Shirley Temple Black

23. dubna 1928 se narodila jedna z nejslavnějších hereckých hvězd minulého století – Shirley Temple Black. Ve 30. letech vládly americkým filmům děti a myšák Mickey. V letech 1935 až 38 se na 1. místě žebříčku hvězd, které majitelům kin přinášejí největší zisky, umisťovala Shirley Templeová.

Hrát začala už ve čtyřech letech. V roce 1935, když jí bylo sedm, dostávala měsíčně šedesát tisíc dopisů, za sebou měla jedenáct filmů a doma Oscara. Dostala ho jako nejmladší herečka v historii za „nesmírný přínos v oblasti filmové zábavy v roce 1934“. A hádejte, která z filmových hvězd v roce 1938 nahlásila nejvyšší příjem? Malá Shirley, samozřejmě. Toho roku si vydělala 307 tisíc a 14 dolarů.

Hvězdná kariéra má ovšem i své stinné stránky. „Na Santa Clause jsem přestala věřit už jako malá holčička,“ stěžovala si Shirley. Maminka mě k němu zavedla v hollywoodském obchodním domě a on mě požádal o autogram."

Shirley se poprvé vdala v sedmnácti letech. Po třech letech manželství se jí narodila dcera Linda Susan. Krátce poté podala Shirley žádost o rozvod a odešla od filmu. Odjela na Havaj a tam poznala muže svého života, podnikatele Charlese Aldena Blacka, který prý nikdy neviděl jediný její film.

V 60. letech se Shirley začala věnovat politice. Našla si nový způsob, jak reprezentovat svou zem. Byla americkou velvyslankyní v Ghaně a docela jistě nejpopulárnější americkou velvyslankyní všech dob u nás.