Slovenské legendárne albumy č. 2 – Vidiek – Nechajte si ju

Jestliže je některá slovenská skupina běžcem na dlouhé tratě, tak je to určitě právě Vidiek. Nepřetržitě funguje od roku 1984. Debut Nechajte si ju, který vyšel začátkem roku 1989 spojuje trochu insitní projev Jána Kurica s muzikantskou sofistikovaností a hitovým potenciálem.

Na trh přichází další legendární album slovenské populární hudby, který se zapsal do historie tohoto žánru. Je neodmyslitelně spjat s vynikajícím (na tehdejší dobu geniálním) videoklipem k největšímu hitu skupiny, písničce Vidiečan. V Čechách jsme měli možnost ji sledovat v televizní souteži Triangl, která svého času mapovala domácí hudební tvorbu tak dobře a podrobně, jak to jen bylo možné. Co bych dnes dal za takový pořad!

Skupina Vidiek přišla v době svých začátků s něčím novým, inovací mírně stagnující slovenské produkce. Lehce ulítlý Janko Kuric byl (a stále je) zpěvákem a šoumenem, jaký na hudební scéně prostě chyběl. Jeho projev byl originální, neokoukaný, neopolouchaný. V tvorbě skupiny se spojoval vtip, s dobrou náladou a výbornou melodikou, která si ihned našla svého posluchače.

Písničky z alba se staly legendami a dodnes jsou vyhledávaným hudebním artiklem. Deska přinesla několik nesmrtelných hitů a písničky Nechajte si ju, Blázon, Fajčenie škodí zdraviu, Návšteva u strýka, Tisíc divov, možno aj viac, Film, či již vzpomenutý Vidiečan dědí svoji popularitu z pokolení na pokolení.

Album se objevilo nejdříve v podobě klasické vinylové desky, později bylo vydáno i jako CD, ale jakýkoliv náklad tohoto projektu je již dávno rozebraný. V rámci edice Slovenské legendárne albumy vychází album v původní verzi bez přidání bonusů, s remasterovaným zvukem a v té nejvhodnější době, kdy je po tvorbě skupiny Vidiek na trhu hlas a fanoušci jsou plni očekávání nového projektu.

Seznam skladeb:

01. NECHAJTE SI JU! – J. Kuric/D. Mikletič
02. BLÁZON – J. Kuric/K. Grebeň
03. FAJČENIE ŠKODÍ ZDRAVIU – J. Kuric/J. Kuric
04. NÁVŠTEVA U STRÝKA – R. Jajcay/K. Grebeň
05. VŠETKO SA DÁ – P. Sojka/K. Grebeň
06. S VLASTNOU TVÁROU – J. Kuric/K. Grebeň
07. TISÍC DIVOV, MOŽNO AJ VIAC – P. Dobrota/K. Grebeň
08. VIDIEČAN – J. Kuric/D. Mikletič
09. KROKY LÁSKY – O. Tomčala/K. Grebeň
10. FILM – J. Kuric/K. Grebeň
11. SLOVENSKÝ TANEC – J. Kuric/D. Mikletič
12. K ŠŤASTIU NÁM UŽ NIČ NECHÝBA – Š. Buga/O. Kaušitz

Informace k CD:

SKUPINA VIDIEK:

J. Kuric (vedúci) – sólový spev
O. Tomčala („tajemník“) – bicie nástroje
K. Grebeň (zástupca vedúceho) – basová gitara
R. Jajcay (pokladník) – gitara
P. Sojka (člen) – klávesové nástroje
P. Dobrota (člen) – klávesové nástroje

A HOSTÉ:

J. Keszöczová – spev, V. Mrázko – perkusie
V. Harvan – husle, S. Rak – viola
M. Jaško – trombón, S. Pocklanová
K. Blašková, A. Novomeská, J. Ciller – zbor

1988 OPUS
This edition © 2007 OPUS a. s.