Filmexport Home Video – Past

Společnost Filmexport Home Video ve středu 27. března 2013 vydává za 99,- Kč válečné drama Past. Uvězněná členka odboje netuší, co na ni gestapo přichystalo. Vlasta Chramostová ve své první velké filmové roli.

Drama z doby nacistické okupace.

Rok 1942. Gestapo v Praze zuřivě pátrá po odbojové skupině, kterou má vést muž jménem Čermák. Na nádraží, kudy projíždí transport s německými vojáky, zůstane stát vlak kvůli improvizované sabotáži jednoho z železničářů, je při náhodné razii zatčena členka této skupiny, odbojářská spojka Růžena Kubínová.

Cynický gestapák Dönnert odhalí její falešné doklady a nechá ji krutě vyslýchat. Tuší, že by mohla přispět k odhalení celé skupiny. Ostatní odbojáři, kteří jsou hlavně z řad železničářů, se snaží zatím obnovit přerušené spojení do Pardubic k dodavatelům výbušnin. K Růženě je do cely nasazena konfidentka Herta Lenzová, která dokáže díky své herecké minulosti získat důvěru mladé ženy, když se vydává za bezúhonnou Anču Novákovou.

Když je po čase Herta "propuštěna na svobodu", pošle po ní Růžena moták. Neprozradí jí však podstatnou informaci, že Čermák není skutečná osoba, ale pouze heslo jejich skupiny. Odbojáři podle toho poznají, že Herta je agentka. Na Hertin návrh je Růženě umožněn útěk. Konfidentka správně usoudila, že Růžena bude hledat útočiště v jejím bytě. Až na místě Růžena zjistí, že Herta je agentka a v potyčce ji zastřelí. Ilegální skupina může ve své odbojové činnosti pokračovat…

Film měl původně točit režisér Václav Gajer.

Na csfd.cz 75 procent: Pozapomenuté okupační drama, které se obejde bez propagandistických berliček.

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1950

Délka: 94 minut

Premiéra v kinech ČR: 17. listopadu 1950

Režie: Martin Frič

Pomocná režie: Václav Berdych

Námět: K. J. Beneš (novela Past)

Scénář: Miloslav Drtílek, Václav Gajer

Produkce: Ladislav Terš, Vladimír Kabelík, Gustav Rohan

Hudba: Dalibor C. Vačkář

Kamera: Václav Hanuš

Střih: Jan Kohout

Kostýmy: František Zapletal, Ida Šmídková

Masky: Josef Mann, Anežka Kunová

Architekt: Miroslav Hrachovec

Zvuk: Josef Zora

Výtvarník: Jan Janda, František Straka

Společnost: Československý státní film, Vladimír Kabelík

Hrají: Vlasta Chramostová (Růžena Kubínová alias Marie Kopalová), Majka Tomášová (konfidentka Herta Lenz alias Anča Nováková), Miloslav Holub (gestapák kriminální rada Anton Dönnert), Vladimír Ráž (železničář Ferda Antoš alias Vachek), Otomar Krejča (železničář Bor), Karel Peyr (velitel gestapa Cortus), Jaroslav Mareš (gestapák Hans), Věra Kalendová (dozorkyně Kraftová), Milka Balek-Brodská (dozorkyně), Terezie Brzková (vězeňkyně Karlička), Vladimír Hlavatý (odbojář Taraba), Bedřich Bozděch (bankovní úředník Diviš), Ella Nollová (spojka Božena Dokoupilová), Jiří Kostka (železničář Václav Lát), Marie Ježková (Látova žena), Mirko Čech (Holeček), Jindřich Doležal (Mencl), František Miroslav Doubrava (údržbář Beran), Bohuš Hradil (hostinský Berka), Ferdinand Jarkovský (železničář Zelenka), Jarmil Škrdlant (údržbář Jaroslav Kafka), Magda Kopřivová (Kafkova matka), Antonín Jirsa (strojvůdce), Dagmar Hyková (Vlasta, dcera Látových), Josef Kozák (Pánek), Marie Nademlejnská (Pánkova žena), Emil Bolek (Franta), Jan S. Kolár (tajný), Ivo Niederle (návštěva ve vězení), Štěpán Bulejko (nádražní velitel Karl Dempke), Jaroslav Štercl (ustrašený SS), Miloslav Jenčík (poslíček v kavárně), Jindra Hermanová (žena žádající o propustku), František Marek (závodní stráž), Stanislav Jareš, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný