Bontonfilm – Člověk proti zkáze

Společnost Bontonfilm zařazuje do nabídky v neděli 3. července 2011 za 59,- Kč zástupce domácí produkce, film Člověk proti zkáze o posledních létech života Karla Čapka.

V roce 1989 natočil režisér Štěpán Skalský film o posledních letech života Karla Čapka. Ačkoliv je film pojat jako drama rodinné, v němž významné postavení mají lidské vztahy, v jeho celkovém vyznění převažuje rozměr společenský. Lze jej také nazvat Čapek proti zkáze – proti nastupujícímu fašismu, proti ohrožení křehkých demokratických svobod, proti neblahým rysům české národní povahy.

Obrazovka z DVD 

Životopisné drama začíná příjezdem gestapáckého komanda ke spisovatelově vile na Vinohradech. Muži v kožených kabátech se dozvídají, že literát před třemi měsíci zemřel.

Obrazovka z DVD 

Další epizody rekapitulují události ze soumraku Čapkova života i z jeho dětství. Zobrazují poměry v redakci Lidových novin a setkání takzvaných „pátečníků", na něž docházel i prezident Masaryk. Film zachycuje také ohlas Čapkových dramat, vztahy s bratrem Josefem a inspirativní manželství s Olgou Scheinpflugovou. Líčí i starosti o ohrožení demokracie, vzedmutí národní hrdosti během mobilizace i pomnichovské štvanice od anonymních hulvátů.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Film zdůrazňuje, že spisovatelova smrt byla způsobena nikoli jen těžkou nemocí, ale především dusivým klimatem doby a štvavou kampaní, rozpoutanou proti němu fašistickými a šovinistickými kruhy. Příběhem prostupují různé vize a vzpomínky na dětství (se sourozenci Josefem a Helenou), na nenaplněnou lásku k Věře Hrůzové, na vztah s Olgou Scheinpflugovou, na rozhovory s kolegy z Lidových novin i s „pátečníky" v čele s T. G. Masarykem, na zkoušky a premiéry burcujících her, na boj za záchranu republiky, na stovky vulgárních anonymních dopisů, i na nešťastnou povodeň na Strži, jež byla bezprostřední příčinou onemocnění…

Obrazovka z DVD 

Velkou hodnotou filmu je solidní a poctivý přístup autorů k tématu, kdy Čapkova osobnost je vystižena jak ve své velikosti, tak v souvislostech dobových. Přesvědčivé je rovněž herecké ztvárnění – výkony Josefa Abrháma v hlavní roli, Františka Řeháka jako Josefa Čapka, Hany Maciuchové jako Olgy Scheinpflugové a Svatopluka Beneše v roli T. G. Masaryka.

Na csfd.cz 78 procent: Herecký koncert, povedená pocta geniálnímu spisovateli a zároveň obraz nástupu temna.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Životopisný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1989

Délka: 89 minut

Kinopremiéra v ČR: 4. října 2012

Režie: Štěpán Skalský

Druhá režie: Lada Vacková

Pomocná režie: Magda Mikešová

Scénář: Štěpán Skalský, Otto Zelenka

Dramaturgie: Václav Nývlt

Produkce: Jaromír Lukáš, Jiří Synek, Dagmar Pitráková, Lenka Jandová

Hudba: Zdeněk Pololáník

Kamera: Jaromír Šofr

Druhá kamera: Karel Hejsek

Střih: Jiří Brožek

Zvuk: Jiří Lenoch

Kostýmy: Marta Kaplerová

Masky: Jiřina Pahlerová, Milan Novák

Architekt: Karel Lier

Odborný poradce: Martin Bojar, Vlastimil Kusák, Karel Richter, Zbyšek Svoboda, Jaroslav Róna, František Michálek

Triky: Jiří Šimůnek, Miroslav Šnábl

Hrají: Josef Abrhám (Karel Čapek), Hana Maciuchová (Olga Scheinpflugová), František Řehák (Josef Čapek), Věra Galatíková (Helena Čapková), Libuše Šafránková (Věra Hrůzová), Pavlína Mourková (ctitelka), Johanna Tesařová (Růžena), Monika Švábová (Erika Mannová), Svatopluk Beneš (T. G. Masaryk), Ota Sklenčka (H. G. Wells), Ladislav Lakomý (V. Vančura), Petr Svárovský (lékař Karel Steinbach), Otakar Brousek (F. Langer), František Němec (prof. Charvát), Rudolf Stärz (K. Poláček), Oldřich Slavík (E. Bass), Bořík Procházka (F. Kubka), Tomáš Juřička (J. Drda), Jana Štěpánková, Vladimír Brabec, Jan Kačer, Petr Pelzer, Jan Čenský, Martin Stropnický, Jana Březinová, Martin Sobotka, Zdeněk Paluska, Hana Kofránková, Radek Hoppe, Sylva Legnerová, Stanislav Štícha, Vladimír Hrabánek (Petřík), Otta Tesař (malomocný v dramatu Bílá nemoc), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol - 1. část

Výběr kapitol - 2. část 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Nastavení titulků 

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: Filmografie (Štěpán Skalský, Josef Abrhám, Hana Maciuchová, František Řehák, Věra Galatíková, Libuše Šafránková, Johana Tesařová, Monika Švábová, Pavlína Mourková); Fotogalerie; Rozhovory (Josef Abrhám, Hana Maciuchová, Jaromír Šofr)

Bonusy

Rozhovory

Filmografie