Filmexport Home Video – Kuřata na cestách

Společnost Filmexport Home Video ve středu 2. října 2013 vydává za 99,- Kč pionýrskou agitku Kuřata na cestách. Po Případu Lupínek druhý režijní počin Václava Vorlíčka a filmový debut Pavla Nového.

Vzít do dlaně malé žluté kuřátko? To je velkým snem dětí našeho příběhu. A nezůstane jenom u snu.

Při školní pionýrské hře objeví školáci náhodou opuštěnou drůbežárnu. Najdou v ní nepoškozenou umělou líheň a rozhodnou se vypěstovat kuřata. Všichni shánějí čerstvá vejce, jen Vláďa na ně nemá čas, protože dává do pořádku líheň. Děti si rozdělí služby na hlídání a s napětím čekají, kdy se ozve pípání malých kuřátek. Ale než se tak stane, čeká je ještě mnoho překážek. Hanka si opatří knížku o chovu slepic a nakonec se o líheň musí starat sama. Zájem chlapců se přesunul k cyklistickým závodům…

Účetní družstva zjistí, že ve staré drůbežárně běží elektrický proud. Předseda Kaláb, který věc prošetřuje, objeví fungující líheň a v ní vajíčka, označená jmény. Ihned zatelefonuje na okresní výbor ČSM, že v jeho družstvu už existuje pionýrské hospodářství, které před časem slíbil vybudovat. Úsilí dětí, především Hanky a Vládi, je jednoho dne odměněno: kuřata se klubou ze skořápek. Vylíhlá kuřata však způsobí dětem velké starosti.

Z rozhovoru předsedy a zedníka se jim zdá, že se bude drůbežárna přestavovat. Proto kuřata nejdříve přestěhují do knihovny a potom do stanu v ovocném sadu. Zde je objeví učitel Hudrava, který je pak spolu s návštěvníkem z okresu odveze zpět do vybílené drůbežárny. Děti jsou šťastny a spokojen je i Kaláb, který se bál ostudy. Když totiž nenalezl kuřata na svém místě, domníval se, že se dětem experiment nepodařil.

Ačkoli je film určen malým divákům, díky poetickému příběhu a skvělému hereckému obsazení jistě zaujme i dospělé.

Na csfd.cz 59 procent: Úsměvný film o pionýrském snažení z doby, než Vorlíček objevil Macourka a žánr komedie.

Žánr: Rodinný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1962

Délka: 68 minut

Premiéra v kinech ČR: 1. června 1962

Režie: Václav Vorlíček

Pomocná režie: Jaroslav Pour

Asistent režie: Karel Čáslavský, Mojmír Ticháček, Marie Zatloukalová

Námět: Oldřich Kryštofek

Scénář: Milan Pavlík

Technický scénář: Václav Vorlíček

Produkce: Gustav Rohan

Hudba: Svatopluk Havelka

Kamera: Václav Huňka

Druhá kamera: Josef Pechar

Asistent kamery: Zdeněk Prchlík

Zvuk: Pavel Jelínek, Brunclík Bohumír

Střih: Zdeněk Stehlík

Architekt: Bohumil Pokorný

Kostýmy: Emilie Kůtová, Bohumila Maršálková

Masky: Jan Valkoun, Vlasta Poslušná

Odborný poradce: Soňa Vorlíčková /kostýmy/

Spolupráce: Jaroslava Radová, M. Vaněčková, Jaroslav Brabenec

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina: Švabík – Procházka

Hrají: Jiří Sovák (předseda zemědělského družstva Kaláb), Libuše Havelková (prodavačka Klemperová), František Filipovský (kominík Josef Klempera), Otto Šimánek (učitel Hudrava), Jan Šmíd (předseda okresního výboru ČSM Beránek), František Kovářík (děda včelař), Josef Hlinomaz (účetní Vrána), Renata Kroutilová (Hanka, dcera Klemperových), Pavel Nový (Vláďa), Jaroslav Drbohlav (Tonda, Kalábův syn), Jiří Brantner (Vašek), Eva Vesecká (Zuzana), Václav Růžička (Filip), Jan Klosar (Karlík, Hančin bratr), Zuzana Hrnčířová (Maruška), Helena Štvánová (knihovnice Táňa), Pavel Bártl (veterinář), Věra Kalendová (družstevnice Kalcíková), Dana Nejdlová (matka Marušky), Václav Podhorský (muž u mlátičky), Ladislav Gzela (ovčák Průcha), Luďa Marešová (traktoristka u mlátičky), Karel Hovorka (listonoš), Ivana Skaláková (družstevnice), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný