Filmexport Home Video – Rozina sebranec

Společnost Filmexport Home Video nabídne ve středu 13. března 2013 za 99,- Kč film Rozina sebranec. Historické drama o nelehkém osudu temperamentní dívky Roziny.

Pražský klášter na Františku počátkem 17. století. Klášterní schovanka, temperamentní Rozina, se dozví od své nelaskavé matky, že je ve skutečnosti nalezencem, kterého dal bezdětným manželům na výchovu převor Anežského kláštera otec Antonín.

Citově strádající Rozina se upne ke své první lásce – italskému skláři Nikolovi. Ten jí přísahá věrnost, ale později se vymlouvá na její nepočestný původ a opustí ji. Po návratu do vlasti jí vzkáže, že už do Prahy nikdy nepřijede. Nešťastná Rozina se provdá bez lásky za svého vytrvalého nápadníka, starého a bohatého zednického cechmistra Karfa. Ten jí slíbí zakoupení majestátu, kterým ji zbaví pohany jejího neznámého a nemanželského původu.

Po svatbě však starý skrblík z lakoty nedodrží slib. Soužití manželů je nesnesitelné. Nezodpovědný dobrodruh Nikolo se opět objeví v klášteře a Rozina se stane jeho milenkou. Karf ji vypudí z domu, ale sám je pro její výstřednost zbaven cechmistrovství.

Nikola z nenávisti k převorovi poštve na klášter lůzu. Sám převora pronásleduje a chce ho zabít. Rozina svým tělem zachytí Nikolovu smrtící ránu a vykoupí tak svůj předchozí život. Vrah se vzápětí zabije pádem ze střechy…

Vávra začal natáčet tento přepis povídky Zikmunda Wintera v roce 1944 v produkci společnosti Lucerna. Realizace byla záměrně protahována a film byl dokončen a uveden až v prosinci 1945 už jako výrobek znárodněné kinematografie.

Na csfd.cz 70 procent: Solidní historický film s působivou atmosférou.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1945

Délka: 94 minut

Premiéra v kinech ČR: 14. prosince 1945

Režie: Otakar Vávra

Pomocná režie: Jiří Lehovec

Námět: Zikmund Winter (román Rozina sebranec), Václav Řezáč

Scénář: Otakar Vávra

Produkce: Karel Šilhánek, František Růžička

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Jan Roth

Druhá kamera: Václav Huňka

Asistent kamery: Jaroslav Kníže

Střih: Antonín Zelenka

Kostýmy: Fernand Vácha, Josef Matěj Gottlieb

Masky: Václav Kamarád

Architekt: Jan Zázvorka

Zvuk: František Šindelář

Odborný poradce: Oldřich Stefan, Oldřich J. Blažíček, PhDr. Ladislav Vachulka, Vilém Prokop Mlejnek

Výtvarník: Ina Kubová

Společnost: Státní výroba filmů, Karel Feix

Hrají: Marie Glázrová (Rozina), Zdeněk Štěpánek (otec Antonín, převor kláštera), Ladislav Boháč (sklářský tovaryš Nikolo), František Kreuzmann (zednický cechmistr Giovanni Karf), Jan Pivec (sklářský a zednický tovaryš Potměbílý), Gustav Hilmar (rychtář a kovář Jan Turek, otčím Roziny), Saša Rašilov (fráter Bartolo), Antonín Šolc (páter Bonifác), Lola Skrbková (kuchařka Afra), Zdeňka Baldová (zaříkávačka a dohazovačka Straková), Marie Vášová (služka Manda), Vladimír Řepa (Mika z Hamrů), Stanislav Neumann (sklář Valeš), František Filipovský (lazebník), Josef Pehr (tovaryš u Karfa), Vítězslav Boček (posel zednického cechu), Antonín Jirsa (Venclík), F. X. Mlejnek (hospodský ze Starého Města), Vladimír Hlavatý (dělník u Karfa), Marie Rýdlová (rukavičnice Markéta, nevlastní matka Roziny), Josef Gruss (švihák), Otto Rubík (brusíř), Jan W. Speerger (handlíř), Josef Kemr (sklář), Antonín Jedlička (kluk – posměváček), František Roland (švec Bárta), Eman Fiala (Všechbota, tovaryš u Karfa), Emil Bolek (klečící chuďas), Jaroslav Seník (městský rychtář), Bohuslav Kupšovský (dělník u Karfa), Vilém Prokop Mlejnek (žebrák s píšťalou), Václav Švec (tovaryš), Deyl Rudolf ml. (dělník u Karfa), Karel Černý (konšel), Karel Dostal (nejstarší cechmistr), Richard Záhorský (účastník pohřbu), Zdeněk Dítě (tovaryš u Karfa), Vladimír Šmeral (tulák), Ladislav Janeček (dělník u Karfa), Anna Steimarová (svodnice), František Kovářík (žebrák), Jindřich Fiala (muž v noclehárně /tovaryšském ložu), Marie Hrdličková (žena v krčmě), Lída Matoušková (tulačka s nemluvnětem), Anna Stárková (mladá tulačka), Jiří Kalina (nuzák), Stanislav Strnad (muž v noclehárně), Roza Schlesingerová (žena v davu), Ferdinand Jarkovský (drobný kramář), František Lidmanský (vysoký kramář), Jarmila Lhotová, Marie Ježková (tulačka), Alois Dvorský (handlíř), Jaroslav Orlický (handlíř), Jaroslav Průcha, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný