Bontonfilm – Rio

Bontonfilm by ve středu 7. září 2011 měl do trafik dodat zánovní úspěšný animovaný film Rio za 199,- Kč. Po třech mimořádně úspěšných filmech z mrazivé Doby ledové přichází tvůrci ze studia Blue Sky s novým 3D dobrodružstvím pro celou rodinu, pro změnu z tropické, barevné a roztančené Brazílie!

Příběh vzácného papouška jménem Blu, který žije na malém městě se svoji paničkou Lindou, s níž tvoří nerozlučnou dvojku. Linda ho před léty zachránila před pašeráky, kteří ho ještě jako papouščí miminko ulovili uprostřed brazilského pralesa a odvezli do zasněžené Minessoty.

 

Blu se kvůli tomu sice nikdy nenaučil létat, ale v bezpečí a pohodlí Lindina domova se natolik zabydlel, že pro něj není problém uvařit kávu, připravit snídani, vyčistit si zuby nebo posloužit Lindě jako její osobní budík. Když jednoho dne Linda a Blu zjistí, že Blu není posledním papouškem svého druhu na světě, jak si až doposud mysleli, neváhají a vydají se na cestu do exotické Brazílie za papoušicí Perlou, která žije v samotném srdci Rio de Janeira.

 

Krátce po jejich setkání jsou ale Blu a Perla uneseni skupinou obchodníků se zvířaty. Za pomoci chytré a životem na ulici zocelené Perly a partičky upovídaných městských ptáků se jim sice podaří uprchnout, ale vyhráno rozhodně nemají. Dokáže Blu s pomocí nových přátel najít odvahu, aby se naučil létat, zmařil plány únoscům, kteří jsou jim stále v patách, a vrátil se zpět ke své milované paniččce Lindě?

 

Rio je největším a nejambicióznějším animovaným filmem studií Blue Sky Studios a Twentieth Century Fox Animation, který nás zavede do pestrobarevné džungle, rozrůstajícího se velkoměsta, na krásné brazilské pláže i slavný karneval. Nejen díky podmanivému příběhu s novými hrdiny, ale i díky jedinečné atmosféře roztančeného barevného města a fantastické 3D animaci má Doba ledová více než důstojného nástupce.

Kolem 70 procent: Spousta samby, nádherná animace, roztomilí papoušci, banální příběh.

Žánr: Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Hudební

Země původu: USA

Rok vzniku: 2011

Délka: 96 minut

Původní název: Rio

Světová premiéra: 3. dubna 2011 – Kazachstán

Premiéra v ČR: 14. dubna 2011

Režie: Carlos Saldanha

Scénář: Carlos Saldanha, Earl Richey Jones, Todd Jones, Don Rhymer, Joshua Sternin, Jeffrey Ventimilia, Sam Harper

Produkce: Bruce Anderson, John C. Donkin

Hudba: John Powell

Kamera: Renato Falcão

Střih: Harry Hitner, Randy Trager

Společnost: Blue Sky Studios / Twentieth Century Fox Animation

Hlasy v původním znění: Sofia Scarpa Saldanha (mladá Linda), Leslie Mann (Linda), Jesse Eisenberg (Blu), Wanda Sykes (husa Chloe), Jane Lynch (husa Alice), Rodrigo Santoro (Tulio), Gracinha Leporace (Dr. Barbosa), Jamie Foxx (Nico), Will i Am (Pedro), Anne Hathaway (Perla), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, slovensky, chorvatsky, slovinsky

Titulky: česky, slovensky, anglicky, chorvatsky, arabsky, slovinsky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Videoklip Taio Cruz – "Telling the World", Videa Angry Birds Rio, Vynechaná scéna – Stánek s ovocem