Bontonfilm – Pád Bílého domu

Tento týden společnost Bontonfilm uchystala na neděli 11. srpna 2013 hned dvě trafikové premiéry, za vcelku výhodných 199,- Kč míří na pulty také titul, oznámený pro e-shopy až na příští týden – prodávat by se měl Pád Bílého domu. Teprve zkouška ohněm nás může zocelit.

Oni si vzali Bílý dům. On zajatce nebere…

Bílý dům dobyli teroristé. Prezident je jim vydán na milost. Amerika čelí největší hrozbě ve své historii. A existuje jen jeden člověk, který ji může zachránit.

Režisér Antoine Fuqua se doposud pyšnil syrovými thrillery s důrazem na realitu. Teď se však pustil do poctivého akčního thrilleru jako ze staré školy, jenže v jeho podání se i zdánlivá akční pohádka může jevit velmi skutečně.

„Teroristé zaútočili na Bílý dům, prezidenta drží jako rukojmí. Zajímalo mě, jak a zda by se to mohlo ve skutečnosti stát,“ vzpomíná režisér na začátky projektu. Aniž by chtěl někoho k něčemu navádět, prý ho šokovalo, když zjistil, že dobře vycvičená a trénovaná skupinka zabijáků by to při troše štěstí a souhry náhod mohla dokázat. I to ho přimělo k tomu, aby se do natáčení filmu pustil.

Zcela nečekaný a velmi dobře připravený útok na Bílý dům za bílého dne završí uvěznění prezidenta Benjamina Ashera a jeho nejbližších spolupracovníků v nepřístupném bunkru v podzemí budovy. Při útoku je zcela zdecimována prezidentova ochranka, s výjimkou jediného člověka – jeho bývalého osobního strážce Mikea Banninga. Expříslušník zvláštních jednotek využije všech svých schopností a hlavně detailní znalosti prostředí Bílého domu k tomu, aby v jeho útrobách nejen přežil, ale navíc aby ve spolupráci s prezidentovým zástupcem Allanem Trumbullem, který se snaží řídit záchrannou operaci zvenčí, osvobodil hlavu státu. Jenže čas ubíhá, a pokud nebudou nereálné požadavky teroristů splněny, nebude už koho osvobozovat. Kdesi v Bílém domě se navíc skrývá prezidentův syn, jehož případné zajetí by v téhle válce nervů mohlo být rozhodujícím faktorem.

Na imdb.com 65 procent, na csfd.cz 64: Klon nejrůznějších starých filmů o bezvadných Američanech a zahraničních zlounech, plný patetických keců. Jako relax poslouží dobře.

Žánr: Akční / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2013

Délka: 125 minut

Původní název: Olympus Has Fallen

Světová premiéra: 20. března 2013 – Francie

Kinopremiéra v ČR: 4. dubna 2013

Režie: Antoine Fuqua

Scénář: Creighton Rothenberger, Katrin Benedikt

Produkce: Guy Avshalom, Gerard Butler, Ed Cathell III, Boaz Davidson, Danny Dimbort, Will French, Antoine Fuqua, Mark Gill, Zygi Kamasa, Avi Lerner, Danny Lerner, Heidi Jo Markel, Lonnie Ramati, Stephen Roberts, Danielle Robinson, Peter Schlessel, Trevor Short, Alan Siegel, John Thompson, Robert Van Norden

Hudba: Trevor Morris

Kamera: Conrad W. Hall

Střih: John Refoua

Kostýmy: Doug Hall

Společnost: Millennium Films / Nu Image Films / Gerard Butler Alan Siegel Entertainment / West Coast Film Partners

Natáčeno: Bossier City, Louisiana, USA / Louisiana, USA

Hrají: Gerard Butler (Mike Banning), Aaron Eckhart (prezident Benjamin Asher), Finley Jacobsen (Connor), Dylan McDermott (Forbes), Rick Yune (Kang), Morgan Freeman (mluvčí Trumbull), Angela Bassett (ředitelka tajné služby Lynne Jacobsová), Melissa Leo (ministryně obrany Ruth McMillanová), Radha Mitchell (Leah), Cole Hauser (Roma), Phil Austin (viceprezident Charlie Rodriguez), James Ingersoll (admirál Nathan Hoenig), Freddy Bosche (Diaz), Lance Broadway (O’Neil), Sean O’Bryan (Ray Monroe), Keong Sim (Lee Tae-Woo), Kevin Moon (Cho), Malana Lea (Lim), Robert Forster (generál Edward Clegg), Sam Medina (Yu), Ashley Judd (Margaret Asherová), Mike Snyder (reportér), Josiah D. Lee (korejský pilot), Edrick Browne (hlavní technik), Sean Boyd (pilot raptoru), Hunter Burke (technický důstojník), Aonika Marie Laurent (reportérka), Jace Jeanes (odstřelovač), Sione Ma’umalanga (odstřelovač), Tory Kittles (agent Jones), Shane Land (agent Davis), Shanna Forrestall (Mary Jane Fullerová), Ian Casselberry (záchranář s dlouhými vlasy), Dorothy Deavers (paní Moselyová), Amber Dawn Landrum (zdravotní sestra), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: česky, česky pro neslyšící, maďarsky, rumunsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný