Magic Box – Koyaanisqatsi

Je velmi milé, že trafiková nabídka není zaměřena jednosměrně a nabízí občas i alternativní tituly, ovšem jaký je jejich obchodní úspěch, to se lze jen a jen dohadovat. MagicBox například ve středu 3. dubna 2013 nabídne další čerstvou katalogovou novinku, za 199,- Kč to bude dokument Koyaanisqatsi. Ohromující dokument vypovídá o našem světě, oplývajícím bohatstvím, ale také o planetě, které její obyvatelé nesmírně ubližují, o industrializaci, lhostejnosti, samotě, odlidštěnosti.

Strhující umělecký dokument Koyaanisqatsi nemá pevně stanovenou dějovou linii. Jedná se spíše o kolekci mistrovsky nasnímaných scén, které odhalují propojení a vztah lidstva s přírodou a naší planetou.

Film začal režisér Godfrey Reggio realizovat v roce 1974 jako svou prvotinu v době, kdy mu bylo třiatřicet let a kdy měl za sebou dvacetileté působení v Řádu křesťanských bratří. Příprava, natáčení a střih si vyžádaly skoro deset let. Pod záštitou Institutu pro oblastní výchovu (IRE – Institute for Regional Education) stvořil autor třiaosmdesátiminutový snímek bez jediného slova, v němž hraje důležitou roli vedle obrazu i minimalistická hudba Philipa Glasse.

 

Název a idea celého projektu vzešla z kultury indiánského kmene Hopi, žijícího na území Arizony a ohroženého vyhynutím. Od starců tohoto kmene získal Reggio nejen povolení užít slova jeho jazyka pro názvy svých filmů, ale i inspiraci v podobě věšteckých zpěvů. "Koyaanisqatsi" znamená "život vyvedený z rovnováhy", nebo také "způsob života, který volá po změně".

 

Reggiův filosofický esej má obecnou platnost. Vypovídá o světě, který oplývá bohatstvím a krásou, nad níž se tají dech – ale také o planetě, kterou její obyvatelé, lidé, přeměňují pozvolna k obrazu svému, a tím ubližují přírodě, jejíž součástí jsou ovšem také oni sami. Vypovídá o stereotypu života ve městech, o industrializaci, o lhostejnosti a o samotě, a také o odlidštěnosti, o letech a pádech.

 

Film je obrazově i hudebně rozdělen do několika pasáží, jež Reggio s Glassem dramaticky vygradovali. Vzniklo ohromující dílo, jež ve světě vzbudilo velký ohlas a jež i přes značný časový odstup přesvědčivě vypovídá o tomto světě.

 

Na imdb.com 81 procent, na csfd.cz 81: Vizuální orgie bez hranic, metaforické podobenství o životě, člověku, přírodě.

Žánr: Dokument / Hudební

Země původu: USA

Rok vzniku: 1982

Délka: 83 minut

Původní název: Koyaanisqatsi

Světová premiéra: 27. dubna 1982 – USA (Santa Fe Film Festival)

Režie: Godfrey Reggio

Scénář: Ron Fricke, Michael Hoenig, Godfrey Reggio, Alton Walpole

Produkce: Francis Ford Coppola, Mel Lawrence, Roger McNew, T. Michael Powers, Godfrey Reggio, Lawrence Taub, Alton Walpole

Hudba: Philip Glass

Kamera: Ron Fricke

Střih: Ron Fricke, Alton Walpole

Společnost: IRE Productions / Santa Fe Institute for Regional Education

Natáčeno: Canyon de Chelly National Monument, Chinle, Arizona, USA / Monument Valley, Utah, USA / Canyonlands National Park, Moab, Utah, USA / San Onofre Nuclear Generating Station, San Clemente, Kalifornie, USA / Chicago, Illinois, USA / Dodger Stadium – 1000 Elysian Park Avenue, Chávez Ravine, Elysian Park, Los Angeles, Kalifornie, USA / Embarcadero Freeway, San Francisco, Kalifornie, USA / Glen Canyon Dam, Colorado River, Page, Arizona, USA / Goosenecks State Park – State Highway 316, Mexican Hat, Utah, USA / Grand Canyon National Park, Arizona, USA / Grand Central Station, Manhattan, New York City, New York, USA / Haleakalä National Park, Maui, Havaj, USA / Las Vegas, Nevada, USA / Los Angeles International Airport – 1 World Way, Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Navajo Indian Reservation, Arizona, USA / New York City, New York, USA / Palmdale, Kalifornie, USA / San Francisco, Kalifornie, USA / St. Louis, Missouri, USA / Times Square, Manhattan, New York City, New York, USA / Waimea Canyon, Kaua’i, Hawaii, USA

Údaje o DVD

Zvuk: Dolby Digital 5.1 beze slov

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný