Bontonfilm – Kovář z Podlesí

Jako víkendovou trafikovou premiéru na konci tohoto týdne zvolila společnosti Bontonfilm titul z domácí produkce, v neděli 6. října 2013 bude za 199,- Kč ke koupi pohádka Kovář z Podlesí. Pohádka, ve které je všechno tak trochu jinak.

V česko-slovenské pohádce Kovář z Podlesí se vypráví o odvážném a vynalézavém sirotku Toníkovi, který spolu se svérázným strýcem kovářem zachrání vesnici před drakem a svou milou Bětku před zlými vílami i nechtěným ženichem.

Podlesí je malá vesnička, kterou se před lety přehnala válka s Turkem. Dobré houbové víly byly tehdy požádány o pomoc, ale protože vykonaly dobro i zlo zároveň, byly potrestány a staly se z nich houbové baby. A na Podlesí za to padla kletba. Teď přišel čas vše napravit, ale ve vsi se objevil Drak. A tak zatímco se Toník snaží zachránit svou milou Bětku ze spárů zlých víl, jeho strýc Kovář se, se svými zaměstnanci Veverkou a Křečkem, vypraví na Draka.

 

Hlavní myšlenkou pohádky je, že se zlem nelze bojovat hrubou silou, ale naopak – rozumem, srdcem a odvahou. Kovář z Podlesí má poklidné tempo klasických pohádek a bez zbytečného spěchu vypráví příběh, ve kterém jde, jako v každé pohádce, o souboj dobra a zla. A protože je to „pohádka, ve které je všechno tak trochu jinak" není ani dobro a zlo až tak úplně jednoznačné, a stejně jako děj filmu, je i jeho závěr nečekaný a originální.

Na csfd.cz 40 procent: Pro dospělého diváka utrpení, sled nevtipných, nelogických a divně animovaných sekvencí bez příběhu.

Zadní strana 

Žánr: Pohádka / Rodinný

Země původu: Česká republika / Slovenská republika

Rok vzniku: 2013

Délka: 85 minut

Kinopremiéra v ČR: 16. května 2013

Režie: Pavel Göbl

Pomocná režie: Petr Hartl

Scénář: Pavel Göbl

Dramaturgie: Kateřina Krejčí, Petr Jarchovský

Produkce: Kateřina Špůrová Křížkovská, Jaroslav Kučera, Vít Komrzý, Ivana Kurincová, Robert Beňo

Hudba: Antonín Veselka

Kamera: Richard Špůr

Střih: Jiří Brožek

Zvuk: Martin Večeřa

Kostýmy: Ivana Brádková

Masky: Lukáš Král

Architekt: Jiří Sternwald

Výtvarník: František Antonín Skála

Animace: Jan Štencl, Lucie Strnadelová, Michael Carrington

Triky: Boris Masník

Společnost: Next Production / Česká televize / UPP / RTVS / Incognito Production

Natáčeno: Rožnov pod Radhoštěm / Velenice u České Lípy / Vidlákova Lhota

Hrají: Boleslav Polívka (Kovář), Gregor Bauer (Toník), Valerie Šámalová (Bětka), Josef Somr (starosta), Milan Markovič (knížecí správce), Jiří Pecha (farář), Barbora Seidlová (paní víl), Ivana Chýlková (Bedla), Szidi Tobias (Mochomůrka), Iveta Dušková (Pýchavka), Filip Dvořák (Lojzík / mluví Matěj Převrátil), Rostislav Novák (syn knížecího správce), Ivana Uhlířová (uhlířka), Božidara Turzonovová (kramářka), Bohdana Pavlíková (žena), Monika Horká (žena), Kristýna Regentová (víla Ptáček), Johana Regentová (víla Mecháček), Robert Nebřenský (hlas – pan Veverka), Petr Lněnička (hlas – pan Křeček), Vratislav Brabenec (hospodský / hlas – draka), Iva Pazderková (hlas – paní Veverková), Václav Koubek (hlas – rozcestník), a další

Údaje o DVD

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: film o filmu, videoklip Čočka a hrách, trailer, teaser, jak se líhne drak, kovář a hlodavci, Toník a Bětka, fotogalerie