Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (40. díl) – prosinec 1942

Ve středu 16. ledna 2013 měl dorazit na pulty podle všech indicií konečně další díl cyklu vydavatelství Codi. Jenže nakonec je v poslední vteřině všechno jinak a za 59,- Kč bude v prodeji disk Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (40. díl) – prosinec 1942 až ve středu 23. ledna 2013. Navíc to podle náhledu vypadalo, že se obal smrsknul z dlouhé pošetky na běžnou velikost, ale foto na webu PNS svědčí o tom, že se nic nemění a DVD bude v klasicky dlouhém futrále.

Sovětská vojska utahují smyčku kolem Paulusovy 6. armády u Stalingradu. Odpovědí na obklíčení má být Mansteinova operace Zimní bouře, jejímž cílem je obklíčení uvolnit. Současně s ní však zahajuje Rudá armáda operaci Malý Saturn, jejímž cílem je vyhnat německá vojska a vojska německých spojenců jednak z oblasti Kavkazu a jednak z volžsko-donské oblasti. Zatímco Zimní bouře po jedenácti dnech zcela selhává a musí být zastavena, Malý Saturn bude pokračovat až do února a končí úspěchem. Souběžně pokračuje i operace k likvidaci výběžku německé fronty západně od Moskvy – operace Mars. Německá vojska u Stalingradu se řítí do neodvratné katastrofy.

V severní Africe pokračuje postup Spojenců jak na východním úseku fronty v Libyi, tak na západním v Tunisku, kde je však i vzhledem k dosavadní nezkušenosti amerických vojáků a těžkým přírodním podmínkám situace velmi složitá. Na východním úseku fronty pokračuje Rommel se stahováním svých vojsk pronásledovaných britskou 8. armádou a opouští obrannou linii u El Agheily. Postup 8. armády se dočasně zastavuje na další Rommelově obranné linii u Bueratu, 80 km západně od Sirty.

Na Guadalcanalu Američané upevnili své pozice natolik, že japonské velení rozhodlo o stažení vojsk z ostrova. Než se tak však stane, svedou vojska Spojených států s Japonci velkou bitvu o Gifu, známou též jako bitva o horu Austen, Skákajícího koně a Mořského koníka. Ta končí rozhodujícím vítězstvím Spojenců za velkých japonských ztrát.

Také na Nové Guinei jsou Spojenci v bitvě o Bunu a Gonu úspěšní, ale boje tam jsou velmi těžké a ztráty na straně Spojenců, byť několikanásobně menší než na japonské straně, jsou velké.

Na severu se odehrává bitva v Barentsově moři, související s konvojem JW51B mířícím na poloostrov Kola. Britové bitvu vyhrávají a konvoj úspěšně připlouvá do Sovětského svazu.

Ztráty způsobené německými ponorkami na spojeneckém obchodním loďstvu se snižují. V prosinci se jim podařilo potopit 76 lodí oproti 142 v listopadu a budou se snižovat i nadále.

Údaje o DVD:

Délka: 62 minut

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (Alfred Strejček)

Titulky: žádné

Obraz: černobílý/barevný PAL 4:3 

Bonus: Válka na bojišti v Číně, Burmě a Indii