David Caruso

Když jsem psal o seriálech CSI, úmyslně jsem se nezmínil o hlavních představitelích, kteří mají neoddiskutovatelnou zásluhu na úspěchu seriálů. Jedních z nich je charizmatický David Caruso.


David Caruso v seriálu Kriminálka Miami hraje postavu Horatia Caina, jde o typ policajta, který má pochopení pro rodiny obětí, umí projevit soucit, umí naslouchat. Při vyšetřování zločinů postupuje neochvějně, jde tvrdě za cílem najít pachatele. Pochopení má i pro členy svého týmu, pokud mají pracovní či soukromé problémy. Vždy má čas vyslechnout, poradit, hledat řešení. V práci za svými lidmi stojí pevně, je na něho stoprocentní spolehnutí.

David Caruso se narodil 7.ledna 1956 ve Forrest Hills jako syn Itala a Irky ve státě New York. Vystudoval Archbishop Molloy High School a vystřídal řadu zaměstnání, než si ho v jednom zapadlém kině všiml hledač talentů jako uvaděče a vytáhl ho do světa showbiznisu.

O herectví se pokusil už v roce 1976, ale nevyšlo to. Byl po svém nepřesvědčivém výkonu vyhozen ze seriálu „Archie“. Počátkem 80. let se mu zadařilo a zahrál si v televizním seriálu Hill Street Blues, pak jeho kariéra stoupala vzhůru.

Z jeho filmografie si můžeme vyjmenovat třeba: Rambo:První krev, Dvojčata, Hudson Hawk (zde měl jen vedlejší role), Vzteklej pes a Glorie, Polibek smrti a Jade ho konečně vynesla na výsluní. Za roli v seriálovém hitu 90.let Policie New York, kde ztvárnil Johna Kellyho, dostal „Zlatý Glóbus“ za Nejlepší výkon herce v TV-seriálu – dramatu. Herec, který chtěl dobýt Hollywood, práskl dveřmi a odešel. Dostal se však jen na „pracák“ a ke všemu začali problémy s alkoholem. Vybojoval si však u televizních diváků druhou šanci a je jim za to upřímně vděčný, že ho vzali zpět. „Riskoval jsem, ale nevyšlo to“ dodal David Caruso.

Usadil se v Miami na Floridě ještě dřív než se začal natáčet krimiseriál CSI: Miami. Je spolumajitelem obchodu s oblečením a nábytkem značky „Steam“.

Herec byl třikrát ženatý. První manželství s Cheri Maugansovou vydrželo necelých pět let, druhé manželství také nemělo dlouhého trvání a ze svazku s herečkou Rachel Ticotinovou (1984–1987), má dceru Gretu (narozena 1984), která studuje na univerzitě Yale. Od roku 1996 do ledna 2007 žil s manželkou Margaret Bluckleyovou. S nynější přítelkyní Lizou Marquezovou má dvouletého syna Anthonyho (narozen 15.9. 2005) a dceru Palomu Raquel (narozena 16.10.2007), jejich vztah však nechce pěčetit manželským svazkem…