrák, Václav Dobeš

Hudba: Jiří Šust

Kamera: Václav Hanuš

Asistent kamery: Rudolf Stahl ml., Felix Leibl

Střih: Josef Dobřichovský

Kostýmy: Adolf Wenig

Masky: Otakar Košťál, Růžena Rousová

Architekt: Jan Zázvorka

Zvuk: František Černý

Spolupráce: Miroslav Hrachovec

Výtvarník: František Nestler

Společnost: Československá filmová společnost

Hrají: Jaromír Spal (úřední praktikant Václav Bavor), Jaroslav Průcha (Anton Bavor, Václavův otec), Jarmila Kurandová (Barbora Bavorová, Václavova matka), František Kreuzmann (majitel domu Ferdinand Ebr), Světla Svozilová (Ebrova manželka), Blanka Waleská (Matylda, dcera Ebrových), Zdena Matějíčková (Valinka, mladší dcera Ebrových), J. O. Martin (správce Lakmus), Meda Valentová (Lakmusova manželka), Jana Romanová (Klárka, dcera Lakmusových), Karel Höger (JUDr. Loukota, podnájemník Lakmusových), Zdenka Procházková (Josefinka Velebová), Libuše Zemková (Katuška, Josefinčina sestra), Anna Melíšková (hostinská Řeřichová), Jiřina Krejčová (Márinka, dcera Řeřichové), Karel Dostal (dvorní rada na místodržitelství), Bohuš Záhorský (rada), Václav Švec (úředník Rotnágl), Antonín Holzinger (úředník Vaňous), Vítězslav Boček (akcesista Walter zvaný Narcis), Jaroslav Mareš (úřednický praktikant František), Rudolf Deyl ml. (Dílec), Miloš Nedbal (nadporučík Korzineck), Stanislav Neumann (lichvář Menke), Věra Hrubá (Sieglová), Jiřina Steimarová (Marie, dcera Sieglové), František Kovářík (trafikant Floriš Dlabač), Oskar Hák (tlustý kluk na koncertě), Ota Motyčka (pozůstalý), Hermína Vojtová (pozůstalá), Vladimír Hlavatý (pozůstalý), Marie Nademlejnská (pozůstalá), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný