Hermine Huntgeburth

Vysloví-li se jméno německé režisérky Hermine Huntgeburth, většina filmových fanoušků si je spojí s filmem Bílá Masajka. Tento film ji vynesl v širší známost, i když s režií začínala již počátkem osmdesátých let minulého století.

Hermine Huntgeburth se narodila Padebornu a v roce 1977 začala docházet na hamburgské Hochschule für bildende Künste, kde vystudovala film. O šest let později získala stipendium a začala studovat další filmovou školu, tentokrát v Sydney. Během zdejších studií vyvíjela scénáře, podílela se na divadelní režii a pracovala na filmových produkcích jako kameramanka a technička.
Po zrežírování tří krátkých filmů natočila v roce 1991 svůj celovečerní debut Im Kreis der Lieben s Barbarou Auer. Snímek získal celou řadu cen včetně German Film Award pro nejlepší mladého režiséra. Poté následovalo několik vysoce ceněných televizních produkcí jako Ein falscher Schritt (1994), Gefährliche Freundin (1996) s Corinnou Harfouch, Und alles wegen Mama (1998), Der Hahn ist tot (1999) či Die Stunde des Wolfes (1999). V roce 2000 natočila v produkci Bavaria Film televizní thriller Romeo, který získal cenu Grimme Award, a o rok později navázala dalším televizním snímkem Das verflixte 17. Jahr.
Její celovečerní film Das Trio s Götzem Georgem a Jeanette Hain měl premiéru v roce 1998. O čtyři roky později zaznamenala velký komerční úspěch s dětským filmem Malá čarodějka Bibi. V poslední době se věnovala spíše televizní tvorbě a do její filmografie přibyly filmy jako Blond: Eva Blond! – Der Zwerg im Schließfach (2003) nebo Der Boxer und die Friseuse (2004). Momentálně připravuje celovečerní film Hilde.