Zemřel herec Josef Vinklář

Dnes vpodvečer zemřel herec Josef Vinklář. Bylo mu 76 let. Jeho skon potvrdil Tomáš Staněk, mluvčí pražského Národního divadla, jehož členem Josef Vinklář byl. V divadle i ve filmu odehrál nezapomenutelný herec stovky rolí.

Během života si zahrál v bezpočtu divadelních a filmových rolí. Nezapomenutelným zůstane jako inspektor Bouše z Hříšných lidí města pražského a především jako doktor Cvach ze seriálu Nemocnice na kraji města.

„Byla řada případů, kdy jsem hrál komické role a musim říct, že jsem to měl strašně rád, je to nejtežší a dělá to největší potěšení lidem,“ říkal Vinklář.

Herec zemřel po dlouhé nemoci v úterý odpoledne v pražské nemocnici na Homolce. Hercům odešel nejen skvělý kolega, ale zároveň přítel.

Slavný herec hrál i v dalších známých seriálech, mimo jiné v seriálu Byl jednou jeden dům nebo Sanitka. Ztvárnil i řadu filmových a divadelních rolí.

V roce 2004 vyšly v rozšířeném vydání Vinklářovy herecké a životní memoáry nazvané Pokus o kus pravdy.

 
Kluk z vesnice
„V životě jsem nikdy nikomu nezáviděl, spíš jsem schopen velkého obdivu k výlučnosti a výjimečnosti. Možná je to tím, že mám své kořeny na vesnici. To vesnické klukovství strašně pomáhá nehrát si na důstojnost. Neoblékat si ráno se sakem podobu na celý den, protože stejně nakonec každý pozná, že je to póza. Herec by měl být ve všedním životě svůj, aby mu zbylo dost sil, až se večer rozevře opona,“ napsal Vinklář v jejich závěru.

Spoustu rolí vytvořil i před rozhlasovým mikrofonem. Vydavatelství Radioservis vydává v těchto dnech ve Zlatém fondu dramatizaci slavného románu o vládcích starověkého Říma Já, Claudius, v níž Josef Vinklář vystupuje po boku Viktora Preisse, Františka Němce, Jaroslavy Adamové.


Hercem již od 15 let

Vinklář se narodil 14. listopadu 1930. Herectvím se začal živit už ve svých 15 letech, za svůj život byl členem různých divadel včetně Divadla V + W.

Od roku 1983 působil na scéně činohry Národního divadla. V roce 2000 získal také Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Z manželství s herečkou Janou Dítětovou měl Vinklář syna Jakuba, který je malířem. Druhého syna Adama měl s pozdější dlouholetou družkou Ivankou Devátou.

Zdroj: TV Nova