Aha! – Pippi dlouhá punčocha

V neděli 16. března 2008 vyjde v nedělní edici Aha! film Pippi dlouhá punčocha. Podtitul filmu zní: Bláznivá dobrodružství nejslavnějšího děvčátka světa… Cena 39,– Kč. Takže pro upřesnění a aktualizaci – 1. díl TV seriálu vyšel v Aha! v úterý 11. listopadu 2008 za inovovanou cenu 50,- Kč.

Pipi Dlouhá Punčocha vznikla z příběhů, které Astrid Lindgrenová vyprávěla své dceři před spaním. Kniha se stala rychle velmi úspěšnou a udělala z Lindgrenové mezinárodně známou autorku.

Kniha známé švédské autorky Astrid Lindgrenové vyšla už v roce 1949, ale dobrodružství snad nejpopulárnější dětské hrdinky byla zfilmována až po téměř dvaceti letech – a ještě mnohokrát potom. Úspěch prvního filmu způsobil, že kromě televizního seriálu byly natočeny ještě dvě pokračování (Ahoj, Pippi a Pippi v zemi Taka-tuka).

V roce 1987 vzniká americký remake Nová dobrodružství Pippi Dlouhé punčochy. I když byl první film dán na index i ve Švédsku (pro individualistickou vzpouru hlavní postavy), nic to nezměnilo na desetiletém vítězném tažení díla po celém světě.

Na okraji malého městečka stojí vila Vilekula a v ní bydlí úplně samo devítileté děvčátko s vlasy zrzavými jako liška spletenými do copů, obrovskou silou, hlavou plnou báječných nápadů a srdcem tak velkým a dobrým, že by se do něj vešel celý svět. Její maminka je anděl a tatínek mořský vlk, kterého jednoho dne bouře smetla z paluby a teď je králem černošského kmene. Pipi má zvláštní zvyky. Například spí s nohama na polštáři a s hlavou pod pokrývkou.

Pipi má opičku – Pana Nilssona, koně Alfreda, kufr plný peněz a dva věrné kamarády – Tomyho a Aniku a s nimi zažije velká i malá dobrodružství – například se popere s Benghtem – vyhlášeným rváčem v okolí, nebo si zahraje s policisty na babu – přičemž vylezou dokonce i na střechu.

Žánr: Dobrodružný / Rodinný

Rok vzniku: 1969

Země původu: Švédsko / Západní Německo

Originální název: Pippi Långstrump

Délka: 95 minut

Režie: Olle Hellbom

Námět: Astrid Lindgren (román „Pippi Långstrump“ a „Pippi Långstrump går ombord“)

Scénář: Astrid Lindgren

Produkce: Ernst Liesenhoff, Olle Nordemar

Hudba: Konrad Elfers

Kamera: Kalle Bergholm, Janeric Soederman

Střih: Jan Persson, Jutta Schweden

Společnost: Beta Film / KB Nord Art / Svenks AB / Sveriges Radio

Hrají: Inger Nilsson (Pippi Långstrump), Maria Persson (Annika), Pär Sundberg (Tommy), Margot Trooger (Fröken Prysselius), Hans Clarin (Donner-Karlsson), Paul Esser (Blom), Ulf G. Johnsson (policejní konstábl Kling), Göthe Grefbo (policejní konstábl Klang), Fredrik Ohlsson (Sven Settergren), Öllegård Wellton, Staffan Hallerstam (Benke), Lissi Alandh, Meta Velander, Siv Ericks

Údaje o DVD:

Zvuk: český, slovenský 2.0

Obraz: barevný 4:3, PAL

Disk: DVD-5

Titulky: ne

© 1977 AB Svensk Filmindustry