Úterní Šíp s DVD – Příště budeme chytřejší, staroušku!

Úterní Šíp nabídne 18. března 2008 další z řady starších českých komedií, tentokrát Příště budeme chytřejší, staroušku! za 40,– Kč.

Satirická komedie režiséra a scenáristy Petra Schulhoffa líčí osudy dvou podvodníků, kteří neustále narážejí na protřelejší a zkušenější soupeře. Ve svém úsilí dosáhnout snadného zisku vystřídají několik zaměstnání a vymyslí celou řadu originálních podvůdků a zlodějin. Pokaždé však na jejich nápadech vydělá někdo jiný. A když se chtějí pomstít svým vykutáleným sokům, skončí nakonec tam, odkud na začátku vyšli – za mřížemi…

Bránu věznice opouštějí dva muži – Gustav Makovec a Karel Vašátko. Vracet se zpátky do vězení se jim nechce – jsou rozhodnuti začít nový život, a tak si najdou zaměstnání v autodílně podniku Frigotherm. Jenže brzy za nimi přijde mistr se zvláštním požadavkem – mají předělat podnikový vůz, aby vypadal jako vrak a mistr ho mohl levně prodat šéfovi výstupní kontroly. Samozřejmě za protislužbu. Transakce se ale nevydaří a Makovec s Vašátkem jsou propuštěni. Ani v několika dalších místech to není o moc lepší.

Oba podvodníčci se pokaždé připletou do větší hry a jsou vždy pěkně oškubání podvodníky většího formátu. Nakonec se jim přece jen menší podvod podaří a náhoda jim do cesty přihraje i přepychový vůz – vyjedou si tedy na výlet. I tam jsou však okradeni a při pronásledování lupiče je stopne hlídka VB, měřící rychlost. Oba malí zlodějíčci opět putují do vězení a jedinou útěchou je jim předsevzetí, že příště budou chytřejší…

Žánr: Komedie
Země původu: Československo
Rok vzniku: 1982
Délka: 94 min.
Premiéra v kinech ČR: 1. prosince 1982
Režie: Petr Schulhoff
Scénář: Petr Schulhoff, Karel Cop
Produkce: Ladislav Novotný
Hudba: Milan Dvořák
Kamera: Andrej Barla, Eduard Kadeřábek
Hrají: Karel Augusta (Vašátko), František Peterka (Makovec), Helena Růžičková (Julinka), Jaroslav Heyduk (Vobořil), Antonín Hardt (Karas), Zdeněk Srstka (Pidloch), Václav Štekl (Babánek), Božena Böhmová (Babánková), Zdeněk Dítě (Exner), Vladimír Hlavatý (děda Kulík), Dalimil Klapka (Kotlář), Bohuslav Čáp (Koudelka), Eva Svobodová (šatnářka), Jiří Lír (dispečer), Jana Altmanová (úřednice), Zuzana Buriánová (sekretářka), Vítězslav Černý (prodavač losů), Aja Farkačová (blondýnka), Adolf Filip (vyšetřovatel), Jiří Havel (skladník), Miloslav Homola (vedoucí obchodu), Valdimír Hrabánek (dozorce), Vladimír Hrubý (rybář), Gustav Ondráček (vrátný), Vladimír Ptáček (příslušník VB), Vladimír Salač (televizní reportér), Raoul Schránil (seladon), Jan Skopeček (velitel věznice), Karel Vavřík (vrátný), Oldřich Velen (mistr Straka)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky
Titulky: česky
Obraz: 4:3
Bonus: Filmografie, fotogalerie, rozhovory (Helena Růžičková, František Peterka, Zdeněk Srstka)

Příbuzné texty:

• DVD z úterního Šípu