Tori Amos – American Dolls Posse

Tori Amos vydala 1. května své deváté studiové album nazvané American Doll Posse. Album si celé složila sama a postarala se také o jeho produkci ve studiu Martien Engineer v Cornwallu v Anglii. Tori poslední album Beekeeper se stalo pátým albem, které debutovalo v Top 10 prodejní hitparádě.

Tím se Tori zařadila mezi hvězdy jako Mary J. Blige, Mariah Carey, Celine Dion, Madonnu nebo např. Barbru Streisand.

Novinka má opět velice silně emotivně laděné skladby týkající se války v Iráku. Dalšími náměty jsou problémy islámu, feminismu, či počítačové závislosti. 22. června vystoupí světoznámá písničkářka v bratislavské Incheba Expo Aréně. KOncertní turné k albu s celou skupinou zahájí v Římě 28. května 2007.

American Doll Pose“ představuje Tori v nezvyklé a poněkud schizofrenní podobě: jako pět různých osob, které svojí vzájemnou interakcí produkují komplexní ženu. Feminismus je opět na vzestupu, aspoň v Americe, u nás se tomu spíš smějeme a nebo chápavě pokyvujeme hlavou nad filmy a výroky režisérky Věry Chytilové. Všude tomu ale tak není. Amos a čtyři další osoby se dohromady spojují v zajímavý obraz odrážející funkci ženy v současné společnosti, kterou demystifikují prostřednictvím jednoho z Amosiných nejbarvitějšách alb – co se týče pojednávaných témat i hudby.

Základním poselstvím alba tedy je, že jediná mysl může sestávat z mnoha částí. Snaží se být jakousi vzpruhou pro všechny ženy, které by se měly povznést nad formy určované jim společností jako jsou manželka, matka, milenka) a snažit se stát třeba bohyní, bojovnicí, atd. Originalita se zkrátka cení.

Tracklist alba:

„Yo George“* (Isabel) – 1:25
„Big Wheel“ (Tori) – 3:15
„Bouncing off Clouds“ (Clyde) – 4:06
„Teenage Hustling“ (Pip) – 4:02
„Digital Ghost“ (Tori) – 3:50
„You Can Bring Your Dog“ (Santa) – 4:04
„Mr. Bad Man“ (Isabel) – 3:18
Fat Slut“* (Pip) – 0:41
„Girl Disappearing“ (Clyde) – 4:00
„Secret Spell“ (Santa) – 4:04
„Devils and Gods“* (Isabel) – 0:53
„Body and Soul“ (Pip & Santa) – 3:56
„Father’s Son“ (Tori) – 3:59
„Programmable Soda“* (Santa) – 1:25
„Code Red“ (Tori) – 5:27
„Roosterspur Bridge“ (Clyde) – 4:01
„Beauty of Speed“ (Clyde) – 4:06
„Almost Rosey“ (Isabel) – 5:26
„Velvet Revolution“
* (Pip) – 1:19
„Dark Side of the Sun“ (Isabel) – 4:16
„Posse Bonus“* (Tori) – 1:45
„Smokey Joe“ (Pip) – 4:19
„Dragon“ (Santa) – 5:03

Bonusová skladba My Posse Can Do bude zařazena na speciální stejnojmenný DVD disk , který bude bonusem druhého limitovaného vydání alba. Skladba Miracle byla již před vydáním alba ke stažení na hudebním portálu iTunes pro fanoušky, kteří si předobjednali album.

Na albu spolupracoval Nick Hitchens (tuba a euphonium) ve skladbě „Programmable Soda“. Bicími a perkusemi v mnoha skladbách vypomohl Matt Chamberlain. Podobně to učinil Mac Aladdin na elektrickou a akustickou kytaru, ukulele a mandolínu.