Bontonfilm – Nickyho rodina

Společnost Bontonfilm nabídne v pátek 15. března 2013 za 199,- Kč v trafikách dokudrama Nickyho rodina. Film o tom, jak příklad jednoho člověka i po 70 letech dokáže inspirovat lidi a měnit dnešní svět.

Nový film Mateje Mináče vypráví dosud neznámé osudy "Wintonových dětí".

Když před pár lety slovenský režisér, scenárista a producent Matej Mináč náhodou v jedné knížce narazil na dva krátké odstavce o panu Nicholasovi Wintonovi, byl fascinován. Spolu s Patrikem Paššem se rozhodli natočit dokumentární film Síla lidskosti o téměř zapomenutém příběhu záchrany 669 českých a slovenských dětí těsně před začátkem II. světové války. Hlavní protagonista, dnes 101letý sir Nicholas Winton, se o svém činu více než půl století nikomu nezmínil, dokonce ani své manželce. Nyní je příběh záchranné akce známý po celém světě. V rámci vzdělávacích projektů film Síla lidskosti viděly miliony dětí a mnohé z nich se rozhodly jít ve Wintonových stopách a udělat něco důležitého pro náš svět.

 

 

Celovečerní dokumentární film o Nicholasi Wintonovi a jeho pozitivním poselství, které se šíří světem, přináší dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených "Wintonových dětí". Uvedením Nickyho rodiny v lednu 2011 Matej Mináč definitivně uzavírá cyklus Wintonovských filmů: Všichni moji blízcí (1999), Síla lidskosti – Nicholas Winton (2002) a Nickyho rodina (2011).

Film pomocí dramatických rekonstrukcí, často nikdy nepoužitého archivního materiálu a výpovědí přímých protagonistů odkrývá příběh, který Nicolas Winton držel půl století v tajnosti. Filmem provází Joe Schlesinger – reportér stanice CBC Canada.

 

"Zájem studentů a fakt, že pod Wintonovým vlivem tisíce dětí na celém světě začaly konat dobro, dokonce jako novodobí "Wintonové" zachraňovat jiné děti, nás natolik ohromil, že jsme se rozhodli pokračovat v prozkoumávání Wintonova tématu. Objevila se úplně nová fakta, např. příběh krásné špiónky Kerstin, která přestože za války pracovala pro Gestapo, pomohla Wintonovi zachránit 25 dětí či osudový příběh matky, která se do poslední chvíle nemohla odhodlat opustit své malé dítě a poslat jej do neznámého bezpečí. Také jsme našli mnoho nových "Wintonových dětí", takže jeho rodina se rozrostla na 5 700 lidí s jedinečnými osudy. Rozhodli jsme se, že nedovolíme, aby se ty nejvíc vzrušující nově objevené příběhy spolu s úžasnými Wintonovskými akcemi a pozitivními aktivitami studentů "ztratily". Proto vznikl film Nickyho rodina. Chceme ukázat, že do největší rodiny na světě, do Nickyho rodiny, nepatří jen tisíce lidí, kteří za svůj život vděčí Nicholasi Wintonovi, ale i všichni ti, kteří chtějí s naším světem něco pozitivního vykonat," říká režisér Matej Mináč.

Na csfd.cz 80 procent: Emoční bomba o opravdu velkém člověku.

Žánr: Dokument / Drama / Životopisný

Země původu: Česká republika / Slovensko / USA / Velká Británie / Izrael / Kambodža

Rok vzniku: 2011

Délka: 96 minut

Kinopremiéra v ČR: 3. února 2011

Režie: Matěj Mináč

Pomocná režie: Jana Gospičová

Scénář: Patrik Pašš, Matěj Mináč

Dramaturgie: Jana Hádková, Robert Valovič

Produkce: Patrik Pašš, Matěj Mináč, Maria Vaneková, Jana Gospičová, Marian Dalkovič, Petr Morávek, Vladimír Bednár   

Hudba: Janust Stoklosza

Kamera: Peter Zubal, Antonín Daňhel, Jozef "Dodo" Šimončič, Martin Kubala, Laco Kraus, Peter Kelíšek, Ferdinand Mazúrek, Denise Jones, Tomáš Sysel, Tomáš Kobza, Barbora Paššová

Střih: Patrik Pašš, Alena Spustová, Róbert Cuprík

Zvuk: Peter Németh, Igor Vrabec, Štěpán Mamula

Kostýmy: Jarmila Konečná, Ľubica Jarjabková

Společnost: Trigon Productions

Hrají: Dalajláma, Sir Nicholas Winton, Michal Slaný (mladý sir Nicholas Winton), Klára Issová (židovská matka), Aneta Faitová (švédská špionka), Petr Puha (voják Wehrmachtu), Marta Richterová, Bibiana Ondrejková, Hana Holišová, Joe Schlesinger (průvodce dějem), a další

Údaje o DVD

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: Film o filmu, Premiéra v Praze, Upoutávka, Wintonovy záliby, Dvanáct let s Nickym, Názor Wintona na film, Fotogalerie z natáčení, Fotogalerie z filmu, Fotogalerie z premiéry, Ocenění filmu