North Video – Emperor

Společnost North Video se se sice stále snaží, ale její premiérově chystané tituly povětšinou nabývají nejrůznější zpoždění, uvidíme tedy, zda v pátek 13. září 2013 skutečně dorazí do trafik za 199,- Kč DVD Emperor, když web tvrdí, že je v prodeji již od 30. srpna 2013. Zaplatí japonský císař za Pearl Harbor?

Emperor je příběh lásky a porozumění odehrávající se na pozadí poválečné krize po kapitulaci Japonska na konci druhé světové války. Ve štábu generála Douglase MacArthura, který se jako nejvyšší velitel vojenských sil stal de facto vládcem Japonska, je vedoucí japonský specialista generál Bonner Fellers nucen učinit historicky důležité rozhodnutí: Měl by být císař Hirohito souzen a oběšen jako válečný zločinec? Podstatný je i příběh Fellersovy milostné aféry s Ayou, japonskou studentkou na výměnném pobytu, kterou před lety poznal v Americe. Vzpomínky na Ayu a jeho pátrání po ní v zemi zpustošené válkou pomáhá Fellersovi v sobě samém nalézt moudrost i lidskost a umožní mu učinit významné rozhodnutí, které změnilo průběh dějin a budoucnost dvou národů.

A ještě verze vydavatelská:

Jen několik dní poté, co americké atomové nálože urychlily japonskou kapitulaci, pověřil pětihvězdičkový generál MacArthur svého pobočníka Fellerse, aby shromáždil důkazy, které by odpověděly na otázku, zda má být japonský císař Hirohito souzen jako válečný zločinec. Generál Fellers v zemi zpustošené válkou současně pátrá po své ztracené lásce, krásné japonské dívce Aye, kterou v Americe před válkou poznal během svých vysokoškolských studiích. Vzpomínky na Ayu mu pomáhají nalézt v sobě samém moudrost i lidskost a umožní mu učinit rozhodnutí, které poznamená nejen další chod dějin, ale především budoucnost dvou až dosud znepřátelených národů.

Ve snímku se v hlavních rolích představí oscarový Tommy Lee Jones a hvězda „ostrovního“ seriálu Ztraceni Matthew Fox.

Na imdb.com 63 procent, na csfd.cz 67: Chvílemi trochu televizně působící a romantickou linií zbytečně zatížený obraz poválečného vztahu západem nepochopitelného a neuchopitelného Japonska a válečného vítěze USA.

Zadní strana

Žánr: Drama / Historický / Válečný

Země původu: USA / Japonsko

Rok vzniku: 2012

Délka: 101 minut

Původní název: Emperor

Světová premiéra: 14. září 2012 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Režie: Peter Webber

Námět: Shiro Okamoto

Scénář: Vera Blasi, David Klass

Produkce: Tim Coddington, Gary Foster, Russ Krasnoff, Yôko Narahashi, Eugene Nomura

Hudba: Alex Heffes

Kamera: Stuart Dryburgh

Střih: Chris Plummer

Kostýmy: Ngila Dickson

Společnost: Krasnoff Foster Productions / Fellers Film / United Performers‘ Studio

Natáčeno: Oratia, Auckland, Nový Zéland / Auckland, Nový Zéland / Hamilton, Waikato, Nový Zéland / Tokio, Japonsko / Wellington, Nový Zéland

Hrají: Matthew Fox (generál Bonner Fellers), Tommy Lee Jones (generál Douglas MacArthur), Eriko Hatsune (Aya Shimada), Toshiyuki Nishida (generál Kajima), Masayoshi Haneda (Takahashi), Kaori Momoi (Mitsuko Kajima), Colin Moy (generál Richter), Masatoshi Nakamura (princ Fumimaro Konoe), Masatô Ibu (Koichi Kido), Isao Natsuyagi (Teizaburo Sekiya), Takatorô Kataoka (císař Hirohito), Aaron Jackson (podplukovník Rogers), Nic Sampson (poručík Red), Shohei Hino (Hideki Tojo), William Wallace (velitel CIC), Kelson Henderson (MacArthurův pobočník), Stephen Papps (Higgins), Shingo Usami (císařův tlumočník), Takanori Kikuchi (palácová stráž), Ingrid Park (právní zástupkyně), Yôko Narahashi (učitelka), Kazuki Hayakawa (Akio), Kaito Narita (Eiji), Michaela Rooney (Jean MacArthurová), Hideko Yanagida (stará žena v restauraci), Paul Gittins (starší důstojník), Stephen Hall (generál Eichelberger), Kengo Hasuo (císařův komorník), Kuni Hashimoto (minister Anami), a další

Údaje o DVD

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,78:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: fotogalerie, hity na DVD