Filmexport Home Video – Lízin let do nebe

Krasojízda společnosti Filmexport Home Video po pamětnických filmech pokračuje ve středu 10. dubna 2013 za 99,- Kč limonádou Lízin let do nebe. Jak obecní sirotek Líza ku štěstí přišla.

Osudy osiřelých dětí bývají smutné, zvlášť když jim kromě lásky rodičů chybí i peníze na obživu. Pokud ovšem mají zvláštní nadání, může se na ně usmát štěstí.

Dospívající Eliška Irovská je poslána do Ptačic, odkud pocházeli její rodiče. Jako sirotek je ubytována v místním chudobinci a musí chodit žebrotou. Pro své nové pěstouny je však pouze lacinou pracovní silou a prostředkem k přilepšení. Její poručník, obecní tajemník Petr Tumlíř, však dohlíží na to, aby alespoň mohla chodit do školy. Třídní učitelkou je sympatická Karla Sýkorová, která byla za trest přeřazena do Ptačic z Prahy.

Mezi těmi, kdo ztrpčují nebohé dívce život, je také starostův syn Jarka Rejzek. Protože však nesmělá Líza je nejen výborná žákyně, ale také pohledná, mírná a kamarádská dívka, stane se nakonec jejím platonickým ctitelem a ochráncem před ostatními, zejména synem místního radního Julou Plichtou.

Karla se zamiluje do Petra Tumlíře a jejich svatbou neposvěcený vztah je trnem v oku místním obyvatelům. Petr se rozhodne oženit se s Karlou ihned po ukončení studia práv. Karla si všimla, že ta chudičká skromná dívka má zlato v hrdle, a dala jí příležitost – nastuduje s dětmi divadelní představení hry Popelka a Líza Irovská si v hlavní roli získá srdce všech diváků z Ptačic. Petr končí studia a Karla mu obstará místo v Praze, ve firmě svého otce. Vyjde najevo, že Karla pochází z velmi bohaté rodiny.

V té době se rozhoduje o výběru nejlepší žákyně školy, která má dostat stipendium do dívčího penzionátu. K nelibosti většiny radních je nakonec vybrána Líza. A tak Petr s Karlou i Líza odjíždějí z Ptačic vstříc lepší budoucnosti.

Český sentimentální filmový románek vyprávějící dojemný příběh mladé dívky, všemi odstrkovaného sirotka, který je další z nespočtu variací na téma Popelky.

Předloha z pera Růženy Utěšilové se poprvé objevila jako příloha ženských časopisů, kde si získala nesmírnou oblibu paní a dívek. V roce 1937 zfilmoval Lízin let do nebe režisér Václav Binovec. Hlavní roli nabídli filmaři tehdy sedmnáctileté posluchačce pražské konzervatoře. "Měla čisťounký školený hlas a takřka dětský zjev…" (Jiří Brdečka), a tak byla ideální představitelkou ztělesněné nevinnosti. Předtím už se sice objevila ve filmu Děvče za výkladem, teprve rolí sirotka Lízy se však rozzářila nad Barrandovem její hvězda, která zářila jasně, ovšem velmi krátce. Už pátý film Madla zpívá Evropě byl totiž její labutí písní. Ten další, Bludná pouť, zůstal nedokončen. Dodejme, že původně byla Líza tanečnicí, protože však Sulanová lépe zpívala než tančila, udělali ji filmaři zpěvačkou.

Na csfd.cz 46 procent: Jak chudé děvčátko ke štěstí přišlo skrze slavičí hrdlo. Bohužel to není parodie.

Náhled zadní strany z wwbu PNS

Žánr: Drama / Romantický / Hudební

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1937

Délka: 102 minut

Premiéra v kinech ČR: 11. února 1938

Režie: Václav Binovec

Námět: Růžena Utěšilová (román Líza Irovská)

Scénář: Václav Wasserman

Produkce: Karel Šilhánek

Hudba: Josef Dobeš

Kamera: Bohumil „Míla" Vích

Střih: Marie Bourová

Architekt: Bohumil Heš

Zvuk: Stanislav Vondraš

Společnost: Europa

Hrají: Zdenka Sulanová (sirotek Eliška Irovská, zvaná Líza), Rolf Wanka (tajemník dr. Petr Tumlíř), Zita Kabátová (učitelka Karla Sýkorová), Jiří Plachý (prezident firmy "Rejma" Sýkora), Růžena Šlemrová (Sýkorova žena, Karlina matka), Bedřich Vrbský (školní inspektor dr. Nečas), Bedřich Veverka (dr. Leiner), Karel Černý (starosta Rejlek), Ella Nollová (Rejlkova žena), Rudolf Hrušínský (syn Rejlkových Jarka), Jaroslav Marvan (místostarosta Brdička), Betty Kysilková (Brdičkova žena), Věra Petáková (dcera Brdičkových Milada), František Kreuzmann (radní Plichta), Milka Balek-Brodská (Plichtova žena), Josef Kemr (syn Plichtových Jůla), Václav Trégl (školník), Jiří Vondrovič (učitel Leština), Fanča Foltová (Leštinova snoubenka), Alois Dvorský (slepý Outrata), Hermína Vojtová (Outratova žena), Josef Hořánek (pan řídící), František Hlavatý (farář), Theodor Pištěk (radní Mimra, železničář), Karel Veverka (radní Vorlíček), Karel Třešňák (radní), Antonín Kuneš (radní), Jiří Hron (radní), Ludvík Řezníček (hostinský Lahoda), Marie Marková-Nekolová (Lahodova žena Márinka), Jan Černý (učitel), Ladislav Hemmer (dr. Malec), Alois Peterka (Musil, ředitel firmy "Rejma"), Vladimír Smíchovský (šafář), Josef Venclů (kapelník), Eman Fiala (učitel), Táňa Kemrová (Novotná, spolužačka Lízy), Helena Vozerovská (Vorlíčková, spolužačka Lízy), Lilian Kafková (Lízina kamarádka, Nanda Krabcová), Josef Příhoda (venkovan), Slávka Doležalová (služka u starostů Anka), Pavla Stolzová, Květa Horská, Vladimír Růžička, Ludvík Kemr, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný