Blesk – Jak básníkům chutná život

V úterý 25. března 2008 se dočkáme dalšího dílu příběhů Štěpánka a Kendyho, Blesk vydává Jak básníkům chutná život za 42,- Kč.

Volné pokračování úspěšných filmů Jak svět přichází o básníky a Jak básníci přicházejí o iluze. Štěpán a Kendy opustili učebny a vstoupili do praktického života. Kendy hledá štěstí mezi filmaři, Štěpán oblékl bílý lékařský plášť a nastoupil své první místo v ordinaci. Oba se v praxi potýkají s řadou překážek, k nimž zaujímají svůj vlastní, nekompromisní a trochu výjimečný postoj. Odmítají vzdát se výsady mládí a zařadit se mezi ty, kteří smířlivě a odevzdaně vpluli do každodenního stereotypu a všednosti…

jak_basnikum_chutna_zivot_01_dvd

jak_basnikum_chutna_zivot_02_dvd

Štěpán a Kendy poznávají, že i s přistřiženými křídly je možné se vznášet.

Zatímco Kendy se jako pomocný režisér vrací do rodného města natáčet s televizním štábem třináctidílný seriál, Štěpán Šafránek, vybaven po promoci maminčinými radami, nastupuje na své první místo – na internu zdejší nemocnice. Jeho nepřizpůsobivost místním poměrům a smysl pro etiku zvoleného povolání však příliš nevyhovuje ostatním už „zaběhnutým“ kolegům. Zatímco ti se škodolibě baví jeho horlivostí a zodpovědností, Štěpán má stále větší problémy s nadřízenými, až je nakonec přesunut na všemi odmítané místo venkovského obvodního lékaře. V Bezdíkově však potkává novou, snad už trvalou a opětovanou lásku, s níž se posléze rozhodne žít a pracovat v severních Čechách.

jak_basnikum_chutna_zivot_03_dvd

jak_basnikum_chutna_zivot_04_dvd

Obšírněji:

Po úspěšné promoci se čerstvý doktor Štěpán Šafránek vrací do rodného města, aby vybaven studiem nabytými znalostmi a maminčinými radami nastoupil v místní nemocnici na internu. Úsměvný studentský život skončil a Štěpán se postupně seznamuje s životem pracovním a novým prostředím, s přísnou primářkou, záletným kolegou Sahulákem, kolegyní Tupou i nevrlou uklízečkou. Podaří se mu rozzuřit primářku, když k její prominentní pacientce přidělí na perfektně vybavený dvoulůžkový pokoj paní Hubáčkovou. Na druhou stranu se ovšem díky tomu seznámí s její půvabnou dcerou Alenkou. Což je sice hezké, ale draze zaplacené. Pro své postoje a zásady totiž brzy „narazí“ a je při nejbližší příležitosti přeložen na místo venkovského obvodního lékaře do Bezdíkova. Tady, v malé ordinaci s kamny na uhlí a výřečnou zdravotní sestrou Toničkou, se musí vypořádat nejen se zástupy čekatelů na razítka a různá potvrzení, ale také odpoledními návštěvami u pacientů. A opět se setká s Alenkou, která žije na místním zámku s rodiči, kteří tu pracují jako kasteláni.

Když v televizi zahlédne bývalého spolužáka a spolubydlícího Mirečka, toho času delegáta mezinárodní zdravotnické organizace, spojí se dalšími spolužáky Venošem, Honzou a Vendulkou a společně ho unesou na flám do Venošova sklípku. Stále více času však Štěpán věnuje Alence, které začne říkat Píšťalka a do níž se zamiloval, přestože je zasnoubená s přízemním učitelem Hájkem, který má celý život naplánovaný do nejmenších podrobností. Snaží se jí rozmluvit plánovanou svatbu a recituje jí básničky, přestože za to od kamaráda Kendyho podle jejich dávné úmluvy dostane nafackováno. Nakonec dá Píšťalka Štěpánovi před Hájkem přednost, i když než se tak stane musí překonat ještě spoustu překážet v životě osobním i pracovním.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1987

Kinopremiéra v ČR: 1. června 1988

Délka: 102 minut (1: 41: 47)

Režie: Dušan Klein

Druhá režie: Magda Mikešová

Námět: Ladislav Pecháček, Dušan Klein

Scénář: Ladislav Pecháček, Dušan Klein

Dramaturgie: Josef Šilhavý

Produkce: Jiří Zika, Ivo Pitrák, Olga Zelenská

Hudba: Zdeněk Marat

Kamera: Josef Vaniš

Druhá kamera: Václav Heliman

Střih: Jiří Brožek

Zvuk: Karel Jaroš

Kostýmy: Dimitrij Kadrnožka

Masky: František Příhoda

Architekt: Bohumil Nový

Výtvarník: Jiří Šalamoun, Josef Hekrdla

Hrají: Pavel Kříž (MUDr. Štěpán Šafránek), David Matásek (asistent režie Kendy), Eva Vejmělková (učitelka Alena zvaná Píšťalka, dabing Zlata Adamovská), Jana Hlaváčová (zdravotní sestra Tonička), Rudolf Hrušínský (Hubáček, Alenin otec), Blažena Holišová (průvodkyně Hubáčková, Alenina matka), Karel Roden (MUDr. Jan Antoš), Václav Svoboda (MUDr. Václav Pastyřík), Joseph Dielle (MUDr. Numira Cassa Thombe zvaný Mireček), Eva Jeníčková (pracovnice ministerstva Vendulka), Pavel Zedníček (řidič sanitky Písařík), Josef Somr (profesor Ječmen), Rostislav Kuba (učitel Libor Hájek, Alenin snoubenec), Tomáš Töpfer (MUDr. Milan Sahulák), Věra Vlčková (primářka zvaná Obočenka), Míla Myslíková (švadlena Šafránková, Štěpánova matka), František Filipovský (důchodce Valerián Adolf), Josef Větrovec (ředitel Obvodního ústavu národního zdraví), Alice Chrtková (herečka Iveta), Kateřina Burianová (MUDr. Tupá), Alena Karešová (vrchní sestra), Barbora Štěpánová (učitelka v MŠ Bedřiška Hrdličková, Štěpánova bývalá spolužačka), Zita Kabátová (sousedka Zelená), Jiří Hálek (redaktor Hrdlička), Monika Hladová (Václavova manželka), Marcela Martínková (zdravotní sestra Božena), Jana Andresíková (Bobina z krčního), Vlasta Jelínková (babička Hníková, pacientka nosící balíčky s vejci), Hugo Kaminský (Hník), Jan Kostroun (MUDr. Klíma), Věra Koktová (referentka z ministerstva), Luďa Marešová (referentka z ministerstva), Zuzana Talpová (referentka z ministerstva), Jiří Kodet (režisér), Soňa Novotná (klapka), Ondřej Vetchý (zaměstnanec autobazaru), Stanislav Aubrecht (herec), Jiřina Jelenská (předsedkyně na přednášce o obezitě), Miroslava Hozová (Ječmenová), Boris Halmi (architekt), Jitka Asterová (návštěvnice zámku), Miloslav Štibich (návštěvník zámku), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

jak_basnikum_chutna_zivot_kapitoly_1

jak_basnikum_chutna_zivot_kapitoly_2

jak_basnikum_chutna_zivot_kapitoly_3

jak_basnikum_chutna_zivot_kapitoly_4

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: filmografie, fotogalerie, rozhovory (Dušan Klein, Pavel Kříž, Eva Vejmělková)

Nabídka bonusů

Filmografie

Rozhovory