Bontonfilm – Kletba z temnot

I druhý víkendový disk společnosti Bontonfilm je tohotýdenní novinka, v neděli 10. března 2013 dorazí do trafik za 199,- Kč horor Kletba z temnot. Zlo se dere na svět.

Horor Kletba z temnot byl inspirován skutečným příběhem starodávné skříňky, ukrývající zlověstného démona Dybbuka, kolem které došlo k sérii záhadných paranormálních jevů.

Kletba z temnot vypráví příběh bývalých manželů Clyda a Stephanie a jejich dvou malých dcer. Jednoho dne si mladší dcera Em koupí na bleším trhu tajemnou skříňku. Od té doby se začnou s děvčátkem dít zvláštní věci. Em je skříňkou naprosto posedlá, nosí ji všude s sebou, je nervózní a chová se agresivně. Její matka začíná mít podezření, že skříňka způsobuje u dcery psychické problémy. A po sérii znepokojivých a nevysvětlitelných událostí rodina odhalí pravou příčinu.

 

Zjišťují, že skřínka byla vyrobena pro Dybbuka – zlého démona, který se usadí v těle člověka, který ho ze skříňky osvobodil. A jejich dcera skříňku otevřela. Dybbuk je v židovské mytologii zlý duch, který hledá lidské oběti, do nichž by mohl vstoupit a ovládnout je. Legenda vypráví, že kdysi tesaři vytesali dřevěnou skříňku, do které se jim podařilo zlého démona uvěznit.

 

V roce 2004 vyšla v Los Angeles Times znepokojivá reportáž o muži, který na Ebay prodával zvláštní předmět. Tvrdil, že jde o originální Dybbukovu skříňku, která způsobila každému z jejích předchozích majitelů okamžiky nepředstavitelné hrůzy a on nyní udělá cokoliv, jen aby se jí zbavil. Skříňku nakonec zakoupil kurátor univerzitního muzea a začal zkoumat její záhadnou minulost a neblahý vliv na její předchozí majitele. Pátrání jej nakonec přivedlo až ke 103 leté ženě, která přežila holocaust a po válce si přivezla zapečetěnou skříňku do Ameriky. Své nejbližší sice varovala, aby skříňku v žádném případě nikdy neotevírali, bohužel zbytečně.

Na imdb.com 58 procent, na csfd.cz 63: Průměrně béčkový horor o exorcismu, který je slušně natočen a odehrán.

Žánr: Horor / Thriller

Země původu: USA / Kanada

Rok vzniku: 2012

Délka: 88 minut

Původní název: The Possession

Světová premiéra: 30. srpna 2012 – Argentina / Hong Kong / Izrael / Kazachstán / Filipíny / Rusko

Kinopremiéra v ČR: 4. října 2012

Režie: Ole Bornedal

Námět: Leslie Gornstein ("Jinx in a Box")

Scénář: Juliet Snowden, Stiles White

Produkce: Nicole Brown, Joseph „Joe" Drake, Brendan Ferguson, Maya Fukuzawa-Gallagher, Nathan Kahane, Kelli Konop, Michael Paseornek, Sam Raimi, John Sacchi, Peter Schlessel, Stephen Susco, Robert G. Tapert, Stan Wertlieb, Shawn Williamson, J. R. Young

Hudba: Anton Sanko

Kamera: Dan Laustsen

Střih: Eric L. Beason, Anders Villadsen

Kostýmy: Carla Hetland

Společnost: Ghost House Pictures / North Box Productions

Natáčeno: Vancouver, British Columbia, Kanada

Hrají: Jeffrey Dean Morgan (Clyde), Kyra Sedgwick (Stephanie), Natasha Calis (Em), Madison Davenport (Hannah), Matisyahu (Tzadok), Grant Show (Brett), Rob LaBelle (Russell), Nana Gbewonyo (Darius), Anna Hagan (Eleanor), Brenda Crichlow (slečna Shandy), Jay Brazeau (profesor McMannis), Iris Quinn (doktorka), Graeme Duffy (laboratorní technik), David Hovan (Adan), Chris Shields (asistent trenéra), Adam Young (Preston), Jim Thorburn (první reagující), Quinn Lord (student), Nimet Kanji (zdravotní sestra Patty), James O’Sullivan (deratizér), Marilyn Norry (ředitelka), Armin Chaim Kornfeld (Rebbe Shah), John Cassini (zmocněnec Stephanie), Josh Whyte (hráč), Greg Rogers (Dr. Walterson), Agam Darshi (zastupující u soudu), Jarett John (Moss), Timothy Paul Perez (strážník), Cameron Sprague (Abyzou), a další

Údaje o DVD

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný