Filmexport Home Video – Každá koruna dobrá

S koncem prázdnin a léta začíná Filmexport Home Video v obvyklém tempu s vydáváním oznámených titulů, ve středu 4. září 2013 to bude za 99,- Kč první z nich, na pulty dorazí DVD Každá koruna dobrá. Česká filmová komedie Zdeňka Brynycha s hvězdným obsazením.

Sazeč Emil Tůma se má nastěhovat se svou ženou a dvěma dětmi do velké vily na předměstí, kterou jim odkázal jejich strýc. Tento člověk se na stará kolena bavil tím, že vybavil domácnost spoustou bláznivých vynálezů. To však nebyla jeho jediná zábava.

Dědic se s radostí vydá na první obhlídku, ale nevychází z překvapení. Ve vile se setká s celou řadou lidí, kteří zde vykonávají různé činnosti, jimž Tůma nerozumí. Navíc mu každou chvíli někdo z nich strčí do ruky obálku s penězi. Postupně se však Tůma začíná orientovat a pochopí, že strýc poskytoval prostor vily různým podvodníkům, kteří společně s ním vytvořili společnost s heslem "Každá koruna dobrá". Vila byla útočištěm tohoto spolku a strýc jejich šéfem. Dosavadní nájemníci doufají, že nový majitel bude pokračovat v zajetých kolejích.

Ve vile se konají spiritistické seance, modernistický "malíř" zde patlá pseudoumělecká díla a zdrojem výdělku je i rozvrzaný klavír. Nejhorší však je, že vila slouží i k okrádání nešťastníků, kteří potřebují byt, a jsou ochotni platit těžce našetřenými úsporami. K povedené partě patří i zloději aut, kteří ukradená vozidla prodávají na součástky. Tůma se rozzlobí a zavolá své ženě. S její pomocí a pomocí učitelky ze sousední mateřské školy se s podvodníky snaží vypořádat. Přivolaná policie pak celou společnost zatkne.

Na csfd.cz 40 procent: Hvězdami přeplněná dementní komunální satira. Tenhle pokus o crazy komedii se bohužel nepovedl.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1961

Délka: 92 minut

Premiéra v kinech ČR: 29. září 1961

Režie: Zbyněk Brynych

Pomocná režie: Georgis Skalenakis

Asistent režie: Jiří Hartman, Helena Pokorná

Námět: Bedřich Zelenka

Scénář: Bedřich Zelenka, Otto Zelenka

Technický scénář: Zbyněk Brynych, Jan Čuřík

Produkce: Jiří Pokorný, Miloš Bergl, Vlasta Synkulová, Lubomír Novotný

Hudba: Jiří Sternwald

Kamera: Jan Čuřík

Asistent kamery: Jan Němeček, Miloš Šauer

Zvuk: František Černý

Střih: Miroslav Hájek

Architekt: Oldřich Bosák

Kostýmy: Karel Postřehovský, Slávka Tišnovská, Marie Řehořová

Masky: Vladimír Petřina, Jan Štětina, Petr Hovorka

Spolupráce: Magda Hájková, Jan Kňákal, Jiřina Matiasková

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Brož – Ptáček

Hrají: Miloš Kopecký (sazeč Emil Tůma/vynálezce Emil Tůma), Jiřina Šejbalová (hospodyně Matylda Koukalová), Miroslav Horníček (podvodník Kletina vl. jm. Novák), Karel Höger (mistr malíř), L. H. Struna (automechanik Řampa), Jiřina Bohdalová (spiritistka Eva), Dana Medřická (žena v ložnici), Věra Bublíková (řidička tramvaje Blanka, Emilova žena), Jiřina Jirásková (učitelka Pazderová), Karel Effa (médium), Jiří Steimar (Müller, účastní seance), Lubomír Lipský (Josef Krůta, falešný příslušník SN), Vlastimil Hašek (falešný příslušník SNB), Josef Hlinomaz (zloděj Petříček), Bohuš Záhorský (bývalý továrník Jonáš), Oldřich Dědek (zvukař), Antonín Jedlička (zvukař), Jiří Štuchal (Cimandl, zájemce o byt), Jan Maška (František Mazourek, zájemce o byt), Jaroslav Válek (zájemce o byt v buřince), Miroslav Homola (notář JUDr. Hulena), Svatopluk Skládal (osvětlovač), Georgis Skalenakis (osvětlovač), Hanuš Bor (Mirek, syn Tůmových), Milan Neděla (listonoš), Arnošt Schulz (redaktor v tiskárně), František Miroslav Doubrava (podpraporčík VB), Jiří Němeček (poručík VB), Jaroslav Štercl (malíř), Oleg Reif (malíř), Lubomír Bryg (malíř), Jan Kühnmund (malíř), Jiří Smutný (rámař), Mirko Musil (rámař), Marie Popelková (hraběnka Leopoldina Schönwaldová), Juraj Herz (zřízenec pohřební služby), Miroslav Abrahám (zřízenec pohřební služby), Bohumil Černohous (zřízenec pohřební služby), František Šeba (účastník seance), Gabriela „Ella" Bártlová-Buddeusová (účastnice seance), Václav Štekl (Fousek), Milan Kindl (Budák), Karla Svobodová (Marcelka), Zdeněk Týle (zájemce o kardan), Jiří Procházka (příslušník VB), Vladimír Stach (příslušník VB), Miloslav Šindler (příslušník VB), Zdeněk Skalický (příslušník VB), Josef Válek (zákazník), Eva Šedová, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný